ΥΓΕΙΑ
Λιγότερο αλκοόλ, καλύτερη υγεία
Οι διατροφικές συστάσεις που εκδόθηκαν κατά την περίοδο 1980-2010 και οι οποίες επικαιροποιούνται κάθε πενταετία αποθάρρυναν τη «βαριά» κατανάλωση αλκοόλ
SHARE:
Μπορεί, άραγε, ένα ή δύο ποτήρια κρασί την ημέρα να βελτιώσουν την υγεία μας; Αυτό υπονοούσαν οι διατροφικές συστάσεις της αμερικανικής κυβέρνησης μέχρι πρόσφατα, υποστηρίζοντας ότι, σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία, η ήπια κατανάλωση οινοπνεύματος βελτιώνει την καρδιακή υγεία και μειώνει τους θανάτους. Πλέον, όμως, η επιστημονική επιτροπή που επικαιροποιεί τις διατροφικές συστάσεις τηρεί σκληρότερη στάση έναντι του οινοπνεύματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα συστήσει σε γυναίκες και άνδρες να μην υπερβαίνουν την κατανάλωση ενός ποτηριού μπίρας, κρασιού ή «σκληρού» οινοπνεύματος ημερησίως. «Μην πίνετε επειδή πιστεύετε ότι έτσι θα βελτιωθεί η υγεία σας», συμβουλεύει η επιτροπή. «Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί και γενικώς, η μείωση του οινοπνεύματος είναι ευεργετικότερη».
Οι διατροφικές συστάσεις που εκδόθηκαν κατά την περίοδο 1980-2010 και οι οποίες επικαιροποιούνται κάθε πενταετία αποθάρρυναν τη «βαριά» κατανάλωση αλκοόλ και προειδοποιούσαν τις εγκύους και άτομα με ορισμένες παθήσεις να απέχουν ολοκληρωτικά. Ταυτόχρονα, όμως, σημείωναν ότι η ήπια κατανάλωση αλκοόλ περιορίζει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Οι συστάσεις του 2010, μάλιστα, υποδείκνυαν ότι «το οινόπνευμα συμβάλλει στη διατήρηση της γνωσιακής λειτουργίας, παρά το πέρασμα των ετών».
Οι συστάσεις της επιτροπής, που αναμένονται τις επόμενες ημέρες, συνιστούν θρίαμβο για όσους αμφισβητούσαν τις «μαγικές» ιδιότητες του αλκοόλ. Ολοι τους επισημαίνουν ότι οι έρευνες που απεδείκνυαν κάτι τέτοιο ήταν λανθασμένες και πως όποια οφέλη και αν προσφέρουν στην καρδιαγγειακή λειτουργία, οι κίνδυνοι για την εμφάνιση καρκίνου υπερέχουν. Σύμφωνα με το Εθνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο, ακόμα και ένα ποτήρι οινόπνευμα την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, του οισοφάγου και του στόματος.
Τα τελευταία χρόνια, η Βρετανία, η Αυστραλία, η Γαλλία και πολλά άλλα κράτη έκαναν πιο αυστηρές τις συστάσεις τους αναφορικά με την κατανάλωση οινοπνεύματος, μειώνοντας την καθημερινή επιτρεπτή ποσότητα. Αλλωστε, η επιστημονική κοινότητα σε αυτά τα κράτη διαθέτει πληθώρα στοιχείων που δείχνουν ότι ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ είναι ευμενέστερος για την υγεία, καθώς ακόμα και ένα ποτήρι επιπλέον μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες καρκινογένεσης.
Aν και η συζήτηση για τις «ευεργετικές συνέπειες» του αλκοόλ ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970, μόνο πρόσφατες γενετικές μελέτες ανέδειξαν μια διαφορετική κατάσταση, τουλάχιστον όσον αφορά την καρδιαγγειακή υγεία. Ερευνα στην οποία συμμετείχαν πότες και άτομα που διέθεταν μια μετάλλαξη η οποία δεν τους επέτρεπε να μεταβολίσουν το οινόπνευμα, αποτρέποντάς τους έτσι από την κατανάλωσή του, έδειξε ότι η καρδιακή υγεία των δεύτερων ήταν καλύτερη συγκριτικά με εκείνη των ατόμων που έπιναν και είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο.
Το συμπέρασμα της μελέτης ήταν ότι «ο περιορισμός της κατανάλωσης οινοπνεύματος, ακόμα και για ήπιους πότες, είναι ευεργετική για την καρδιαγγειακή υγεία».