ΑΠΟΨΕΙΣ

Ιωάννης Σταμέλος: «DC-6B, από τα Χανιά στην Κερατέα, θέση 13Α»

Η σύγχρονη πραγματικότητα δείχνει ότι η τεχνολογία δεν είναι πάντα σύμμαχος του ανθρώπου.

Ιωάννης Σταμέλος: «DC-6B, από τα Χανιά στην Κερατέα, θέση 13Α»

Του Απόστολου Τζίφα

Ο πολυγραφότατος λασιθιώτης λογοτέχνης Ιωάννης Σταμέλος   με το νέο του βιβλίο   μας φέρνει στην επικαιρότητα τραγικά γεγονότα τα όποια  σήμερα με τα τραγικά επίκαιρα  γεγονότα   συνειρμικά  διαβάζονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. 

Στο βιβλίο αυτό με περιεκτικό , αλλά παράλληλα με δραματικό τόνο στο κύριο μέρος της νουβέλας του αναφέρεται στη μοιραία πτήση της Ολυμπιακής αεροπορίας του 1969. 

Η μυθοπλασία πλέκεται γύρω από τη μοιραία πτήση. Με δοσμένες 90 θέσεις στην πραγματικότητα 89 γιατί ο κεντρικός του ήρωας –πραγματικό πρόσωπο- έχασε την πτήση με αριθμό θέσης 13Α  λόγω καθυστερημένης άφιξης  εξαιτίας γνωριμίας με τη μετέπειτα γυναίκα της ζωής του.

Ο συγγραφέας γνωρίζει πολύ καλά τα γεγονότα της εποχής από τον Τύπο. Ωθείται παράλληλα από τα προσωπικά του νεανικά βιώματα λόγω της καταγωγής του από την Κερατέα Αττικής όπου εκεί έπεσε η μοιραία πτήση από τα Χανιά. 

Στο βιβλίο καταγράφονται πολλές συμπτώσεις με επιμύθιο το ρόλο που μπορεί να παίξει η φύση και η πραγματικότητα στη ζωή των ανθρώπων. 

Η περιγραφή είναι αναλυτική, σχεδόν κινηματογραφική ,με στόχο ο αναγνώστης να νιώσει την τραγικότητα των γεγονότων , αλλά παράλληλα να νιώσει διανοητική εγρήγορση και « συμμετοχή» στο τραγικό γεγονός. Το πεπρωμένο κατά το συγγραφέα χωρίζεται στα δύο: το μακροχρόνιο το οποίο ο άνθρωπος δημιουργεί και το βραχυχρόνιο είναι εκείνο που ορίζει το τυχαίο γεγονός.

Ο Κώστας ο κεντρικός ήρωας αποκαλεί τη σύζυγό του Θεοδώρα «θείο δώρο» γιατί χάριν σε εκείνη σώθηκε. Η Θεοδώρα μάλιστα υπήρξε και βουλευτίνα μικρού κεντρώου κόμματος σε μία ταραγμένη φάση  της πρόσφατης ιστορίας της χώρας μας. 

Στην νουβέλα αυτή περιγράφονται και άλλα τραγικά δυστυχήματα που αυξάνουν το δραματικό της τόνο. 

Η σύγχρονη πραγματικότητα δείχνει ότι η τεχνολογία δεν είναι πάντα σύμμαχος του ανθρώπου. Ούτε είναι ανώδυνες. « Αν και οι στατιστικές δείχνουν ότι το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται , οι ζωές μας είναι πάντα ατομικές» (σελ.62).

Αν ο αναγνώστης προσπαθήσει να συνδέσει τα τραγικά γεγονότα της σύγχρονης επικαιρότητας με τη νουβέλα θα βρει αρκετά ενδιαφέρον το βιβλίο.

Η Θεοδώρα της νουβέλας μας φέρνει στο νου τους τραγικούς γονείς των Τεμπών οι οποίοι «γίνονται» πρόσωπα της επικαιρότητας και μας ξαφνιάζει η είδηση ότι ίσως κάποια πρόσωπα επιδιώξουν  και βουλευτική έδρα. 

Το βιβλίο συμπληρώνεται από μικρά σατιρικά διηγήματα του συγγραφέα με κυρίως σατιρικό καυστικό τόνο που πάντα η γραφή του τα επικαιροποιεί και δίνει έτσι ενδιαφέρον στον αναγνώστη.

4545556

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση