ΥΓΕΙΑ
Μαύρο κύμινο: Οφέλη υγείας σπόρων και ελαίου
Οι μαύροι σπόροι που γνωρίζουμε και ως μαύρο κύμινο είναι το κοινό όνομα για τους σπόρους του φυτού Nigella sativa, το οποίο αναπτύσσεται στη νότια Ευρώπη, την Μέση Ανατολή και τη νοτιοδυτική Ασία.
Το μαύρο κύμινο είναι επίσης γνωστό ως nigella, άνθος μάραθου και ρωμαϊκός κόλιανδρος.
Από αυτούς τους σπόρους εξάγεται το μαύρο σπορέλαιο. Τόσο το λάδι όσο και οι σπόροι, που μπορούν να καταναλωθούν ωμοί ή ελαφρώς φρυγανισμένοι, χρησιμοποιούνταν κατά περιόδους ως φαρμακευτικό φυτό στις περιοχές όπου καλλιεργείται το φυτό N. sativa.
Όταν καταναλώνεται, το έλαιο από μαύρο κύμινο έχει αποδειχθεί ότι έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία και μπορεί να βοηθήσει στις ακόλουθες καταστάσεις:
φλεγμονή
άσθμα
υψηλή χοληστερόλη
μεταβολικό σύνδρομο
αυτοάνοσες διαταραχές
διαβήτης
Το μαύρο σπορέλαιο μπορεί επίσης να εφαρμοστεί τοπικά. Μικρής κλίμακας μελέτες έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα για:
έκζεμα
ψωρίαση και
ακμή
Τούτου λεχθέντος, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να αξιολογηθούν τόσο τα πιθανά οφέλη όσο και οι επιπλοκές από τη χρήση σπόρων και ελαίου από μαύρο κύμινο.
Μαύρο κύμινο: Διατροφική αξία
Ένα κουταλάκι του γλυκού μαύρο σπορέλαιο περιέχει:
Θερμίδες: 45
Πρωτεΐνη: 0 γραμμάρια
Λίπος: 5 γραμμάρια
Υδατάνθρακες: 0 γραμμάρια
Φυτικές ίνες: 0 γραμμάρια
Στο μαύρο κύμινο υπάρχουν σε καλές ποσότητες:
ασβέστιο
σίδηρος
ψευδάργυρος
χαλκός
θειαμίνη (βιταμίνη Β1)
νιασίνη (βιταμίνη Β3)
φώσφορος
φολικό οξύ
Τα ιατρικά οφέλη από το μαύρο κύμινο οφείλονται κυρίως στην βασική δραστική του ουσία που ονομάζεται θυμοκινόνη (thymoquinone), η οποία έχει δείξει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και άλλες θεραπευτικές ιδιότητες που προστατεύουν το σώμα από κυτταρικές βλάβες και χρόνιες ασθένειες.
Περισσότερα στο onmed.gr
φωτογραφία istockphoto.com