Πασχαλινό τραπέζι: Μυστικά και συμβουλές από τα "Βιοερευνητικά Α.Ε"

Ελένη Μπουρμά
Ελένη Μπουρμά

Ο Δρ. Αλέκος Στεφανάκης μιλά στο Cretalive για όσα πρέπει να προσέξουμε αυτές τις μέρες

Πόσο καλά γνωρίζετε τα "μυστικά" για ένα - εκτός από πλούσιο - απολύτως υγιεινό Πασχαλινό τραπέζι; Πόσα στοιχεία μπορεί να φαίνονται δεδομένα και απλά αλλά είναι τόσο σημαντικά έως και καθοριστικά για την υγεία, τη δική σας και των παιδιών σας;

Από την προετοιμασία του Πασχαλινού τραπεζιού, μέχρι την κατανάλωση και τη συντήρηση των πλούσιων εδεσμάτων που θα βρεθούν αυτές τις μέρες στο γιορτινό τραπέζι, ο δρόμος είναι μακρύς.

biola

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Βιοερευνητικά Α.Ε, Δρ. Αλέκος Στεφανάκης μιλά στο Cretalive και περιγράφει βήμα βήμα όλα όσα θα πρέπει να προσέξουμε τις γιορτινές ημέρες.

ste

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Βιοερευνητικά Α.Ε, Δρ. Αλέκος Στεφανάκης

 

Όπως εξηγεί το Πασχαλινό τραπέζι είναι γεμάτο παράδοση, ήθη, έθιμα, τοπικά προϊόντα, την ίδια την κουλτούρα και τον πολιτισμό μας και γι' αυτό χαρακτηρίζεται από απλότητα. "Όλες οι πρώτες ύλες μας, όλα τα υπέροχα προϊόντα μας, ακριβώς επειδή είναι θρεπτικά και υγιεινά, είναι ευαίσθητα στα μικρόβια. Κι αυτά, δυστυχώς, "τρέχουν" στο καλό φαγητό... Με κίνδυνο να το αλλοιώσουν ή και να μας στείλουν στο νοσοκομείο, στη χειρότερη περίπτωση"!

Και προσθέτει:

"Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, εμείς οι ίδιοι θα πρέπει να προετοιμάζουμε το φαγητό μας κα να προσέχουμε να μην το μολύνουμε. Είτε με βρώμικα χέρια, είτε εκθέτοντάς το σε έντομα και ουσίες. Κι επειδή όλα αυτά μπορεί να ακούγονται κάπως υπερβολικά, να πούμε ότι στα χέρια μας , για παράδειγμα, κουβαλάμε τον ... αγαπητό σταφυλόκοκκο. Και τόσα άλλα μικρόβια από τα οποία πρέπει να προστατέψουμε τα τρόφιμά μας για να μην καταλήξουμε με δηλητηρίαση. Και βέβαια, προσέχουμε οι επιφάνειες που χρησιμοποιούμε να είναι απολύτως καθαρές"

pasxa

Σε ό,τι αφορά στις σαλάτες και τα λαχανικά, ο κ. Στεφανάκης τονίζει ρητά ότι ακριβώς επειδή τα λαχανικά μας είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον, θα πρέπει πάντα να τα απολυμαίνουμε με λίγο ξύδι αφού τα πλύνουμε σχολαστικά. "Πατάτες για παράδειγμα, χόρτα, βλήτα, καρότα, μπορεί να έχουν πάσης φύσεως ουσίες μέχρι και τοξοπλάσματα από τα αδέσποτα ή και χημικές ουσίες. Δεν θα πρέπει να το παραγνωρίζουμε αυτό. Γι' αυτό και συστήνουμε σχολαστικό πλύσιμο πριν την κατανάλωση".

Πόσα ξέρετε για το σωστό και υγιεινό κρέας;

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Βιοερευνητικά Α.Ε, εφιστά την προσοχή όλων για τα ζεστά τρόφιμα.

Όπως τονίζει:

"Το αρνάκι μας το πολύτιμο αυτό Κρητικό προϊόν με το οποίο τροφοδοτούμε όλη την Ελλάδα, θα πρέπει να το ψήνουμε σε θερμοκρασία άνω των 70 βαθμών. Προσοχή, δε θέλουμε καμένο κρέας, γιατί ο κίνδυνος για την υγεία είναι μεγάλος. Να το ψήνουμε σιγά σιγά".

Επιπλέον συμβουλεύει τους καταναλωτές να σκεπάζουν τα τρόφιμα με σωστό τρόπο μετά το ψήσιμο ώστε να τα προστατεύσουν από έντομα και κάθε λογής ανεπιθύμητες ουσίες.

pasx

Δεν είναι όμως μόνον το σωστό ψήσιμο του κρέατος. Ο Δρ. Αλέκος Στεφανάκης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για μία άλλη ελληνική... συνήθεια. Του σερβιρίσματος όλης της ποσότητας των τροφίμων στο τραπέζι. 

"Επειδή θέλουμε να δείξουμε ότι το τραπέζι μας είναι πλούσιο και γεμάτο, κάνουμε το απόλυτο λάθος...Βγάζουμε όλο το φαγητό στο τραπέζι. Η λογική είναι να το σερβίρουμε σταδιακά"

Και βέβαια, εκτός από το σερβίρισμα και την κατανάλωση, μεγάλη σημασία έχει ο τρόπος με τον οποίο συντηρούμε τα φαγητά στη συνέχεια. Όπως διευκρινίζει, το φαγητό θα πρέπει να συντηρείται στο ψυγείο σε θερμοκρασία κάτω των 4 βαθμών.

"Οι περισσότεροι δεν δίνουν σημασία στην κατάλληλη θερμοκρασία με αποτέλεσμα τα μικρόβια να πολλαπλασιάζονται", ανέφερε.

kreas

"Όχι στα προϊόντα χωρίς τη σωστή ετικέτα"

Ο κ. Στεφανάκης δίνει τα "φώτα" του όμως και για το πώς μπορούμε να είμαστε υποψιασμένοι και κυρίως ενημερωμένοι για το τί τρώμε.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η ΕΕ, μετά τη νόσο των τρελών αγελάδων και μια σειρά από άλλες ασθένειες, καθιέρωσε τον αυτοέλεγχο με τις ετικέτες στα τρόφιμα.

Γι' αυτό και συστήνει: "Να μην καταναλώνουμε τρόφιμα χωρίς ετικέτα. Είναι, ουσιαστικά όλες οι πληροφορίες που μπορούμε να έχουμε γύρω από ένα τρόφιμο. Να ξέρουμε τι τρώμε"

Διαχείριση τροφίμων

Πόσο καλά γνωρίζετε όμως τη διαδικασία της διαχείρισης των τροφίμων μετά την κατανάλωση;

Ο κ. Στεφανάκης αναφέρει:

"Εάν φέρνουμε λίγη λίγη την ποσότητα του φαγητού στο Πασχαλινό τραπέζι, στη συνέχεια μπορούμε να το φυλάξουμε, αεροστεγώς, σε σακουλάκια που έχουν πάνω την ένδειξη με το κουτάλι και το πιρούνι. Ιδανικά θα μπορούσαμε να επιλέξουμε πορσελάνινα ή γυάλινα τάπερ για την αποθήκευση. Τα συσκευάζουμε αεροστεγώς ώστε να τα καταναλώσουμε στη συνέχεια με ασφάλεια. Εάν όμως έχουν μείνει εκτεθειμένα στον πάγκο ή το τραπέζι μας για πάνω από 4 ώρες, κάνουμε αναθέρμανση, και συντηρούμε το φαγητό μας αφού κρυώσει".

ovelias

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα περισσότερα μικρόβια που προκαλούν προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό χρειάζονται οξυγόνο. Όταν είναι εκτεθειμένα στον αέρα, τα μικρόβια πολλαπλασιάζονται, σημειώνει ο κ. Στεφανάκης.

Λαχανικά που έμειναν; 

Σε ό,τι αφορά στα λαχανικά που μπορεί να μείνουν από το Πασχαλινό τραπέζι, αυτά θα πρέπει να τοποθετηθούν σε ειδική θήκη μέσα στο ψυγείο. "Δε λαιμαργούμε. Φροντίζουμε ώστε ό,τι περισσέψει να μην το πετάξουμε και να το φυλάξουμε με σωστό τρόπο. Εάν κάνουμε μια σύνθετη σαλάτα, να τη βγάλουμε λίγη λίγη στο τραπέζι.", καταλήγει ο κ. Στεφανάκης.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ