ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Mεγάλες ελλείψεις στα Rolex - Στα ύψη οι τιμές των μεταχειρισμένων

Το σύνολο των καταστημάτων λιανικής πώλησης βρέθηκε χωρίς αποθέματα

Mεγάλες ελλείψεις στα Rolex - Στα ύψη οι τιμές των μεταχειρισμένων

Σοβαρές ελλείψεις διαθεσιμότητας σε ρολόγια της Rolex εμφανίζει αυτή τη στιγμή η ελληνική αγορά, τόσο στα επίσημα σημεία πώλησης στην οδό Κολοκοτρώνη και στην οδό Βαλαωρίτου, όσο και σε επίσημους συνεργάτες – διανομείς της μάρκας πολυτελών ρολογιών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι βασικοί κωδικοί όπως είναι τα Submariner, τα Datejust, τα Daytona και όχι μόνο είναι ουσιαστικά εκτός αγοράς. Μάλιστα, το σύνολο των καταστημάτων λιανικής πώλησης που διαθέτουν τη σειρά της Rolex στην Ελλάδα βρέθηκε χωρίς αποθέματα κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Επί του παρόντος αναμένονται ορισμένα ρολόγια εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία δεν είναι επισήμως γνωστό τι ακριβώς θα στείλει η ελβετική ωρολογοποιία στην Ελλάδα ούτε και σε τι αριθμό. Σε κάθε περίπτωση οι ποσότητες που παραδίδονται στη χώρα μας αλλά και σε άλλες χώρες του κόσμου ποτέ δεν γίνονται γνωστές εκ των προτέρων στις εκάστοτε θυγατρικές της Rolex ή στους εκάστοτε διανομείς.

 

Εκτόξευση στις τιμές των μεταχειρισμένων

Επί του παρόντος μεγάλη ένταση παρατηρείται σε αυξήσεις τιμών στα μεταχειρισμένα ρολόγια της Rolex, όπου κατά περίπτωση μπορεί να συναντήσει κανείς λιανικές τιμές αυξημένες έως και κατά 30% ή και περισσότερο σε σχέση με τα καινούργια ρολόγια. Οι ελλείψεις είναι τέτοιες που εκ των πραγμάτων για να καλυφθεί η ζήτηση δουλεύει η παράλληλη αγορά των μεταχειρισμένων.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς η ζήτηση για τη μάρκα κατά την διάρκεια της πανδημίας εκτοξεύθηκε παγκοσμίως. Ο λόγος σύμφωνα με το ρεπορτάζ που έχουμε στη διάθεσή μας είναι ότι πολλοί αγοραστές ή εν δυνάμει αγοραστές Rolex βλέπουν μία επενδυτική ευκαιρία πίσω από την αγορά ενός τέτοιου ρολογιού. Οι ενδιαφερόμενοι διαισθάνονται αφενός ότι μπορούν να κερδίσουν χρήματα κατά την πώλησή τους, αφετέρου λόγω της αξίας που έχουν αποκτήσει τα συγκεκριμένα ρολόγια μπορεί κανείς να τα ρευστοποιήσει, αποκτώντας άμεσα μετρητά. 

Χαρακτηριστικό της εκτόξευσης των τιμών που έχουν τα μεταχειρισμένα Rolex είναι το γεγονός ότι για κωδικούς όπως είναι το κλασικό ατσάλινο μαύρο Submariner με τιμή λιανικής για καινούργιο στα 8.900 ευρώ - βάσει τιμοκαταλόγου 2021 -, η αγορά ενός μεταχειρισμένου μπορεί να φτάσει και σε αρκετές των περιπτώσεων να ξεπεράσει τις 13.000 ευρώ. Αντίστοιχα η τιμή ενός ατσάλινου ρολογιού Milgauss με τιμή λιανικής 8.100 ευρώ μπορεί να φτάσει και να υπερβεί σε τιμή μεταχειρισμένου τις 10.000 ευρώ. Ταυτόχρονα από αρχές του 2022 τίθεται σε εφαρμογή ο νέος τιμοκατάλογος της ελβετικής εταιρείας για τα καινούργια ρολόγια, κάτι που αναμένεται να αυξήσει ακόμα περισσότερο τις τελικές τιμές τόσο στα καινούργια όσο και στα μεταχειρισμένα.

Πηγές με γνώση του θέματος αναφέρουν ότι η ζήτηση θα συνεχίζει να είναι υψηλή και κατά το προσεχές χρονικό διάστημα, επισημαίνοντας μάλιστα ότι ενώ κάποτε υπήρχαν οι δημοφιλέστεροι κωδικοί ρολογιών όπως τα Submariner ή οι ατσάλινοι χρονογράφοι Daytona που παρουσίαζαν και την υψηλότερη καταναλωτική κίνηση, πλέον η ζήτηση είναι εξίσου αυξημένη για το σύνολο της γκάμας της Rolex. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οτιδήποτε και εάν υπάρχει διαθέσιμο θα πουληθεί άμεσα. 

 

Ανεξέλεγκτες οι τιμές στα μεταχειρισμένα

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της αγοράς των μεταχειρισμένων, παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή ανεξέλεγκτη από μη εξουσιοδοτημένους μεταπωλητές. Την ίδια στιγμή οι επίσημοι διανομείς της Rolex δεν διατηρούν αυτή τη στιγμή δίκτυο πώλησης μεταχειρισμένων ρολογιών, κάτι που δεν αποκλείεται να συμβεί στο μέλλον, αποτελώντας το αντίδοτο στις ανεξέλεγκτες τιμές που παρουσιάζονται αρκετά συχνά στην αγορά. 

 

Περίπου 1 εκατ. ευρώ τεμάχια το χρόνο η παγκόσμια παραγωγή

Παγκοσμίως παράγονται περίπου ένα εκατομμύριο ρολόγια από τη Rolex, τα οποία διατίθενται σε όλες τις χώρες παρουσίας της εταιρείας. Πρόσφατα η ωρολογοποιία τοποθετήθηκε αναφορικά με το ζήτημα των ελλείψεων αναφέροντας ότι "οι ελλείψεις στα προϊόντα μας, δεν αποτελούν μέρος της στρατηγικής μας". Προηγήθηκαν σενάρια ένθεν κακείθεν που ήθελαν την εταιρεία διανέμει κατά βούληση τα ρολόγια της. Ταυτόχρονα η Rolex πρόσθεσε ότι "τα ρολόγια μας συναρμολογούνται στο χέρι σε κάποια από τις τέσσερις παραγωγικές μας εγκαταστάσεις στην Ελβετία, γεγονός που περιορίζει εκ των πραγμάτων την παραγωγική μας δυναμική". 

Στην εγχώρια αγορά η διανομή γίνεται κεντρικά από τη θυγατρική εταιρεία Rolex Hellas στους διανομείς και στα κοσμηματοπωλεία με τα οποία συνεργάζεται. Ταυτόχρονα η Rolex Hellas διατηρεί τα δύο σημεία αποκλειστικής πώλησης Rolex σε Σύνταγμα και Κολωνάκι, ενώ συνεργάζεται και με μία ακόμα boutique αποκλειστικής πώλησης της μάρκας, η οποία ανήκει σε συνεργάτη της και εδρεύει στη Ρόδο. Κατά τη διάρκεια του 2020 οι πωλήσεις της Rolex Hellas μειώθηκαν κατά 3,2%, κατερχόμενες στα 59,49 εκατ. ευρώ. Τα μεικτά της κέρδη συρρικνώθηκαν κατά 11,2% στα 16,66 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη της Rolex Ηellas ανήλθαν στα 7,2 εκατ. ευρώ από 9,24 εκατ. ευρώ.

Πηγή:capital.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση