Οι Γιατροί του Κόσμου βοηθούν γυναίκες και παιδιά

Ιατρικές υπηρεσίες σε 38.842 γυναίκες, σε 3.390 εγκύους και σε 6.685 παιδιά προσέφεραν τα τελευταία δυο χρόνια οι Γιατροί του Κόσμου, με το πρόγραμμα «Μητέρα και Παιδί»

Αποτελέσματα πέρα από κάθε προσδοκία απέφερε το πρόγραμμα «Μητέρα και Παιδί», των Γιατρού του Κόσμου αυτά τα δυο χρόνια, όπως τονίστηκε κατά την παρουσίαση των σχετικών στοιχείων.

«Ο στόχος ήταν να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας σε 8.000 γυναίκες και σε 1.400 παιδιά. Αλλά ο στόχος αυτός υπερκαλύφθηκε και με το παραπάνω» ανάφερε ο πρόεδρος της οργάνωσης Νικήτας Κανάκης. Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί. Σε αυτά τα δύο χρόνια, οι Γιατροί του Κόσμου προσέφεραν ιατρικές υπηρεσίες σε 38.842 γυναίκες και σε 3.390 εγκύους, ενώ διανεμήθηκαν 7.724 κουτιά βρεφικής φροντίδας και πραγματοποιήθηκαν 405 επισκέψεις των κινητών ιατρικών μονάδων. Επίσης παρασχέθηκαν παιδιατρικές υπηρεσίες σε 6.685 βρέφη και παιδιά.

Ο Νικήτας Κανάκης απέδωσε την επίδοση αυτή στο γεγονός ότι, μια οργάνωση είναι πιο ευέλικτη σε σχέση με τις κρατικές δομές που πολλές φορές εγκλωβίζονται στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

«Είχαμε την ευκαιρία να υποστηρίξουμε παραδοσιακά αποκλεισμένες ομάδες», τόνισε από την πλευρά του ο επιχειρησιακός διευθυντής των Γιατρών του Κόσμου Αναστάσιος Υφαντής, τονίζοντας ότι ο στόχος για το 2018 και το 2019 είναι να «αναπτύξουμε μια ατζέντα που θα αφορά την προστασία της γυναίκας και ειδικά στα ζητήματα της έμφυλης βίας».

Το πρόγραμμα «Μητέρα και Παιδί» ξεκίνησε τον Μάιο του 2016 με στόχο να προσφέρει υγειονομική περίθαλψη σε εγκύους και νεογνά που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες (μετανάστες, πρόσφυγες. ανασφάλιστοι, μειονότητες), ενώ υλοποιείται στο πλαίσιο της παγκόσμιας δράσης MSD for Mothers και η χρηματοδότησή του θα ανέλθει συνολικά σε 750.000 δολάρια.

«Μια γυναίκα πεθαίνει κάθε δυο λεπτά στη διάρκεια της κύησης ή του τοκετού», υπενθύμισε από την πλευρά της η Agata Jakoncic, διευθύνουσα σύμβουλος MSD Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, για να επισημάνει ότι όλοι αυτοί οι θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν τα θύματα είχαν λάβει την κατάλληλη φροντίδα.

«Το ελληνικό πρόγραμμα απέδειξε τη δυναμική και τη συμβολή του στους στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, που καλούν για τη μείωση της μητρικής θνησιμότητας σε λιγότερους από 70 θανάυους ανά 100.000 ζωντανές γεννήσεις μέχρι το 2030».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ