ΥΓΕΙΑ
Όσο πιο χορταστικό θεωρούμε ένα φαγητό τόσο λιγότερο τρώμε
Η υποκειμενική άποψη επηρεάζει πείνα και κορεσμό
SHARE:
Το πόσο χορταστικό πιστεύουμε ότι είναι ένα πιάτο επηρεάζει και την ποσότητα που θα φάμε, σύμφωνα με μικρή βρετανική μελέτη που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Βρετανικής Εταιρείας Ψυχολογίας.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Hallam στο Σεφιλντ, με επικεφαλής τον Στήβεν Μπράουν, μελέτησαν 26 άτομα. Τους είχαν πει ότι θα έτρωγαν μια ομελέτα με δύο αβγά και μια ομελέτα με τέσσερα αβγά, δύο διαφορετικά πρωινά. Και οι δυο ομελέτες όμως περιείχαν τρία αβγά.
Όταν οι εθελοντές έφαγαν αυτή που θεώρησαν μικρότερη ομελέτα, είπαν ότι μετά από δύο ώρες πεινούσαν και έφαγαν περισσότερα ζυμαρικά το μεσημέρι και άρα κατανάλωσαν σημαντικά περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια εκείνης της ημέρας, συγκριτικά με όταν πίστευαν ότι είχαν φάει την ομελέτα με τα τέσσερα αβγά.
Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα της γκρελίνης, λεγόμενης και ορμόνης της πείνας, στο αίμα και διαπίστωσαν ότι οι αλλαγές στην αναφερόμενη πείνα και τις διαφορές της μετέπειτα κατανάλωσης τροφής οφείλονταν στις διαφορές των εθελοντών στην φυσική αντίδρασή τους στο φαγητό.
«Και παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι προσδοκίες του ατόμου επιδρούν στο συναίσθημα της πείνας και του κορεσμού, και ως ένα βαθμό, στην μετέπειτα καταναλισκόμενη ποσότητα θερμίδων», εξήγησε ο Δρ Μπράουν.
Η νέα μελέτη επαληθεύει και ενισχύει τα προϋπάρχοντα στοιχεία.