ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περί Ανάπτυξης: Τα ξενοδοχεία 4 αστέρων στον αναπτυξιακό νόμο

Η αναβάθμιση των ξενοδοχείων 4 αστέρων εισάγεται στον αναπτυξιακό νόμο

Περί Ανάπτυξης: Τα ξενοδοχεία 4 αστέρων στον αναπτυξιακό νόμο

Αποφασίστηκε ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των ξενοδοχείων 4 αστέρων, τα οποία εισάγονται στον αναπτυξιακό νόμο.

Ο τουρισμός το 2022 εστιάζει στις επενδύσεις σε όλη τη χώρα, για εκσυγχρονισμό, ποιοτική αναβάθμιση, ενισχυόμενος και μέσω άλλων χρηματοοικονομικών εργαλείων, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ΤΑΑ και το ΕΣΠΑ 2021-2027.  

Τα σχέδια που εντάσσονται

Κατασκευή νέας Ξενοδοχειακής μονάδας 4* και άνω

Επέκταση ή εκσυγχρονισμό υφιστάμενης Ξενοδοχειακής μονάδας 4* και άνω

Ξενοδοχειακές μονάδες που έχουν παύσει την λειτουργία τους, χωρίς να έχει αλλάξει η χρήση τους και εφόσον ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε 4*

Οι βασικές διαφορές σε σχέση με το προηγούμενο νομικό πλαίσιο (4399/2016) είναι οι εξής:

  • Αυξημένα ποσοστά επιδότησης σε όλες της περιοχές πλην της Αττικής που σταδιακά απεντάσσεται
  • Πολύ περισσότερες επιλέξιμες κατηγορίες επενδύσεων ακόμη και μη ολοκληρωμένου χαρακτήρα
  • Ένταξη πολλών πρόσθετων δαπανών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Απαλλακτικού Κανονισμού
  • Δυνατότητα συνδυασμού  επιδοτήσεων (Αναπτυξιακός Νόμος) και επιδοτούμενης δανειοδότησης στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που δημιουργεί εξαιρετικά ευνοϊκό χρηματοδοτικό περιβάλλον υλοποίησης κάθε επενδυτικού σχεδίου.

Είναι προφανές ότι το νέο επενδυτικό πλαίσιο παρουσιάζει εξαιρετικές ευκαιρίες στους κλάδους προτεραιότητας, με επιδοτήσεις που φθάνουν το 70% και παράλληλες ευνοϊκές μακροχρόνιες χρηματοδοτήσεις με επιτόκιο 0,35%. Όμως απαιτεί εξαιρετική εμπειρία στον συνδυασμό κινήτρων που προέρχονται από διαφορετικές πηγές και σημαντική τεχνογνωσία στην υλοποίηση κάθε επιμέρους δράσης.

 Λόγω των υψηλών παρεχόμενων κινήτρων, θεωρούμε ότι ο συνδυασμός χρηματοδοτικών και επενδυτικών εργαλείων με στόχο την βέλτιστη εξυπηρέτηση του μεσοπρόθεσμου στρατηγικού σχεδιασμού κάθε εταιρίας αποτελεί κρίσιμο παράγοντα επιτυχίας για την επόμενη πενταετία.

Ανοίγουν επίσης οι επενδύσεις για τον χειμερινό τουρισμό και για τους ορεινούς προορισμούς, με στήριξη των ξενοδοχειακών μονάδων και των καταλυμάτων, αλλά και το city break, καθώς τα τελευταία δύο χρόνια ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδος.  

Επίσης, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ΤΑΑ έρχονται επενδύσεις περί των 320 εκ., τα οποία θα δοθούν σε χιονοδρομικά κέντρα, μονοπάτια και ορεινά καταφύγια.

Οι επενδύσεις εμβαθύνουν και στις υποδομές, την ψηφιοποίηση, την εκπαίδευση, την πρόσβαση σε ΑμεΑ.

Οι στόχοι αυτοί είναι μια τεράστια ευκαιρία για το τουριστικό προϊόν της χώρας στο κομμάτι των επενδύσεων, που θα οδηγήσει στρατηγικά στην εποχή ενός βιώσιμου τουριστικού μοντέλου, με ωφελούμενους τους επαγγελματίες του κλάδου καθώς και όλο το εμπόριο στους τουριστικούς προορισμούς ανά την Ελλάδα.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση