Αυστραλία: Περισσότερες από 100 φάλαινες πιλότοι βγήκαν στην ακτή

Newsroom
Newsroom

Οι αρχές ζήτησαν από τους πολίτες να μην επιχειρήσουν να τις σώσουν μόνοι τους

Δεκάδες φάλαινες - πιλότοι (ή μαυροδέλφινα), κήτη που μπορούν να φτάσουν έως και έξι μέτρα μήκος, εξόκειλαν σε ακτή στο νοτιοδυτικό άκρο της Αυστραλίας

Ομάδες διάσωσης έσπευσαν στην παραλία που βρίσκεται στην παραθαλάσσια πόλη Ντάνσμπορο, νότια του Περθ, για να περιθάλψουν τις φάλαινες.

Συνολικά, 130 φάλαινες επέστρεψαν στη θάλασσα, από τις συνολικά 160 που είχαν προσαράξει, σύμφωνα με την υπηρεσία πάρκων και άγριας ζωής της Δυτικής Αυστραλίας (DPAW). Ωστόσο, τουλάχιστον 28 φάλαινες έχασαν τη ζωή τους.

Ήταν ένα «συγκλονιστικό θέαμα», δήλωσε ο Ian Wiese, πρόεδρος της ομάδας θαλάσσιων ερευνών Geographe, ο οποίος συμμετείχε στην επιχείρηση διάσωσης.

«Μπορείς να δεις πόσο στοιβαγμένες ήταν οι φάλαινες. Έχω διαχειριστεί εκβρασμούς φαλαινών και στο παρελθόν, αλλά ποτέ τίποτα τέτοιου μεγέθους» είπε στο CNN. 

Το μυστήριο πίσω από το προσάραγμα των φαλαινών

Τα ποσοστά επιβίωσης των φαλαινών που βγαίνουν στις ακτές είναι χαμηλά, σύμφωνα με τους επιστήμονες , καθώς τα ζώα «μπορούν να επιβιώσουν μόνο για περίπου έξι ώρες στη στεριά».

Όπως και άλλα είδη φαλαινών, οι φάλαινες - πιλότοι είναι ιδιαίτερα κοινωνικές και συχνά προσέχουν η μία την άλλη, ειδικά εάν ένα μέλος της ομάδας αρρωστήσει ή τραυματιστεί.

«Όταν είναι έξω στη θάλασσα, σε βαθιά νερά, δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να διαταράξει αυτή τη διαδικασία φροντίδας, αλλά αν μια τραυματισμένη φάλαινα καταλήξει κοντά στην ακτή, θα υπάρξουν πολλοί κίνδυνοι (για το κοπάδι)» εξήγησε ο Ian Wiese.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ένα μικρό φαλαινάκι ήταν μεταξύ αυτών που κινδύνευσαν. «Αυτό μπορεί να ήταν ή να μην ήταν ένας παράγοντας για τον οποίο αυτά τα ζώα έφτασαν στο σημείο να προσαράξουν».

Ωστόσο οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αυτή η φροντίδα είναι επικίνδυνη για την ομάδα, όταν το μέλος καταλήξει κοντά στην ακτή κι όχι στην ανοιχτή θάλασσα, παρασύροντας τα κήτη στα αβαθή.

Τον περασμένο Ιούλιο δεκάδες φάλαινες - πιλότοι πέθαναν, αφού εξόκειλαν στην ακτή Τσέινες, περίπου 400 χιλιόμετρα ανατολικά του όρμου Τόμπι.

 

Πηγή: flash.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ