ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg: Η έξοδος των Δυτικών αφήνει χώρο στην Κίνα

Από τη ρωσική αγορά ενέργειας- Η χώρα έχει διπλασιάσει τις αγορές ρωσικών ενεργειακών προϊόντων σε σχεδόν 60 δισ. δολάρια τα τελευταία πέντε χρόνια

Bloomberg: Η έξοδος των Δυτικών αφήνει χώρο στην Κίνα

Το ενδεχόμενο εισόδου σε ρωσικές εταιρείες ενέργειας και εμπορευμάτων, όπως ο κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom και η εταιρεία αλουμινίου Rusal ή διεύρυνσης των μεριδίων της σε αυτές, εξετάζει η Κίνα σύμφωνα με το Bloomberg.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος, το Πεκίνο βρίσκεται σε συνομιλίες με τις κρατικές εταιρείες του, μεταξύ των οποίων η China National Petroleum Corp., η China Petrochemical Corp., η Aluminium Corp. of China και η China Minmetals Corp., για ενδεχόμενες ευκαιρίες επενδύσεων σε ρωσικές εταιρείες ή περιουσιακά στοιχεία (assets).

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οποιαδήποτε συμφωνία θα είναι προσανατολισμένη στην ενίσχυση των εισαγωγών της Κίνας, με στόχο την ενεργειακή και επισιτιστική της ασφάλεια και δεν θα πρέπει να ερμηνευτεί ως ένδειξη υποστήριξης της Ρωσίας, για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Οι συζητήσεις βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και το αποτέλεσμα τους είναι αβέβαιο, αναφέρει το πρακτορείο, προσθέτοντας ότι άλλες πηγές επιβεβαιώνουν συνομιλίες, μεταξύ κινεζικών και ρωσικών ενεργειακών εταιρειών.

Το κόστος της ενέργειας, των μετάλλων και των τροφίμων εκτοξεύτηκε σε πρωτοφανή επίπεδα, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αυξάνοντας παράλληλα την πίεση στο Πεκίνο να διασφαλίσει τις απαιτούμενες εισαγωγές. Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση της Κίνας έθεσε ως προτεραιότητα, τη διασφάλιση εφοδιασμού εμπορευμάτων.

Η Κίνα έχει δεσμευτεί να συνεχίσει κανονικά τις εμπορικές της σχέσεις με τη Ρωσία, παρά τη μαζική έξοδο από τη χώρα που σημειώνουν ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρείες. Η BP Plc, η Shell Plc και η Exxon Mobil Corp. την περασμένη εβδομάδα αιφνιδίασαν τον ενεργειακό κλάδο, ανακοινώνοντας την αποχώρηση τους από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι τρέχουσες ενεργειακές επενδύσεις της Κίνας στη Ρωσία περιλαμβάνουν ποσοστό 20% της CNPC, στο έργο Yamal LNG και 10% στο έργο Arctic LNG 2, ενώ σε αυτό διαθέτει ποσοστό επίσης 10% και η Cnooc Ltd..

Οι δύο χώρες είχαν ήδη ενισχύσει τις σχέσεις τους, με τους προέδρους Σι Τζινπίνγκ και Βλαντιμίρ Πούτιν τον περασμένο μήνα, να υπογράφουν μια σειρά συμφωνιών για την αύξηση των ρωσικών εξαγωγών σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο και σιτάρι. Η Gazprom και η Rosneft ήταν μεταξύ των ρωσικών ενεργειακών εταιρειών που υπέγραψαν συμφωνίες, κατά τη τελευταία συνάντηση των δύο Προέδρων στο Πεκίνο, ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το Bloomberg, πέρα από τα ζητήματα γεωπολιτικής ισορροπίας που θα αντιμετωπίσει το Πεκίνο, ενδεχόμενες επενδύσεις του στη Ρωσία ενέχουν και άλλους κινδύνους, καθώς η οικονομία της χώρας επιδεινώνεται ραγδαία και χαρακτηρίζεται πλέον, ως μια «μη επενδύσιμη αγορά» για τις παγκόσμιες εταιρείες. Οι κυρώσεις έχουν «εξαφανίσει» δισεκατομμύρια δολάρια από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και τα ρωσικά ομόλογα έχουν σημειώσει βουτιά, την ώρα που τα ασφάλιστρα κινδύνου έχουν εκτοξευτεί, εντείνοντας τον κίνδυνο χρεοκοπίας. Το κινεζικό νόμισμα (γουάν) έχει εκτιναχθεί έναντι του ρουβλίου, εγείροντας ερωτήματα, σχετικά με τη στρατηγική σχέση των δύο χωρών.

Ενδεχόμενες επενδύσεις από την Κίνα θα ενισχύσουν την προσπάθεια της Μόσχας, να επιταχύνει τον λεγόμενο «Άξονα στην Ασία», με συμφωνίες για εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η Κίνα έχει διπλασιάσει τις αγορές ρωσικών ενεργειακών προϊόντων σε σχεδόν 60 δισ. δολάρια, τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ο αγωγός Power of Siberia ξεκίνησε την παροχή φυσικού αερίου στην Κίνα το 2019 και η Gazprom βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με την Κίνα, για τη συμφωνία μίας επιπλέον διαδρομής που θα μπορούσε να υπογραφεί φέτος.

Πηγή:newmoney.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση