Πριν από λίγους μήνες, η Γερμανία έδειχνε να επιβεβαιώνει τη φήμη της, ως ατμομηχανής της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ωστόσο, τα στοιχεία για το ΑΕΠ του τελευταίου τριμήνου του 2021, που αναμένονται σήμερα Παρασκευή, φαίνεται να σκιάζουν την εικόνα του τρένου υψηλών ταχυτήτων. «Για ένα διάστημα, η Γερμανία λειτουργούσε ως πυλώνας σχετικής ανθεκτικότητας, ενώ η οικονομία της, συρρικνώθηκε λιγότερο από τις περισσότερες άλλες χώρες στην Ευρώπη το 2020, τη χρονιά της πανδημίας.
Τον περασμένο χρόνο, όμως, κάποιες χώρες, ανέκαμψαν γρηγορότερα ακόμη και η Ιταλία, αναμένεται να ανακτήσει τα προ της πανδημίας επίπεδα στο ΑΕΠ της πιο γρήγορα από τη Γερμανία, η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα μιας χειμερινής ύφεσης», σημειώνουν σε σχετικό δημοσίευμα τους, οι Financial Times. «Η Γερμανία τα πήγε καλά στο πρώτο μισό της κρίσης, αλλά το 2021 τα πράγματα αντιστράφηκαν», υπογραμμίζει ο Ζιλ Μοέκ, προϊστάμενος οικονομολόγος της γαλλικής ασφαλιστικής εταιρείας Axa, προσθέτοντας ότι, ''οι αδυναμίες στην οικονομία ήταν εμφανείς πριν από την πανδημία, όταν η Γερμανία είχε ήδη προβλήματα''. Μεγάλο μέρος των προβλημάτων της, προέρχεται από τη μεγαλύτερη έκθεση της στην αναταραχή του συστήματος της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας, που έπληξε τη μεταποίηση, καθώς και από την ασθενέστερη ανάκαμψη στις δαπάνες των νοικοκυριών, όπως ανέφεραν οικονομολόγοι.
Αυτόν τον μήνα, η γερμανική Στατιστική Υπηρεσία υπολόγισε ότι η εθνική παραγωγή, αυξήθηκε το 2021 κατά 2,7%. Και αυτό ισοδυναμεί με λιγότερο από το μισό από τους αναμενόμενους ρυθμούς ανάπτυξης της Γαλλίας και της Ιταλίας, και πολύ πιο κάτω από την πρόβλεψη για 5,1% ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, συνολικά. Τα τριμηνιαία στοιχεία για το ΑΕΠ της Γερμανίας και της Γαλλίας, προβλέπεται να επιβεβαιώσουν τις αποκλίνουσες επιδόσεις, των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης.
Οι αναλυτές αναμένουν, ότι η γερμανική οικονομία θα έχει συρρικνωθεί ελαφρά το τελευταίο τρίμηνο του 2021, σε σύγκριση με την προηγούμενη, ενώ η Γαλλία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 0,5%.
Το ΔΝΤ απέδωσε επίσης στα «προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας», την αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων του για την ανάπτυξη της Γερμανίας, από 4,6% στο 3,8% για το 2022. «Τα σοβαρά προβλήματα, δηλώνουν και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση συνασπισμού του καγκελαρίου Ολαφ Σολτς, ειδικά καθώς σχεδιάζει να συμπιέσει τις δημόσιες δαπάνες το επόμενο έτος, όταν το συνταγματικό φρένο χρέους της Γερμανίας θα επανέλθει σε ισχύ», γράφουν οι Financial Times. Ο Πράσινος αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας και Κλίματος, Ρόμπερτ Χάμπεκ, παραδέχτηκε χθες, ότι «οι συνέπειες της πανδημίας, εξακολουθούν να γίνονται αισθητές και αρκετές εταιρείες αγωνίζονται να τις αντιμετωπίσουν».