Το στόμα «καθρέφτης» της υγείας μας

Την ευθύνη της διάγνωσης έχουν ο ειδικός στοματολόγος και ο οδοντίατρος, στον οποίο συνήθως απευθύνεται αρχικά ο ασθενής.

Περισσότερες από χίλιες παθήσεις -ορισμένες πολύ επικίνδυνες- εκδηλώνουν συμπτώματα στο στόμα.

Την ευθύνη της διάγνωσης μιας πάθησης του στόματος έχουν ο ειδικός στοματολόγος και ο οδοντίατρος

Η ανατομικά μικρή αυτή περιοχή αποτελεί ένα «στοίχημα» για την ανθρώπινη υγεία και βασικό στόχο για κάθε άνθρωπο και γιατρό. Ενδεικτική περίπτωση είναι ο καρκίνος του στόματος, ο οποίος αποτελεί τον έβδομο σε εντόπιση καρκίνο στην Ελλάδα, με 600 νέες περιπτώσεις τον χρόνο.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια επιστημονικής ημερίδας που διοργανώθηκε το Σάββατο στην Αθήνα από την Ελληνική Εταιρεία Κλινικής Στοματολογίας, με θέμα «Εξελίξεις και πρόοδος στην έρευνα και κλινική».

Ο επιστημονικός συντονιστής της ημερίδας, καθηγητής Στοματολογίας Γεώργιος Λάσκαρης επεσήμανε ότι το στόμα αποτελεί ένα προνομιακό χαρισματικό πεδίο του ανθρώπινου οργανισμού. Συνδέεται, είπε, με τις πιο ωραίες απολαύσεις της ζωής, αλλά μία σειρά από προβλήματα υγείας επηρεάζουν δυσμενώς τη σωματική και ψυχική λειτουργία.

Σύμφωνα με τους ομιλητές της εκδήλωσης, οι περισσότερες από τις παθήσεις του στόματος είναι «αθώες», με ήπια ενοχλήματα και θετική έκβαση. Στον αντίποδα, ο καρκίνος του στόματος είναι πολύ επιθετικός και επικίνδυνος και η έγκαιρη διάγνωσή του αποτελεί «κλειδί» για την αντιμετώπισή του.

Την ευθύνη της διάγνωσης έχουν ο ειδικός στοματολόγος και ο οδοντίατρος, στον οποίο συνήθως απευθύνεται αρχικά ο ασθενής. Τα πιο συνήθη κλινικά σημεία της νόσου είναι λευκή κηλίδα ή πλάκα, ερυθρή κηλίδα ή πλάκα, συνδυασμός λευκής και ερυθρής βλάβης, μελανή κηλίδα ή πλάκα, μικρή πληγή που δεν επουλώνεται ή ένα μικρό ογκίδιο που εξέχει.

Πρόοδος στις έρευνες

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι έχουν γίνει σημαντικές πρόοδοι στο πεδίο της βασικής έρευνας του καρκίνου, με βασικό μοντέλο πως τα κύτταρα του ανθρώπου αντιμετωπίζουν ογκογόνα ερεθίσματα. Με αυτό το δεδομένο, βασικές διαταραχές των κυττάρων, όπως ο συνεχής πολλαπλασιασμός τους, αναστολή του φυσιολογικού τους θανάτου (απόπτωση) και γονιδιακή αστάθεια προκαλούν «στρες αντιγραφής» του γενετικού υλικού (DNA) και δρομολογούν την καρκινική διαδικασία.

Βασιζόμενος στο μοντέλο αυτό, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Αθήνας Βασίλης Γεωργούλης και η ερευνητική του ομάδα έχουν ένα διεθνώς αναγνωρισμένο πρότυπο καρκινογένεσης. Με βάση το πρότυπο αυτό, σχεδιάζονται σύγχρονες θεραπευτικές στρατηγικές κατά του καρκίνου.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ