ΥΓΕΙΑ

Σοβαρό κρούσμα κοκκύτη

Βρέφος νοσηλεύεται διασωληνωμένο στο Παίδων

No profile pic

Μετά την «επανεμφάνιση» της ιλαράς, μια ακόμη «ξεχασμένη» λοιμώδης παιδική ασθένεια ενέσκηψε στη χώρα μας, ο κοκκύτης. Έναν χρόνο μετά το θανατηφόρο κρούσμα κοκκύτη σε μεγάλη παιδιατρική κλινική, ένα νέο κρούσμα της νόσου καταγράφηκε. Αφορά βρέφος ενός μηνός, από πληθυσμό Ρομά, που νοσηλεύεται τις τελευταίες ημέρες διασωληνωμένο στο νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Το περιστατικό έχει κινητοποιήσει τους αρμόδιους εντός κι εκτός νοσοκομείου, καθώς το υπαίτιο μικρόβιο Bordetella pertussis μεταδίδεται αερογενώς, με σταγονίδια και σπάνια με μολυσμένα αντικείμενα αλλά και προκαλεί σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού και βαριές επιπλοκές.
 
Το γεγονός ότι η νόσος έχει πολύ υψηλή μεταδοτικότητα έχει αναστατώσει τους γονείς αλλά και εργαζόμενους στο παιδιατρικό νοσοκομείο «Η Αγία Σοφία». Το βρέφος νοσηλεύεται στη μία εκ των Μονάδων Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του νοσοκομείου, όπου επίσης νοσηλεύονται και άλλα 15 βρέφη. Η αναγκαία αυτή συνύπαρξη των βρεφών – πολλά από τα οποία είναι ιδιαιτέρως επιβαρυμένα λόγω προωρότητας ή άλλων προβλημάτων υγείας- με ένα βρέφος που έχει εμφανίσει ένα λοιμώδες μεταδοτικό νόσημα, έχει προβληματίσει, ανησυχήσει και προκαλέσει αντιδράσεις τόσο από τους γονείς όσο και από τους επαγγελματίες υγείας του νοσοκομείου. 

Οι τελευταίοι, μάλιστα, θεωρούν πως οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό αποτελούν αδύναμο κρίκο στις ασφαλείς συνθήκες νοσηλείας στη Μονάδα. Αναφέρουν δε πως η έτερη Μονάδα αρνήθηκε να νοσηλεύσει το βρέφος.
 
Από την πλευρά της διοίκησης τονίζεται ωστόσο πως έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για τις ιδιαίτερες συνθήκες νοσηλείας που απαιτούνται για το συγκεκριμένο βρέφος, ότι έχει απομονωθεί μέσα στη Μονάδα και πώς σε κάθε περίπτωση η νοσηλεία του – όπως και κάθε- βρέφους είναι επιβεβλημένη και αυτονόητη.
 
Το βρέφος, που δίνει μάχη για τη ζωή του στο Παίδων, δεν είχε προλάβει να εμβολιαστεί ώστε να αποκτήσει ανοσία, αφού το πρώτο εμβόλιο κατά του κοκκύτη χορηγείται σε ηλικία δύο μηνών. Συνάγεται επίσης από τους ειδικούς πως η μητέρα του δεν είχε εμβολιαστεί για κοκκύτη στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με τη σχετική οδηγία που βρίσκεται σε ισχύ από το 2013 με στόχο να καλύπτεται και το νεογνό για τους δύο πρώτους μήνες της ζωής του.
 
Προειδοποιούν οι Έλληνες παιδίατροι
 
Οι Έλληνες παιδίατροι έχουν εκφράσει επανειλημμένως την ανησυχία τους σχετικά με τα «ρήγματα» στο εμβολιαστικό τείχος στη χώρα μας και τις επιπτώσεις τους στη δημόσια υγεία.
 
Την περίοδο 2004-2014 καταγράφηκαν 320 κρούσματα κοκκύτη στη χώρα μας.  Τα 191 κρούσματα (περίπου τα 2/3 των περιστατικών δηλαδή) δεν είχαν εμβολιαστεί με καμία δόση του εμβολίου. Τα 2 από αυτά τα  κρούσματα είχαν κατάληξη τον θάνατο.

«Τα τελευταία δύο χρόνια φαίνεται να υπάρχει αυξητική επίπτωση  της νόσου. Σε πρόσφατη μελέτη του, το ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρει ότι υπάρχουν ανεμβολίαστοι θύλακες στον πληθυσμό, καθώς και ότι η εμφάνιση κρουσμάτων κοκκύτη οφείλεται στην εξασθένηση της φυσικής ανοσίας μετά τη λοίμωξη και στην ανοσία μετά τον εμβολιασμό. Αποτέλεσμα ότι οι μεγαλύτεροι δεν κάνουν τα επαναληπτικά εμβόλια αλλά και στο ότι αρκετοί επιλέγουν να μην εμβολιάζονται,  λόγω της  αντιεμβολιαστικής τους ιδεολογίας» αναφέρει η παιδίατρος, μέλος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, κυρία Άννα Παρδάλη.
 
«Το ότι δεν «βλέπουμε» πια νοσήματα όπως ιλαρά, κοκκύτη ή διφθερίτιδα σε τακτική βάση, οφείλεται στο  «τείχος της ανοσίας» ή αλλιώς η «ανοσία της αγέλης» που δημιουργεί η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Οι γονείς θα πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να προβλέψουν πότε το ανεμβολίαστο παιδί τους θα έρθει σε επαφή με άτομο που έχει μολυνθεί με τη νόσο. Το παιδί τους θα αποτελέσει πηγή διασποράς της νόσου και τα πρώτα άτομα που θα νοσήσουν θα είναι άλλα ανεμβολίαστα παιδιά και κυρίως τα βρέφη» υπογραμμίζει η κυρία Παρδάλη.

Πηγή:protothema.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση