ΥΓΕΙΑ

Τα συμπληρώματα με Ω3 λιπαρά δεν μειώνουν καρδιολογικά επεισόδια

Τι λέει ο καρδιολόγος και πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή (ΙΜΕΘΑ) Δημήτρης Ρίχτερ

No profile pic

Καταρρίπτεται ο μύθος για τα συμπληρώματα των Ω3 λιπαρών, αφού σύμφωνα με δύο μελέτες που παρουσιάστηκαν στο διαδικτυακό συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης, 13-17 Νοεμβρίου, δεν έχουν κανένα όφελος στην κολπική μαρμαρυγή, αλλά και στη μείωση καρδιολογικών συμβαμμάτων.

      Αυτό δηλώνει στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο καρδιολόγος και πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή (ΙΜΕΘΑ) Δημήτρης Ρίχτερ, που συμμετείχε ως σύνεδρος στη διοργάνωση. «Στη μελέτη "Vital-Rhythm", σε ένα τεράστιο αριθμό ασθενών, φάνηκε ότι τα συμπληρώματα Ω3 λιπαρών,σε συνδυασμό με βιταμίνη D, δεν μειώνουν την επίπτωση κολπικής μαρμαρυγής. Αλλά και η μελέτη "Strength" απέδειξε ότι κάποια νεότερα συμπληρώματα Ω3, που δόθηκαν σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο, δεν μείωσαν καθόλου τα καρδιολογικά συμβάντα. Άρα η χρήση των συμπληρωμάτων αυτών μειώνεται πολύ στην καρδιολογία και οι γιατροί δεν τα συστήνουν πια, απλά υπάρχουν πάρα πολλοί ασθενείς που τα παίρνουν από μόνοι τους. Η μόνη ένδειξη που μπορεί να υπάρχει σήμερα, είναι σε ασθενείς με πάρα πολύ υψηλά τριγλυκερίδια, αλλά αφού έχουν πάρει ήδη ένα δύο φάρμακα που είναι αποτελεσματικά. Ως εκ τούτου το μήνυμα είναι μην παίρνετε συμπληρώματα μόνοι σας, αν δεν τα έχει συστήσει ο γιατρός σας».

      Το νέο πολυχάπι: Ναι μεν, αλλά

   Στο συνέδριο, σύμφωνα με τον κ. Ρίχτερ παρουσιάστηκε και η μελέτη TIPS-3 (International Polycap Study) η οποία δημοσιεύτηκε στο «New England Journal of Medicine» και αφορά στο πολυχάπι. Πρόκειται, σύμφωνα με τον διακεκριμένο καρδιολόγο, για ένα χάπι που περιλαμβάνει τρία αντιυπερτασικά και ένα για χοληστερίνη, το οποίο όταν δόθηκε στην Ινδία σε ανθρώπους ενδιάμεσου κινδύνου για καρδιαγγειακό επεισόδιο, ανεξαρτήτως τιμών χοληστερίνης, ή πίεσης, μείωσε την πιθανότητα εμφράγματος ή εγκεφαλικού κατά 21%. Και όταν συνδυάστηκε με ασπιρίνη κατά 31%. «Τα πολυχάπια αυτά είναι εξαιρετικά χρήσιμα σε περιοχές που κάποιος δεν μπορεί να πάει στον γιατρό. Και δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η μελέτη έγινε σε Φιλιππίνες, Ινδονησία, Μπαγκλαντές, Ινδία, σε ανθρώπους μεσαίου ρίσκου γύρω στα 50 που παίρνουν τυφλά, ανεξάρτητα του τι παράγοντες κινδύνου έχουν, το χάπι, ακριβώς γιατί δεν υπάρχουν γιατροί. Από τη μελέτη φάνηκε ότι υπάρχει σημαντικό όφελος από το συγκεκριμένο χάπι. Ως εκ τούτου η σύσταση για τον δυτικό κόσμο δεν είναι τόσο "πάρε στα τυφλά ένα πολυχάπι", γιατί παρά την κρίση, έχουμε την πολυτέλεια να υπάρχει ένα πολύ καλό σύστημα υγείας. Η σύσταση στο δυτικό κόσμο είναι "κοιτάξου και διόρθωσε τους παράγοντες κινδύνου", διότι αυτό θα μειώσει πολύ την πιθανότητα να πάθεις ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο».

      Οι μυαλγίες που προκαλούν οι στατίνες, είναι κυρίως ψυχολογικές 

   Στο «New England Journal of Medicine» λέει ο κ.Ρίχτερ δημοσιεύτηκε και η μελέτη «Samson» σύμφωνα με την οποία το μεγαλύτερο κομμάτι των παρενεργειών που νιώθουν οι ασθενείς ότι έχουν, όταν λαμβάνουν στατίνες, είναι από το φόβο τους ότι θα υπάρξουν παρενέργειες. «Ξέρουμε ότι μία από τις παρενέργειες που έχουν οι στατίνες είναι ότι μπορεί να αυξήσουν μυαλγίες, από κράμπα μέχρι κάποιος να νιώθει πολύ βαριά τα πόδια του ή τα χέρια του. Αυτό όμως σχετίζεται άμεσα και με την ψυχολογία. Και από την ώρα που κάποιος ξέρει ότι αυτό μπορεί να συμβεί, το νιώθει αμέσως. Το εντυπωσιακό στη μελέτη είναι ότι όσοι παίρναν στατίνες είχαν ένα συνολικό σκορ συμπτωμάτων 16,3, όσοι παίρναν το εικονικό φάρμακο 15,4 και όσοι δεν παίρναν τίποτα 8. Άρα βλέπουμε ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ στατίνης και εικονικού φαρμάκου, αλλά είναι πολύ μικρή. Ενώ το 90% αυτών που νιώθουν ότι πονάνε στην πραγματικότητα πονάνε διότι φοβούνται ότι θα πονέσουν».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση