ΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός: Πόσος χρόνος απαιτείται για πλήρη ανάρρωση

Η ηλικία, το φύλο και άλλα θέματα υγείας παίζουν καθοριστικό ρόλο στο βαθμό σοβαρότητας της μόλυνσης, αναφέρει το BBC, το οποίο καταγράφει σε κάθε περίπτωση πόσος χρόνος χρειάζεται να επανέλθει ο οργανισμός ενός ασθενούς

No profile pic

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, επέστρεψε στην Ντάουνιγκ Στριτ μετά την ανάρρωση από τον κορωνοϊό, ωστόσο για πολλούς ασθενείς που έχουν μολυνθεί απαιτείται πολύ περισσότερος χρόνος προκειμένου να επανέλθουν πλήρως.

Ο χρόνος ανάρρωσης εξαρτάται από το πόσο βαριά αρρώστησαν. Μερικοί ξεπερνούν γρήγορα την ασθένεια, ενώ σε κάποιους άλλους ενδέχεται να αφήσει μόνιμα προβλήματα. Η ηλικία, το φύλο και άλλα θέματα υγείας παίζουν καθοριστικό ρόλο στο βαθμό σοβαρότητας της μόλυνσης, αναφέρει το BBC, το οποίο καταγράφει σε κάθε περίπτωση πόσος χρόνος χρειάζεται να επανέλθει ο οργανισμός ενός ασθενούς.

Τι γίνεται αν υπάρχουν μόνο ήπια συμπτώματα

Οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν Covid-19 θα εμφανίσουν μόνο τα κύρια συμπτώματα – βήχα ή πυρετό. Αλλά θα μπορούσαν να παρουσιάσουν πόνο στο σώμα, κόπωση, πονόλαιμο και πονοκέφαλο.

Αυτά τα συμπτώματα αντιμετωπίζονται με ανάπαυση στο κρεβάτι, πολλά υγρά και παυσίποτα, όπως η παρακεταμόλη.

Τα άτομα με ήπια συμπτώματα συνήθως αναρρώνουν άμεσα. Ο πυρετός πρέπει να σταματήσει σε λιγότερο από μία εβδομάδα, αν και ο βήχας μπορεί να παραμείνει. Μια ανάλυση των κινεζικών δεδομένων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι χρειάζονται κατά μέσο όρο δύο εβδομάδες για να ανακάμψει ο οργανισμός.

Τι γίνεται αν υπάρχουν πιο σοβαρά συμπτώματα

Η ασθένεια μπορεί να γίνει πολύ πιο σοβαρή για ορισμένους. Αυτό συνήθως συμβαίνει περίπου επτά έως δέκα ημέρες μετά τη μόλυνση.

Η επιδείνωση μπορεί να είναι ξαφνική. Η αναπνοή γίνεται δύσκολη και οι βλεννώδεις μεμβράνες στους πνεύμονες φλεγμονώνονται. Αυτό συμβαίνει επειδή, παρόλο που το ανοσοποιητικό σύστημα προσπαθεί να καταπολεμήσει τον ιό, στην πραγματικότητα υπάρχει υπερβολική αντίδραση και το σώμα αντιμετωπίζει παράπλευρη βλάβη.

Σε μερικούς ασθενείς μάλιστα γίνεται χορήγηση οξυγόνου.

Η γιατρός Sarah Jarvis λέει: «Η δύσπνοια μπορεί να πάρει αρκετό χρόνο για να βελτιωθεί», σημειώνοντας πως ενδέχεται να χρειαστούν δύο έως οκτώ εβδομάδες για να αναρρώσει πλήρως ο ασθενής.

Τι γίνεται αν χρειαστεί εντατική φροντίδα

Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι ένας στους 20 θα χρειαστεί εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει τοποθέτηση σε αναπνευστήρα.

Στην περίπτωση αυτή, απαιτείται αρκετός χρόνος για να αναρρώσει ο ασθενής, καθώς μετά την εξαγωγή από τη ΜΕΘ μεταφέρεται σε κανονικό θάλαμο προτού πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Ο Δρ Alison Pittard, πρύτανης της Σχολής Ιατρικής Εντατικής Θεραπείας, ισχυρίζεται ότι μπορεί να χρειαστούν 12 έως 18 μήνες για να επανέλθει ο ασθενής σε φυσιολογικά επίπεδα.

Το να περνά κάποιος μεγάλο διάστημα σε ένα νοσοκομειακό κρεβάτι οδηγεί σε απώλεια μυϊκής μάζας. Οι ασθενείς θα είναι αδύναμοι και οι μύες θα χρειαστούν χρόνο για να αναπτυχθούν ξανά, ενώ μερικοί άνθρωποι θα χρειαστούν φυσιοθεραπεία για να περπατήσουν ξανά.

Την ίδια ώρα,  υπάρχει η πιθανότητα εμφάνισης ψυχολογικών διαταραχών. «Φαίνεται να υπάρχει ένα πρόσθετο στοιχείο με αυτήν την ασθένεια – η ιογενής κόπωση είναι σίγουρα ένας τεράστιος παράγοντας» λέει ο Paul Twose, φυσιοθεραπευτής σε ΜΕΘ στο Κάρντιφ και στο Vale University Health Board.

Πηγή:in.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση