Όταν θεωρούν τον μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος ως άτομο που φοράει «κουκούλα»

Φρόσω Μαστορίδη
Φρόσω Μαστορίδη

Δεν μπορώ να ακούω άλλο αυτήν την έκφραση, «έβγαλαν τις κουκούλες»!

Διαβάζουμε τις τελευταίες ημέρες πως δυο μάρτυρες από την υπόθεση novartis πλέον δεν θα προστατεύονται μετά από τη σχετική απόφαση της Οικονομικής Εισαγγελίας.

Το διαβάζω αυτό, ενώ πριν από λίγους μήνες, τον Απρίλιο του 2024, σε σχετική έρευνα της public issue, είδαμε πως μόλις το 27% των Ελλήνων έχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και στους δικαστές. Ειναι πραγματικά άξιο απορίας;

Εμπιστοσύνη

Το 70% των πολιτών δεν την εμπιστεύεται, ποσοστό που είναι το υψηλότερο από το 2007 που υπάρχουν στοιχεία.

Κι έρχομαι εγώ να ρωτήσω:

Πως ζητάς από τους πολίτες σου να σε εμπιστεύονται, όταν την ίδια στιγμή εσύ η ίδια (δικαιοσύνη) τους εκθέτεις και τους “προκαλείς”;

Ο θεσμός της προστασίας των μαρτύρων είναι από τους πλέον θεμελιώδεις θεσμούς της Δημοκρατίας. Ουσιαστικά κτίζεις μια σχέση εμπιστοσύνης εσύ, ως Δικαιοσύνη, με τον πολίτη, πως μπορεί να έρθει σε εσένα και να σου εμπιστευτεί με απόλυτη ειλικρίνεια γεγονότα, με αντάλλαγμα πως θα τον προστατεύσεις πλήρως. Η σχέση που έχουν οι έλληνες με τη δικαιοσύνη, χωρίς κανένα απολύτως άδικο, χαρακτηρίζεται από πλήρη δυσπιστία για δεκάδες λόγους, και τώρα έρχεται αυτή η είδηση, αυτή η απόφαση να ρίξει ακόμη μια σφαλιάρα σε αυτή τη σχέση.

Η χώρα μας είναι ήδη σε πολύ δυσχερή θέση αναφορικά με το κράτος δικαίου, με την πιο πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2024, (μια έκθεση για την οποία έχουν εκφραστεί διάφορες αμφιβολίες, όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά γενικότερα για τα αποτελέσματα των κρατών-μελών) να αναγνωρίζει βελτιώσεις στο δικαστικό σύστημα, τη διαφάνεια στις δημόσιες συμβάσεις, και την καταπολέμηση της διαφθοράς, με έμφαση στη ψηφιοποίηση των δικαστικών διαδικασιών και την ενίσχυση της νομοθετικής διαφάνειας.

Έρχεται λοιπόν αυτή η απόφαση και σου λέει «ναι, εμπιστεύσου με, θα σε προστατεύσω. Αλλά μπορεί και όχι».

Και μέσα σε όλα αυτά, βγαίνουν πολιτικά πρόσωπα και αναφέρονται επανειλλημένα στους μάρτυρες με την έκφραση «έβγαλαν τις κουκούλες» λες και είναι δωσίλογοι.

Διαβάζω πως οι αιτήσεις -για την άρση της προστασίας - βασίστηκαν σε ισχυρισμούς ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες με τα ψευδώνυμα «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» είχαν λάβει χρηματικά ποσά για τις καταθέσεις τους, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία και την νομιμότητα της κατάστασής τους ως μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος.

Σε κάθε περίπτωση, δεν γνωρίζω τη δικογραφία, ούτε όσα γνωρίζει η Εισαγγελία, η οποία θέλω να πιστεύω πως πράττει βάσει της Δικαιοσύνης και της Δημοκρατίας.

Όμως αυτό στο οποίο εστιάζω και τονίζω είναι πως εκφράσεις όπως «έβγαλαν τις κουκούλες» δεν θα έπρεπε να ακούγονται από δημοκρατικά κράτη και να αναφέρονται σε μαρτυρίες δημοσίου συμφέροντος. Σίγουρα η όλη κατάσταση δεν διευκολύνει σε καμία περίπτωση το αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης που πρέπει να έχουν οι πολίτες με τη δικαιοσύνη.

Θα βρεις ΕΔΩ την Έκθεση 2024 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα

*η φωτογραφία είναι προϊόν AI

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ