Η Πολιτεία που τιμωρεί και το αυτονόητο που είναι ζητούμενο

"Το μεγαλόπνοο και πολλάκις διαφημισμένο - από τις εκάστοτε κυβερνήσεις - έργο της κτηματογράφησης, έγινε πρόχειρα και αποσπασματικά με συνέπεια τα δικαιώματα των ιδιοκτητών να εμφανίζουν σφάλματα που πρέπει να διορθωθούν με δικαστική απόφαση. "

Του Νίκου Κουβίδη

 

Το ζήτημα της παράτασης της προθεσμίας για τη διόρθωση των εσφαλμένων αρχικών εγγραφών στα δεδομένα του Κτηματολογίου σε σχέση με το Κτηματολογικό Γραφείο Ηρακλείου είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα  σε τοπικό επίπεδο το οποίο αφορά χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι εν μία νυκτί κινδυνεύουν να απολέσουν την περιουσία τους και μάλιστα εξαιτίας σφαλμάτων για τα οποία δεν έχουν ευθύνη οι ίδιοι. Όμως λίγοι το έχουν αντιληφθεί.

Το μεγαλόπνοο και πολλάκις διαφημισμένο - από τις εκάστοτε κυβερνήσεις - έργο της κτηματογράφησης, έγινε πρόχειρα και αποσπασματικά με συνέπεια τα δικαιώματα των ιδιοκτητών να εμφανίζουν σφάλματα που πρέπει να διορθωθούν με δικαστική απόφαση.   

Τα σφάλματα στις εγγραφές είναι πάρα πολλά και η διόρθωσή τους απαιτεί χρόνο και χρήμα. Όμως στην παρούσα υγειονομική-κοινωνική συγκυρία, με το δημόσιο να υπολειτουργεί (πολεοδομία, δικαστήρια, υποθηκοφυλακεία), με τη γραφειοκρατία να είναι ανίκητη, με τους πολίτες να μένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους λόγω του lockdown και με την αγορά νεκρή, δεν περισσεύει ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Το πρόβλημα είναι ακόμη πιο οξύ στο Ηράκλειο, μια πόλη «ταλαιπωρημένη από τις αμαρτίες του παρελθόντος» με ιδιαίτερο ιδιοκτησιακό καθεστώς (π.χ. κληροτεμάχια, εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησίες, έλλειψη τίτλων ιδιοκτησίας, έλλειψη πολεοδομικού σχεδιασμού κλπ) και με δημόσιες υπηρεσίες που -παρά τη φιλότιμη προσπάθεια των υπαλλήλων- δεν μπορούν να υποστηρίξουν επαρκώς τους επαγγελματίες (δικηγόρους, μηχανικούς, συμβολαιογράφους κλπ) στη διαδικασία της διόρθωσης.

Το θεσμικό πλαίσιο όμως είναι ανελαστικό. Και έγινε τέτοιο με πράξη της ίδιας της Πολιτείας (Ν.4623/2019) η οποία χωρίς καμία απολύτως λογική εξήγηση ή πειστική αιτιολογία μείωσε την προθεσμία της διόρθωσης αναφορικά με την πόλη του Ηρακλείου κατά έξι (6) χρόνια, δηλαδή από το τέλος του 2026 την όρισε για τις  31-12-2020. Μετά την ημερομηνία αυτή δεν θα είναι δυνατή η διόρθωση των σφαλμάτων και δυστυχώς θα χαθούν περιουσίες που αποκτήθηκαν με κόπο και θυσίες.  

Επομένως απαιτείται μια πολιτική απόφαση για την παράταση της προθεσμίας που πρέπει να ληφθεί ΑΜΕΣΑ από την ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου. Υπέρ της παράτασης έχουν πάρει θέση δημόσια η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, ο Δήμος Ηρακλείου, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου, το Τεχνικό Επιμελητήριο (ΤΕΕ/ΤΑΚ), ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Νομού Ηρακλείου και άλλοι φορείς, ενώ σύμφωνοι είναι και οι αιρετοί εκπρόσωποι μας στο Κοινοβούλιο που οφείλουν με κάθε τρόπο να υποστηρίξουν το δίκαιο αυτό αίτημα που δεν είναι συντεχνιακό αλλά αφορά όλους τους πολίτες.             

Σε μια ευνομούμενη πολιτεία που χρέος έχει να στέκεται δίπλα στον πολίτη και όχι να τον τιμωρεί και μάλιστα για τα δικά της λάθη, η παράταση θα ήταν αυτονόητη. Στην Ελλάδα όμως επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι το αυτονόητο είναι ζητούμενο. Απέναντι λοιπόν στο πρόβλημα και μέχρι τη λύση του δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς. Πριν να είναι αργά…     

 

*Ο Νικόλαος Κουβίδης είναι δικηγόρος Ηρακλείου και Γενικός Γραμματέας του ΔΣΗ      

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ