Πόσο καλά γνωρίζετε να χειρίζεστε τα τρόφιμα με ασφάλεια;

​Πόσο καλά γνωρίζουμε να χειριζόμαστε τα τρόφιμα με ασφάλεια. Πολλές φορές νομίζουμε ότι τα μεταχειριζόμαστε προσεκτικά, αλλά στην ουσία μπορεί να εκθέτουμε τον εαυτό μας σε διάφορους κινδύνους. Παρακάτω θα ακολουθήσουν κάποιες συμβουλές, ώστε να προστατέψουμε ακόμα περισσότερο τον εαυτό μας και την οικογένειάς μας.

Από την Επιστημονική Ομάδα του Διατροφολόγου Ευάγγελου Ζουμπανέα και την Χριστίνα Μακρατζάκη /Διαιτολόγο - Διατροφολόγο Msc

Ας ξεκινήσουμε με το ψυγείο

Συνήθως μέσα σε κάθε προσπέκτους υπάρχει αναφορά όσον αφορά τα μέρη όπου πρέπει να τοποθετούνται τα διάφορα τρόφιμα. Παρακάτω θα ακολουθήσουν κάποιοι βασικοί κανόνες:

  • Τα οικιακά ψυγεία πρέπει να έχουν σταθερή θερμοκρασία και χαμηλότερη των 5οC αν γίνεται. (Προτεινόμενες είναι στους 2-4)
  • Κάθε ψυγείο έχει δική του απόδοση, που σημαίνει ότι αντέχει μία συγκεκριμένη ποσότητα τροφίμων
  • Οι υδρατμοί στο εσωτερικό του ψυγείου αποτελούν ένδειξη ότι το έχετε τοποθετήσει παραπάνω τρόφιμα από αυτά που μπορεί να διατηρήσει ή ότι υπάρχει μηχανική βλάβη ή ότι ο ανεμιστήρας δεν λειτουργεί σωστά
  • Η ψυχρότερη περιοχή του ψυγείου είναι στο εσωτερικό του και στα χαμηλότερα ράφια
  • Η θερμότερη περιοχή είναι κοντά στην πόρτα
  • Τοποθετούμε τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα και τα μαγειρεμένα πάνω από τα νωπά κρέατα και ψάρια. Θέλουμε να αποφύγουμε να στάξει οπός από τα νωπά τρόφιμα στα έτοιμα προς κατανάλωση και να τα μολύνει.
  • Τα νωπά κρέατα ή αλιεύματα, καλό είναι να τοποθετούνται σε δίσκο ή πιάτο ώστε να μην στάζει ο οπός και να καλύπτονται. Όσο πιο χαμηλά τόσο το καλύτερο
  • Τα λαχανικά και τα φρούτα, συνήθως τοποθετούνται στο κάτω τμήμα του ψυγείου. Τα σημερινά ψυγεία έχουν συγκεκριμένους χώρους ανάλογα με την υγρασία και την θερμοκρασία που απαιτούν τα διάφορα ζαρζαβατικά
  • Όλα τα γαλακτοκομικά συντηρούνται στο ψυγείο. Τα συμπυκνωμένα γάλατα, συντηρούνται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, μέχρι να ανοιχτούν. Στην συνέχεια τοποθετούνται στο ψυγείο.
  • Το γάλα διατηρείται περίπου 5-6 μέρες, η κρέμα γάλακτος 4 μέρες, τα σκληρά τυριά περίπου 3-4 βδομάδες, τα μαλακά περίπου 1 βδομάδα, ενώ το γιαούρτι περίπου 2 βδομάδες. Να κοιτάζετε πάντα την ημερομηνία λήξης. Προσοχή στα γάλατα μακράς διαρκείας. Η ημερομηνία λήξης στην συσκευασία αφορά την διατήρηση χωρίς να ανοιχτεί το κουτί. Με το που θα ανοιχτεί πρέπει να καταναλωθεί σε 1 βδομάδα.
  • Μην υπερφορτώνετε το ψυγείο. Φροντίστε να υπάρχουν δίοδοι να κυκλοφορεί άνετα ο αέρας.

Ας δούμε και την κατάψυξη

  • Η θερμοκρασία τους κυμαίνεται στους -180C
  • Τα τρόφιμα που τοποθετούνται στο καταψύκτη πρέπει να είναι ήδη κατεψυγμένα ή να έχουν τουλάχιστον ψυχθεί.
  • Δεν καταψύχουμε τρόφιμα που έχουν ολοκληρωτικά αποφευχθεί.
  • Το ψωμί καλό είναι να το βάλουμε σε ειδική σακούλα κατάψυξης, ώστε να μην αφυδατωθεί και αναγράφουμε την ημερομηνία που το τοποθετήσαμε
  • Διάφορα κατεψυγμένα τρόφιμα όπως τα ψάρια, τα κρέατα, μπορεί να υποστούν εγκαύματα. Για αυτό πρέπει να ελέγχουμε το διάστημα που το έχουμε στον καταψύκτη.
  • Προσοχή στις διακοπές ρεύματος. Μικρές διακοπές δεν κάνουν μεγάλη ζημιά αλλά πάνω από 12 ώρες μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα

Ποια είναι η σωστή απόψυξη

  • Ο πιο σωστός τρόπος απόψυξης είναι να τοποθετηθεί το τρόφιμο στο ψυγείο μέσα σε ένα δίσκο ή πιάτο στο χαμηλότερο ράφι, για να μην στάξει ο οπός στα υπόλοιπα τρόφιμα. Για μεγάλα κομμάτια μπορεί να χρειαστεί πάνω από 1 μέρα
  • Σε φούρνο μικροκυμάτων, αλλά για τρόφιμα που πρόκειται να μαγειρευτούν αμέσως
  • Σε τρεχούμενο νερό για 2-4h. Προσοχή στο πιτσίλισμα.
  • Αποφύγετε τις λεκάνες με νερό. Θα πρέπει να το ανανεώνετε συνεχώς.
  • Ως μέρος του μαγειρέματος, αλλά για μικρά τεμάχια, όπως τα λαχανικά και οι γαρίδες. Η μέθοδος δεν είναι ασφαλής για μεγάλα τεμάχια.

Αποθήκευση κονσερβοποιημένων, εμφιαλωμένων, αποξηραμένων / αφυδατωμένων

  • Για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορούν να αποθηκευτούν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, απουσία φωτός
  • Ελέγχεται συχνά την ημερομηνία λήξης
  • Τα περισσότερα κονσερβοποιημένα και εμφιαλωμένα με το που θα ανοιχτούν, συντηρούνται στο ψυγείο αν δεν καταναλωθούν
  • Το περιεχόμενο την κονσέρβας που μένει το τοποθετείται σε άλλο σκεύος και τα βάζετε στο ψυγείο (κυρίως σε γυάλινους ή πλαστικούς περιέκτες)

Αποθήκευση φρούτων και λαχανικών

  • Περιορισμένη διατηρησιμότητα
  • Αποφεύγουμε θερμούς και υγρούς χώρους
  • Τα περισσότερα συντηρούνται στο ψυγείο
  • Τα τροπικά φρούτα συντηρούνται καλύτερα στους 100C

Αποθήκευση ψωμιού και ζυμαρικών

  • Δροσερούς και ξηρούς χώρους
  • Αν περιέχουν σάλτσες συντηρούνται στο ψυγείο

Ασφαλής τακτικές πριν την επεξεργασία των τροφίμων

  • Πλένουμε τα χέρια μας πριν την επεξεργασία οποιοδήποτε τροφίμου, αλλά και μετά από την επεξεργασία νωπού κρέατος και αλιευμάτων
  • Με το που τελειώσουμε την επεξεργασία του νωπού κρέατος και των αλιευμάτων, πλένουμε τον πάγκο και τα σκεύη.
  • Καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε διαφορετικά σκεύη και πάγκο για την επεξεργασία μαγειρεμένων τροφίμων και σαλατών. Διαφορετικά απολυμάνετε τα πολύ καλά μετά την επεξεργασία των νωπών τροφίμων για να ξαναχρησιμοποιηθούν για τα υπόλοιπα.

Πηγή: boro.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ