ΥΓΕΙΑ
Τι αποκαλύπτει για την υγεία το χρώμα της γλώσσας
Το χρώμα και η υφή της γλώσσας σας μπορούν να σας δώσουν πληροφορίες για την υγεία σας.
Για χιλιάδες χρόνια η παραδοσιακή κινεζική ιατρική βασίζεται σε διαδικασίες όπως η όσφρηση, η ακοή, η ψηλάφηση και η εξέταση της γλώσσας για διαγνώσεις.
Τώρα, μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι εικόνες της γλώσσας ήταν 95% ακριβείς στη διάγνωση ορισμένων καταστάσεων, όπως ο διαβήτης και η αναιμία.
“Η γλώσσα παρέχει οπτικές ενδείξεις που μπορούν να σηματοδοτήσουν διάφορα προβλήματα υγείας. Οι αλλαγές στο χρώμα της γλώσσας, όπως μια κιτρινωπή απόχρωση που υποδηλώνει προβλήματα στο συκώτι ή μια λευκή επικάλυψη που υποδηλώνει πεπτικά προβλήματα, είναι σημαντικοί δείκτες”, λέει ο δρ. Ali Al-Naji, επίκουρος αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας και συν-συγγραφέας της νέας μελέτης.
Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι οι αλλαγές στο χρώμα της γλώσσας θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην παρακολούθηση της εξέλιξης των λοιμώξεων από τον COVID-19 ή ακόμα και στον έλεγχο για καρκίνο.
Οι ερευνητές στη νέα μελέτη χρησιμοποίησαν ένα σύστημα απεικόνισης σε πραγματικό χρόνο για να εξετάσουν περισσότερες από 100 εικόνες γλώσσας. Αυτό το χαμηλού κόστους σύστημα έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει την έγκαιρη ανίχνευση ασθενειών και να διευκολύνει την τηλεϊατρική, σύμφωνα με τον δρ. Al-Naji:
“Οι ασθενείς μπορούν να τραβήξουν εικόνες γλώσσας στο σπίτι και να τις μεταδώσουν σε επαγγελματίες υγείας για αξιολόγηση, κάνοντας την υγειονομική περίθαλψη πιο προσιτή, ειδικά σε απομακρυσμένες ή υποεξυπηρετούμενες περιοχές”.
Τι μπορεί να... πει η γλώσσα για την υγεία σας
Οι φυσικές εξετάσεις γλώσσας διεξάγονται τόσο στη σύγχρονη ιατρική όσο και στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, αλλά οι ερμηνείες των ευρημάτων είναι διαφορετικές, σύμφωνα με τον δρ. Grant Chu από το UCLA Center for East-West Medicine:
“Από την ματιά της σύγχρονης ιατρικής, οι διαφορετικές όψεις της γλώσσας μπορεί να συσχετιστούν με φάρμακα, ανοσοκαταστολή, διατροφικές ανεπάρκειες ή υποκείμενη ασθένεια ή κανένα από τα παραπάνω”.
Περισσότερα στο onmed.gr
Φωτογραφία από Ale Hidalgo από το Pixabay