ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καταγγελία της σύμβασης εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου

(:Οι Τυπικές Προϋποθέσεις)

No profile pic

Μια από τις σημαντικότερες αλλαγές του πρόσφατου εργασιακού νόμου (:ν. 4808/2021) αναφέρεται στην καταγγελία της σύμβασης εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου. Στο παρόν άρθρο θα μας απασχολήσουν οι τυπικές προϋποθέσεις της καθώς και οι έννομες συνέπειες από τη μη τήρησή τους. Αναλυτικότερα:

(α) Έγγραφος τύπος

Η καταγγελία της σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου πρέπει να είναι έγγραφη. Σε περίπτωση παράλειψης του έγγραφου τύπου η παράλειψη, πλέον, θεραπεύεται εφόσον ο εργοδότης την καλύψει εντός μηνός από την επίδοση της σχετικής αγωγής ή από την υποβολή αιτήματος επίλυσης της εργατικής διαφοράς.

(β) Προθεσμία προειδοποίησης 

Στην περίπτωση της απρόθεσμης καταγγελίας (:η πλέον συνήθης), ο εργοδότης οφείλει ολόκληρη την αποζημίωση που προβλέπεται από τον νόμο. Αντίθετα, στην περίπτωση καταγγελίας με τήρηση της προθεσμίας προειδοποίησης, ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλει το μισό, μόνον, της πλήρους.  

Ο εργοδότης, στο εξής, έχει τη δυνατότητα να απαλλάξει (μονομερώς) τον εργαζόμενο από την υποχρέωση παροχής εργασίας (είτε μερικά είτε συνολικά), μετά την κοινοποίηση της καταγγελίας. Οι αποδοχές του εργαζομένου, στην περίπτωση αυτή, καταβάλλονται στο σύνολό τους μέχρι την εκπνοή του χρόνου προειδοποίησης, ακόμα κι αν ο τελευταίος αναλάβει εργασία σε άλλον εργοδότη. Τα αποτελέσματα της καταγγελίας και το ύψος της οφειλόμενης αποζημίωσης απόλυσης δεν επηρεάζονται σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. 

(γ) Αποζημίωση απόλυσης

Η αποζημίωση απόλυσης καταβάλλεται είτε στο σύνολό της κατά την ημέρα της καταγγελίας (ή την εκπνοή της προθεσμίας προειδοποίησης-εφόσον αυτή τηρείται) είτε σε δόσεις, στις περιπτώσεις και με τον τρόπο που ο νόμος ορίζει. Το ύψος της αποζημίωσης απόλυσης εξαρτάται από τα έτη παροχής των υπηρεσιών του εργαζομένου στον εργοδότη. 

Τυχόν μη καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης απόλυσης επιφέρει την ακυρότητα της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας. Αν όμως «υπολείπεται του ποσού της νόμιμης αποζημίωσης, λόγω προφανούς σφάλματος ή εύλογης αμφιβολίας ...δεν αναγνωρίζεται η ακυρότητα της καταγγελίας, αλλά διατάσσεται η συμπλήρωσή της…».

Συμπληρωματικά: Με την κατάργηση της διάκρισης μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών, από 01.01.2022 εξισώνεται, έκτοτε, και η αποζημίωση απολύσεώς τους.

(δ) Κοινωνικοασφαλιστική κάλυψη

Ως τελευταία προϋπόθεση για την εγκυρότητα της καταγγελίας προβλέπεται η καταχώρηση της απασχόλησης του απολυόμενου στα τηρούμενα για τον ΕΦΚΑ μισθολόγια ή η ασφάλισή του. Η μη τήρηση της συγκεκριμένης προϋπόθεσης επιφέρει την ακυρότητα της καταγγελίας˙  ισχυροποιείται όμως, εφόσον ο εργοδότης καλύψει την τυπική παράλειψη εντός μηνός από την επίδοση σχετικής αγωγής ή την υποβολή αιτήματος επίλυσης εργατικής διαφοράς

 

Οι ανωτέρω αναφερόμενες επεμβάσεις του πρόσφατου εργασιακού νόμου, όσον αφορά τις τυπικές προϋποθέσεις της καταγγελίας, κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση. Κι όχι μόνον γιατί διευκολύνουν την εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης. Απαλλάσσουν, επιπρόσθετα, τα δικαστήρια από σημαντικό φόρτο υποθέσεων που, χωρίς ιδιαίτερη αξία, οδηγούνταν ενώπιον τους. Απελευθερώνουν, επίσης, τον εξαιρετικά σημαντικό αριθμό των εμπλεκομένων σε τέτοιες (ανούσιες) δίκες προσώπων (:διαδίκων, μαρτύρων, δικηγόρων) για την ενασχόλησή τους με την πραγματική οικονομία. Προς όφελος, αναμφίβολα, της τελευταίας.

Σε επόμενη, πάντως, αρθρογραφία μας θα μας απασχολήσουν και τα λοιπά, εξαιρετικά ενδιαφέροντα, θέματα που προκύπτουν από τον νέο νόμο, τα συναφή με την καταγγελία της σύμβασης εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου. 

Προς όφελος, επίσης, των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και της οικονομίας.-


Σταύρος Κουμεντάκης

Managing Partner

Koumentakis and Associates Law Firm


Σημ.: Το παρόν άρθρο σε πλήρη μορφή

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση