ΥΓΕΙΑ
Τα οφέλη για την υγεία από το γάλα αμυγδάλου
Αλήθεια, γνωρίζετε πόσες θερμίδες έχει το γάλα αμυγδάλου
SHARE:
Τα άτομα με δυσανεξία στην λακτόζη βλέπουν στο γάλα αμυγδάλου μια υγιεινή και νόστιμη εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά γαλακτοκομικά ποτά. Άλλοι απλά λατρεύουν τη γλυκιά, ξηρή γεύση του.
Μπορείτε να πιείτε γάλα αμυγδάλου σκέτο ή να το χρησιμοποιήσετε σε συνταγές, που απαιτούν ζωικό γάλα.
Πέρα από τη γεύση του, το γάλα αμυγδάλου περιέχει μερικά εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία.
Γάλα αμυγδάλου: Θερμίδες και θρεπτικά συστατικά
Το γάλα αμυγδάλου είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, η οποία είναι ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό. Η βιταμίνη Ε μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο σοβαρών παθήσεων υγείας, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακές παθήσεις, ακόμη και καρκίνο.
Ανάλογα με την μάρκα, το εμπλουτισμένο γάλα αμυγδάλου μπορεί επίσης να είναι μια εξαιρετική πηγή στα εξής στοιχεία:
- Φώσφορος
- Ασβέστιο
- Μαγγάνιο
- Μαγνήσιο
- Σίδηρος
- Χαλκός
Θρεπτικά συστατικά ανά μερίδα 235ml γάλακτος αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη:
- Θερμίδες: 40
- Πρωτεΐνη: 1 γραμμάριο
- Λίπος: 3 γραμμάρια
- Υδατάνθρακες: 2 γραμμάρια
- Φυτικές ίνες: 1 γραμμάριο
- Σάκχαρα: Λιγότερο από 1 γραμμάριο
Γάλα αμυγδάλου: Οφέλη για την υγεία
Οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα αντιοξειδωτικά στο γάλα αμυγδάλου βοηθούν στην παροχή σημαντικών οφελών για την υγεία:
Καλή πηγή μαγνησίου
Το γάλα αμυγδάλου είναι πλούσιο σε μαγνήσιο. Αυτό το μέταλλο είναι ένα από τα τέσσερα πιο κοινά μέταλλα στον οργανισμό. Είναι απαραίτητο μέρος περισσότερων από 300 σημαντικών ενζυμικών αντιδράσεων. Το μαγνήσιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και τη χρήση ενέργειας στον οργανισμό.
Χρήσιμο για τη δυσανεξία στη λακτόζη
Το γάλα αμυγδάλου δεν περιέχει λακτόζη, αφού δεν είναι ζωικό προϊόν. Ως εκ τούτου, είναι το τέλειο υποκατάστατο για άτομα με δυσανεξία στην λακτόζη. Το γάλα αμυγδάλου μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε συνταγή που απαιτεί ζωικό γάλα.
Χαμηλό σε θερμίδες και υδατάνθρακες
Σε σύγκριση με το ζωικό γάλα, το μη ζαχαρούχο γάλα αμυγδάλου είναι χαμηλό σε σάκχαρα και υδατάνθρακες. Έχει 50-80% λιγότερες θερμίδες από το ζωικό γάλα, ενώ παραμένει εξίσου πλούσιο σε γεύση. Ως αποτέλεσμα, θεωρείται τροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αυτό σημαίνει, ότι το γάλα αμυγδάλου είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα.
Υψηλό σε ασβέστιο για την οικοδόμηση των οστών
Οι περισσότερες εμπορικές μάρκες γάλακτος αμυγδάλου είναι εμπλουτισμένες με ασβέστιο. Η υγεία των οστών είναι βαθιά συνδεδεμένη με το ασβέστιο, επειδή το εν λόγω μέταλλο συνθέτει τις περισσότερες σκληρές δομές στα οστά. Η λήψη αρκετού ασβεστίου διατηρεί τα οστά σας γερά και μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να καταπολεμήσει την οστεοπόρωση.
Μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη των γνωστικών ασθενειών
Το γάλα αμυγδάλου είναι γεμάτο βιταμίνη Ε. Αυτή είναι ένα αντιοξειδωτικό που είναι γνωστό ότι βοηθά τον εγκέφαλο. Μελέτες έχουν δείξει μια συσχέτιση μεταξύ της λήψης αρκετής βιταμίνης Ε και του μειωμένου κινδύνου γνωστικών ασθενειών, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου του Αλτσχάιμερ σε σοβαρές περιπτώσεις.
Υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά
Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την μείωση της βλάβης από τις ελεύθερες ρίζες. Αυτά τα μόρια μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα κοντινά κύτταρα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε οτιδήποτε, από συμπτώματα γήρανσης έως καρκίνο. Τα θρεπτικά συστατικά και τα αντιοξειδωτικά του γάλακτος αμυγδάλου μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό να διαχειριστεί τις ελεύθερες ρίζες πιο αποτελεσματικά.
Γάλα αμυγδάλου: Πιθανές παρενέργειες – Πράγματα που πρέπει να προσέξετε
Το γάλα αμυγδάλου δεν περιέχει φυσικά μερικά από τα βασικά θρεπτικά συστατικά που θα βρείτε σε άλλα είδη γάλακτος, όπως η βιταμίνη D και η πρωτεΐνη. Πολλοί κατασκευαστές προσθέτουν επίσης ζάχαρη για να το γλυκάνουν.
Για να πάρετε την μέγιστη διατροφική αξία, αναζητήστε γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη, που να έχει εμπλουτιστεί με θρεπτικά συστατικά, όπως ο φώσφορος, ο οποίος βοηθά στα επίπεδα ενέργειας και την υγεία των οστών και βιταμίνη D.
Πηγή: webmd.com