ΥΓΕΙΑ
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης: Μετρήστε την και ζήστε περισσότερο!
Συμβουλευθείτε τον προσωπικό σας γιατρό
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης εορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Μαΐου, με στόχο την ευαισθητοποίηση και επαγρύπνηση για την αθόρυβη αυτή, αλλά σημαντική για την υγεία νόσο.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ένας από τους παγκόσμιους στόχους της περιόδου 2010 και 2030 που έχουν τεθεί για τις μη μεταδοτικές ασθένειες, είναι η μείωση του επιπολασμού της υπέρτασης κατά 33%.
Παγκοσμίως υπολογίζεται πως 1,28 δισεκατομμύρια ενήλικες ηλικίας 30-79 ετών έχουν υπέρταση, οι περισσότεροι ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, ενώ το 46% εξ αυτών δεν το γνωρίζουν.
Η βαρύτητα της υπέρτασης καθορίζεται τόσο από τη διαστολική, όσο και από τη συστολική αρτηριακή πίεση (μικρή και μεγάλη).
Η αρτηριακή υπέρταση είναι η αυξημένη πίεση του αίματος στο εσωτερικό του τοιχώματος των μεγάλων αρτηριών του σώματος. Επηρεάζει συνήθως ενήλικες, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τροποποιήσιμους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου και μακροπρόθεσμα προκαλεί πολυάριθμα νοσήματα όπως, νεφρική νόσο, καρδιακή νόσο και εγκεφαλικά επεισόδια.
Οι περισσότεροι άνθρωποι με υπέρταση δεν αισθάνονται κανένα σύμπτωμα. Ωστόσο η πολύ υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, θολή όραση, πόνο στο στήθος και άλλα προβλήματα.
Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η υγιεινή διατροφή, η διακοπή του καπνίσματος και η καθιέρωση καθημερινής σωματικής άσκησης μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της, καθώς και στην πρόληψη εμφάνισής της.
Ο τακτικός και προγραμματισμένος έλεγχος της αρτηριακής πίεσης αποτελεί τον καλύτερο τρόπο πρόληψης ή διαχείρησής της.
Η σωστή διαγνωστική προσέγγιση έχει καθοριστική σημασία για την πορεία και πρόγνωση των ανθρώπων με υπέρταση και περιλαμβάνει:
Τεχνικές σωστής μέτρησης.
Λεπτομερές ιστορικό.
Σχολαστική κλινική εξέταση.
Βασικό εργαστηριακό και περαιτέρω έλεγχο.
Γι αυτό Συμβουλευτείτε τον Προσωπικό σας γιατρό!
Μετρήστε την αρτηριακή σας πίεση, ελέγξτε τη, ζήστε περισσότερο!