Το ιστορικό και τα πρόσωπα της Γεωργικής Έκθεσης Μεσαράς

Δημήτρης Μιμής
Δημήτρης Μιμής

Από το 1987 έως σήμερα

Του Δ. Μιμή

 

Με την ευκαιρία της δημοσίευσης άρθρου με τίτλο «Επιστρέφει δυναμικά η 19η Γεωργική Έκθεση Μεσαράς» στον τύπο της Μεσαράς, επιθυμώ να σας περιγράψω τα πραγματικά και ουσιαστικά πρόσωπα και γεγονότα από την αρχή της γέννησης του θεσμού αυτού.   

Η ιδέα, λοιπόν, για την διοργάνωση μιας Γεωργικής Έκθεσης στη Μεσαρά ξεκίνησε  από το 1987. Τότε ήμουν υπεύθυνος στο Κέντρο Λαϊκής Επιμόρφωσης στο Τυμπάκι και η ιδέα για την δημιουργία μιας Γεωργικής Έκθεσης δημιουργήθηκε στο μυαλό μου όταν είδα  στην τηλεόραση ένα αφιέρωμα για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Είχα βέβαια μια επί  πλέον εμπειρία από το εκθεσιακό κέντρο ALPEXPO  στην GRENOBLE  Γαλλίας, ένα Κέντρο Διεθνών, Οικονομικών, πολιτιστικών και Αθλητικών Γεγονότων, με το οποίο είχα έρθει σε επαφή κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στη Γαλλία. Έτσι γεννήθηκε στο μυαλό μου η ιδέα ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί και εδώ ένα παρόμοιο εκθεσιακό κέντρο που σκοπό θα είχε την ανάδειξη των Αγροτο-Οικονομικών  και Πολιτιστικών δυνατοτήτων της περιοχής.  

Το εγχείρημα δεν ήταν δύσκολο. Η πρώτη συζήτηση έγινε  με τον ζωγράφο Αριστόδημο Παπαδάκη , τον πρόεδρο του Εθνολογικού Κέντρο Μεσαράς Χριστόφορο Βαλλιάνο, και τον Γκαλερίστα   Κώστα Σταυρακάκη οι οποίοι έδειξαν προθυμία για βοήθεια γι΄ αυτό το εγχείρημα.  Στη συνέχεια ενημέρωσα τον πρόεδρο της τότε κοινότητας Βώρων Γεώργιο Βολικό ο οποίος και έκανε αποδεχτή την πρόταση μου για την δημιουργία Γεωργικής Έκθεσης στους Βώρους. Δημιουργήσαμε τότε μια επιτροπή και  ήρθαμε σε επαφή με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Βαγγέλη Μαμαλάκη ο οποίος αποδέχθηκε την πρόταση μας για την δημιουργία Γεωργικής Έκθεσης στους Βώρους βάζοντας το Επιμελητήριο Ηρακλείου ως συν διοργανωτή στο τόλμημα μας, γεγονός που διατηρήσαν μέχρι σήμερα όλοι οι πρόεδροι του Επιμελητηρίου Ηρακλείου. Ένας άλλος βασικός συν διοργανωτής ήταν και η Νομαρχεία Ηρακλείου που σήμερα αντιπροσωπεύεται από τη Περιφέρεια Κρήτης. Πάντοτε βέβαια στο πλευρό της Έκθεσης βρίσκεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Πρέπει να τονίσω ότι η οργανωτικότητα αλλά και η αναγνωρισημότητα του ως άτομο  του Βαγγέλη Μαμαλάκη ήταν εκείνη που  έδωσε την κύρια ώθηση  στην εκτέλεση αυτού του εγχειρήματος. Ο  κ. Μαμαλάκης  ήταν ο δεύτερος πρόεδρος της ΓΕΜ επί σειρά ετών μετά τον πρώτο πρόεδρο  κ. Βολικό Γεώργιο και Σταύρο Βολοσυράκη.  Βέβαια όλο το χωριό των Βώρων ήταν εκείνο που συνέβαλε στην επιτυχία του έργου αυτού.  

Ναι, θα ήταν άδικο να μην αναφερθούν αρκετά άτομα που συνέβαλαν στην δημιουργία της έκθεσης  και θα τα αναφέρω, όσα βέβαια μπορώ να θυμηθώ. Είναι άτομα που πρέπει να αναφερθούν γιατί έχουν προσφέρει  στην Έκθεση. Πέρα από τον τότε πρόεδρο της κοινότητας Βώρων κ. Γιώργο Βολικό είναι ο Σταύρος  Βολοσυράκης, ο Γιάννης Πολυχρονάκης,  η Κατερίνα Νικολιδάκη, η Εύα Βουγιούκα-Παπαδάκη, ο Φραγκίσκος Τζωρτζακάκης, Βαγγέλης Τζωρτζακάκης, Νικόλας Παπαδάκης, Μανόλης Ασκοξυλάκης, ο Μανόλης Τσαγκαράκης ως εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου,  το  επιστημονικό προσωπικό του Μουσείου Κρητικής Εθνολογίας που εδρεύει στους Βώρους αλλά κ.α. Υπάρχουν όμως και άλλα άτομα που εναλλάσσονταν  στην Οργανωτική Επιτροπή  και που μπορώ να θυμηθώ, όπως την Ελένη  Σιάνου,, Κωστής Μαυράκης, Βαγγέλής  Πρωτογεράκης (σημερινός πρόεδρος), Μιχάλης Κουσανάκης,  Κωστής Φασουλάκης, Διαμαντής Κατσιάνης  αλλά και άλλοι που αυτή τη στιγμή τα ονόματα τους μου διαφεύγουν.             

Τον Αύγουστο του 1988, σ΄ ένα χωράφι δυο στρεμμάτων  μέσα σ΄ ένα θερμοκήπιο που κατασκευάστηκε για τον σκοπό μας,  στήνεται  η πρώτη Γεωργική  Μεσαράς.  Εκεί θα φιλοξενηθεί και η δεύτερη έκθεση το 1990. Η Τρίτη έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο γήπεδο ποδοσφαίρου έξι στρεμμάτων όπου και θα διατηρηθεί έως ότου αγοραστεί από την έκθεση υπό την προεδρία μου,    το οίκημα και το οικόπεδο του γεωργικού συνεταιρισμού Βώρων συνολικού εμβαδόν έντεκα στρεμμάτων, με δάνειο εκατόν ενενήντα χιλιάδων ευρώ.  Σήμερα το δάνειο αυτό έχει εξοφληθεί πλήρως.   Για την συγκεκριμένη αγορά το Δ.Σ. της τότε έκθεσης και εγώ προσωπικά, ευχαριστήσαμε   για τις διαμεσολαβήσεις τους, τον  Ματθαίο Μαμαλάκη, το δικηγόρο Αντώνη Γρηγοράκη και  τον Μανόλη Κουσανάκη. Έκτοτε η έκθεση, βρισκόμενη  στο σημερινό της  σπίτι, βρέθηκε μπροστά σε μια μεγάλη ανάπτυξη. Έλαβε μάλιστα βοήθεια από τους Νομάρχες Γιάννη Γαρεφαλάκη, Δημήτρη Σαρή, Βαγγελιώ Σχοιναράκη και τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, αλλά και άλλους.  

Παράλληλα με την σύλληψη  της  ιδέας της έκθεσης τοποθετήθηκαν και οι αρχές  της. Άλλωστε αυτό δείχνει   το σήμα της έκθεσης, που κατασκεύασε ο Βωριανός ζωγράφος Αριστόδημος,   που απ΄ ότι γνωρίζετε αποτελείται από τρεις πτυχές. Η μία είναι ένα γρανάζι, η άλλη είναι ένα πρόσωπο και η άλλη μια μαργαρίτα, οι οποίες ενώνονται αποτελώντας ένα σύνολο που περικλείεται από ένα κύκλο. Το γρανάζι αποτελεί το γεωργικό τμήμα, το πρόσωπο την επιμόρφωση και η μαργαρίτα τον πολισμό. Έτσι, απ΄ ότι καταλαβαίνετε παράλληλα με το καθαρά γεωργικό τμήμα  υπήρχαν επιμορφωτικές εκδηλώσεις πάνω σε γεωργικά  θέματα και πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως θεατρικές  και μουσικές παραστάσεις. 

Όμως δεν ήταν μόνο αυτό. Η έκθεση πραγματοποιούσε και εκτός περιόδου εκθέσεων διάφορες πολιτιστικές και επιμορφωτικές  εκδηλώσεις.  

Σήμερα  νομίζω ότι τα πράγματα  έχουν ξεφύγει   από τον αρχικό της σκοπό και θα σας εξηγήσω τι εννοώ. Στα πρώτα χρόνια της, η  Έκθεση είχε στόχο να δραστηριοποιήσει   τους κατοίκους των Βώρων και να φέρει μια οικονομική και  κοινωνική  ανάπτυξη στην περιοχή. Πράγμα το οποίο   πέτυχε. 

Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει και η έκθεση έχει ανατεθεί σε ιδιώτη, γεγονός που για  εμάς είναι ανεπίτρεπτο αλλά και αδιάφορο. Σήμερα η έκθεση έχει χάσει την παλαιά της αίγλη διότι έχει ξεφύγει τον αρχικό της στόχο που δεν είναι άλλος από την δραστηριοποίηση των κατοίκων και κυρίως των νέων της περιοχής.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ