ΥΓΕΙΑ
Μάτια: Η θερμοκρασία περιβάλλοντος που επιβαρύνει την όραση
Οι ερευνητές αξιοποίησαν ένα δείγμα 1,7 εκατομμυρίων ενηλίκων
Όπως όλα, έτσι τα μάτια και η όραση ακολουθούν μια διαδρομή σταδιακής φθοράς με το πέρασμα του χρόνου και καθώς ο οργανισμός γερνά. Είναι η φυσική πορεία των πραγμάτων.
Πέρα, όμως, από τη φυσιολογική φθορά, νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την ικανότητα όρασης και κατά πόσο γρήγορα θα παρουσιάσει φθορά.
Ένας από αυτούς τους παράγοντες, σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, είναι η θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Τα νέα επιστημονικά συμπεράσματα δημοσιεύονται στο Ophthalmic Epidemiology.
Ειδικότερα, οι άνθρωποι που ζουν σε θερμότερα κλίματα φαίνεται να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο οφθαλμολογικών παθήσεων, συγκριτικά με όσους ζουν σε περιοχές με πιο ψυχρό κλίμα. Τα ερευνητικά ευρήματα βασίστηκαν σε 6 διαδοχικές μελέτες της Έρευνας της Αμερικανικής Κοινότητας (2012-2017) που μελετά ένα εθνικά αντιπροσωπευτικό δείγμα Αμερικανών ερωτηθέντων 65 ετών και άνω σε ετήσια βάση.
Οι ερευνητές αξιοποίησαν ένα δείγμα 1,7 εκατομμυρίων ενηλίκων και δεδομένα μέσης θερμοκρασίας από την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας και πρόσθετα δεδομένα από την Αμερικανική Κοινοτική Έρευνα.
Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψε ότι:
- Όσοι ζουν σε περιοχές με μέση θερμοκρασία μεταξύ 10-12°C είχαν 14% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κάποια σοβαρή οφθαλμολογική πάθηση
- Όσοι ζούσαν σε περιοχές μεταξύ 12-15°C αντιμετώπιζαν 24% αυξημένο κίνδυνο και
- Οι κάτοικοι περιοχών με μέση θερμοκρασία 15,5°C ή παραπάνω είχαν 44% περισσότερες πιθανότητες να χαρακτηρίζονται από κακή όραση όσο περνούν τα χρόνια.
Η παρατηρούμενη σχέση μεταξύ της μέσης θερμοκρασίας και της σοβαρής διαταραχής της όρασης παρέμεινε ισχυρή ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, το εισόδημα και το μορφωτικό επίπεδο των συμμετεχόντων. Επιπλέον, η συσχέτιση μεταξύ της υψηλότερης θερμοκρασίας και των προβλημάτων όρασης ήταν ισχυρότερη στους άνδρες και τα άτομα ηλικίας 65 – 79 ετών.
Οι ερευνητές υποθέτουν ότι υπάρχουν πολλές πιθανές εξηγήσεις για τη σχέση που συνδέει την όραση με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος, όπως η αυξημένη έκθεση στο υπεριώδες φως, η ατμοσφαιρική ρύπανση, λοιμώξεις, καθώς και η αποδόμηση του φυλλικού οξέος που προκαλείται από την αυξημένη θερμοκρασία.
Ανησυχητική χαρακτήρισε όμως και τη σχέση που φαίνεται να υπάρχει ανάμεσα στην εξασθένηση της όρασης και τη μέση θερμοκρασία περιβάλλοντος η δρ. Esme Fuller-Thomson, διευθύντρια του Ινστιτούτου Life Course and Aging του Πανεπιστημίου του Τορόντο και καθηγήτρια στο Factor-Inwentash Faculty of Social Work και στο Τμήμα Οικογενειακής και Κοινοτικής Ιατρικής.
«Με μεγάλη μας έκπληξη ανακαλύψαμε αυτή την ισχυρή συσχέτιση μεταξύ θερμοκρασίας και όρασης. Με την κλιματική αλλαγή, αναμένουμε αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας, επομένως είναι σημαντικό να παρακολουθήσουμε εάν ο επιπολασμός των επιπτώσεων στην όραση των ηλικιωμένων θα αυξηθεί μελλοντικά».
«Γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα όρασης είναι μια σημαντική αιτία αναπηριών και λειτουργικών περιορισμών», προσθέτει η ZhiDi Deng, απόφοιτος του Πανεπιστήμιο του Τορόντο.
«Μπορούν, για παράδειγμα, να αυξήσουν τον κίνδυνο πτώσεων, καταγμάτων και να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων. Η φροντίδα των προβλημάτων όρασης και των συνεπειών τους κοστίζει επίσης στις εθνικές οικονομίες εκατομμύρια κάθε χρόνο».
«Σχεδιάζουμε μελλοντικά να διερευνήσουμε εάν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος σχετίζεται και με άλλες αναπηρίες, όπως προβλήματα ακοής και περιορισμούς στις καθημερινές δραστηριότητες», καταλήγει η δρ. Fuller-Thomson.
Πηγή: ygeiamou.gr