Η μαύρη σοκολάτα δεν έχει κερδίσει άδικα τον χαρακτηρισμό “σοκολάτα υγείας”, αφού συνδυάζει γεύση και σημαντικά οφέλη για την υγεία.
Αυτό το άρθρο περιγράφει το διατροφικό προφίλ, τα οφέλη για την υγεία, τους κινδύνους και τη βέλτιστη ημερήσια κατανάλωση μαύρης σοκολάτας, εστιάζοντας στο πώς να την απολαμβάνετε πιο υγιεινά.
Μαύρη σοκολάτα: Διατροφικό προφίλ
Η μαύρη σοκολάτα είναι μια πλούσια σε θερμίδες τροφή με πολλά βασικά θρεπτικά συστατικά:
Θερμίδες: Μια τυπική μερίδα περίπου 30 γραμμαρίων μαύρης σοκολάτας περιέχει συνήθως περίπου 155 θερμίδες.
Λίπος: Η μαύρη σοκολάτα έχει περίπου 9 γραμμάρια λίπους 30 γραμμάρια, κυρίως από υγιή μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη.
Μέταλλα: Η μαύρη σοκολάτα είναι υψηλή σε βασικά μέταλλα όπως μαγνήσιο, σίδηρος, χαλκός και μαγγάνιο.
Αντιοξειδωτικά: Περιέχει φλαβονοειδή, συγκεκριμένα κατεχίνες και επικατεχίνες, τα οποία είναι αντιοξειδωτικά γνωστά για τα οφέλη τους στην υγεία.
Γιατί έχει σημασία η περιεκτικότητα της μαύρης σοκολάτας σε κακάο
Το ποσοστό κακάο στην μαύρη σοκολάτα επηρεάζει τόσο τη γεύση όσο και τα οφέλη της για την υγεία. Η μαύρη σοκολάτα με τουλάχιστον 70% κακάο συνιστάται γενικά για βέλτιστα πλεονεκτήματα στην υγεία. Να γιατί έχει σημασία η περιεκτικότητα σε κακάο:
- Υψηλότερα επίπεδα φλαβονοειδών: Περισσότερο κακάο σημαίνει υψηλότερη συγκέντρωση φλαβονοειδών, ενώσεων που παρέχουν αντιοξειδωτικά οφέλη και βοηθούν στην μείωση της φλεγμονής.
- Μειωμένη περιεκτικότητα σε ζάχαρη: Η μαύρη σοκολάτα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε κακάο έχει συνήθως λιγότερη πρόσθετη ζάχαρη, καθιστώντας την καλύτερη επιλογή για τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.
Περισσότερα στο onmed.gr
Φωτογραφία από Floriana Tatar από το Pixabay