ΥΓΕΙΑ
Πόσα βήματα πρέπει να κάνουμε τελικά την ημέρα;
Μετα-ανάλυση 15 διεθνών ερευνών αποκαλύπτει
SHARE:
Η επικρατούσα αντίληψη όσον αφορά τα βήματα που πρέπει να κάνουμε καθημερινά για να έχουμε μία μακρά και υγιή ζωή είναι 10.000. Όσοι έχουν μία πιο καθιστική ζωή, ίσως λόγω της εργασίας τους, γρήγορα αντιλαμβάνονται πως δεν είναι ένας εύκολος στόχος και αν θέλουν να τον πετύχουν πρέπει να αφιερώσουν σημαντικό χρόνο σε αυτό καθημερινά. Ωστόσο για καλή τους τύχη, μία μετα-ανάλυση δεδομένων δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων σε τέσσερις ηπείρους και σε 15 διαφορετικές έρευνες δείχνει πως αυτό το νούμερο δεν είναι σωστό.
Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα πως ο στόχος πρέπει να είναι τουλάχιστον τα 6.000 βήματα την ημέρα αναλόγως την ηλικία του καθενός, ένα νούμερο σαφώς πιο βατό.
Αυτό που είδαμε ήταν μία απειροελάχιστη μείωση του ρίσκου καθώς τα βήματα αυξάνονται πέρα από αυτό, μέχρι ένα σημείο που δεν κάνει καμία διαφορά. Και αυτό το επίπεδο έρχεται σε διαφορετικό αριθμό βημάτων στους νεαρούς και στους μεγαλύτερους ενήλικες.
Οι άνθρωποι έχουν εξελιχθεί για να περπατούν μεγάλες αποστάσεις, αποβάλλοντας εύκολα τη θερμότητα μέσω του ιδρώτα. Ο μεταβολισμός μας, η καρδιά μας, οι επιπτώσεις σε κόκκαλα και μύες, ακόμα και η ψυχική μας υγεία επωφελούνται από το περπάτημα, συμβάλλοντας στη μακροζωία μας.
Τα 10.000 βήματα ήταν ένας ωραίος, στρογγυλός αριθμός που ήταν εύκολο να επικοινωνηθεί, δεν είχε όμως επιστημονική υποστήριξη και δεν μπορεί να ισχύει σε διαφορετικές ηλικίες. Η ανάλυση 15 προηγούμενων ερευνών συμπεριέλαβε δεδομένα από 47.471 ενηλίκους από Ασία, Αυστραλία, Ευρώπη και Βόρεια Αμερική. Βρέθηκε πως το 25% των ενηλίκων που έκαναν τα περισσότερα βήματα, είχαν 40-53% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε σύγκριση με το 25% αυτών με τα λιγότερα βήματα.
Για τους 60 ετών και άνω, το μειωμένο ρίσκο έφτανε στα όρια του μεταξύ 6.000 και 8.000 βημάτων τη μέρα. Οτιδήποτε παραπάνω από αυτό, μπορεί να είχε άλλα οφέλη, αλλά όχι επιπλέον μείωση των πιθανοτήτων θανάτου. Οι νεαρότεροι μπορούν να περπατήσουν παραπάνω, αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις πως θα ζήσουν περισσότερο αν περπατούν πάνω από 8.000 με 10.000 βήματα τη μέρα. Όσον αφορά το ρυθμό του βαδίσματος, η ομάδα βρήκε πως δεν έχει ιδιαίτερη σημασία.
Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι πως υπάρχουν πολλές αποδείξεις ότι το να κινούμαστε έστω και λίγο, είναι ευεργετικό, ειδικότερα για αυτούς που έχουν μικρή δραστηριότητα. Κάντε τα βήματά σας χωρίς να σας νοιάζει ο ρυθμός.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο The Lancet: Public Health.