ΥΓΕΙΑ
Ο αποτελεσματικός τρόπος να αντιμετωπίσετε την μελαγχολία της εποχής
Η μέρα μίκρυνε, η θερμοκρασία πέφτει και το ίδιο συμβαίνει στη διάθεσή σας. Δείτε ποιος είναι ο εύκολος τρόπος να νιώσετε καλύτερα
Αν κοιτάζετε από το παράθυρο τον ουρανό που σκοτεινιάζει νωρίτερα και νιώθετε ένα βάρος στο στήθος, ανήκετε μάλλον στους ανθρώπους με εποχική συναισθηματική διαταραχή (seasonal affective disorder/SAD), μια κατάσταση μελαγχολίας που προκαλείται από το μειωμένο ηλιακό φως και τα χαμηλότερα κατά συνέπεια επίπεδα νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη. Υπάρχει όμως ένας τρόπος να το αντισταθμίσετε.
«Συνεχίστε να γυμνάζεστε ίσως και ακόμη περισσότερο» είναι η συμβουλή που δίνει ο Δρ James McDeavitt, καθηγητής Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης στο Κολέγιο Ιατρικής Baylor και εξηγεί πως η αερόβια βελτιώνει τη διάθεση. Ωστόσο, όσοι δεν είναι φίλοι του συγκεκριμένου τύπου προπόνησης μπορούν να στραφούν προς τεχνικές όπως η γιόγκα, το τάι τσι ή ο διαλογισμός και αν επωφεληθούν από τις αντικαταθλιπτικές τους ιδιότητες.
Άσκηση σε ανοιχτούς χώρους
Συμβουλές ασφαλείας για όσους προτιμούν να γυμνάζονται σε εξωτερικούς χώρους δίνει ο Δρ McDeavitt, αφού η άσκηση σε χώρους με χαμηλό φωτισμό ή τροχοφόρα οχήματα μπορεί να κρύβει κινδύνους,:
- φροντίστε για την ορατότητά σας επιλέγοντας ώρες με ηλιοφάνεια ώστε ή με τον κατάλληλο εξοπλισμό εφόσον προτιμάτε πιο «σκοτεινές» ώρες, όπως ανακλαστικά ρούχα ή ένα φως που αναβοσβήνει (εκτυφλωτικό) και μπορεί να εφαρμόσει σε ρούχα ή παπούτσια
- αφήστε τα ακουστικά σπίτι, αφού πέραν της μεγαλύτερης προσοχής στον δρόμο θα μπορείτε να απολαύσετε τους ευεργετικούς ήχους της φύσης
- επιλέξτε ένα μέρος αρκετά απομονωμένο για να αποφύγετε την κυκλοφορία οχημάτων, φροντίζοντας παράλληλα να υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι γύρω σας για μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας
- προτιμήστε ένα ομαλό ή ειδικά διαμορφωμένο σημείο όπως μια πίστα ή ένας ασφαλτοστρωμένος δρόμος για να αποφύγετε τραυματισμούς σε περίπτωση χαμηλού φωτισμού.
Άσκηση στο σπίτι
Για όσους επιλέγουν να ασκούνται στο σπίτι, ο Δρ McDeavitt συστήνει προπόνηση με αντιστάσεις με αλτήρες, ιμάντες και λάστιχα. Χρήσιμες είναι ακόμα οι ασκήσεις με το βάρος του σώματος όπως κάμψεις (push-ups), σανίδα και squats. Για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα, προτείνει την αγορά ενός μηχανήματος αερόβιας άσκησης όπως στατικό ποδήλατο, διάδρομος ή ελλειπτικό.
Μια κίνηση για ενίσχυση της συναισθηματικής υγείας θα ήταν η προσθήκη ασκήσεων ενσυνειδητότητας όπως η γιόγκα και το ται-τσι ή ακόμα και ένα πρόγραμμα διατάσεων κάποιες φορές την εβδομάδα.
«Χρειάζονται περίπου τρεις μήνες για μετατρέψετε μια σωματική δραστηριότητα σε ρουτίνα. Αν τη σταματήσετε, η ρουτίνα θα εγκαταλειφθεί πιο γρήγορα από ό,τι αποκτήθηκε. Είναι σημαντικό να βρίσκετε για λίγο χρόνο μέσα στη μέρα για τη γυμναστική σας» καταλήγει.
Φωτογραφία από AntonShevchenko via vista.create