Καύσωνες και εγκυμοσύνη: Πώς συνδέονται με τον κίνδυνο παιδικού καρκίνου

Newsroom
Newsroom

Η κλιματική αλλαγή αναμένεται να μας φέρνει συχνότερα αντιμέτωπους με υψηλές θερμοκρασίες τις επόμενες δεκαετίες.

Ερευνητές στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Yale (YSPH) έχουν μελετήσει τον τρόπο με τον οποίο οι αυξανόμενες θερμοκρασίες επηρεάζουν αρνητικά την ανθρώπινη υγεία.

Σε νέα μελέτη διαπιστώνουν ότι η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των απογόνων.

Είναι η πρώτη μελέτη που αξιολογεί άμεσα τη συσχέτιση των υψηλών θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου στα παιδιά.

«Τα ευρήματά μας προστίθενται σε έναν αυξανόμενο αριθμό στοιχείων που υπογραμμίζουν ότι οι υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος δεν έχουν μόνο άμεσες επιπτώσεις στην υγεία, αλλά μπορεί να αποτελούν και αιτία μελλοντικών χρόνιων παθήσεων», δήλωσε ο Tormod Rogne, πρώτος συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Yale.

Οι ερευνητές εξέτασαν την οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία, τον πιο κοινό τύπο κακοήθειας στα παιδιά, η συχνότητα εμφάνισης της οποίας αυξάνεται σταθερά τις τελευταίες δεκαετίες.

Προηγούμενες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι οι περισσότερες περιπτώσεις οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας στα παιδιά έχουν προγεννητική προέλευση.

Περιβαλλοντικοί παράγοντες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου στα παιδιά.

«Η έκθεση κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου πιθανολογείται ότι είναι η πιο κρίσιμη, επειδή τότε συμβαίνουν οι πιο σημαντικές αναπτυξιακές μεταβολές στην αιμοποίηση», δήλωσε η Xiaomei Ma, καθηγήτρια επιδημιολογίας και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, αναφερόμενη στην παραγωγή αιμοσφαιρίων.

 

 

 

 

 

Περισσότερα στο onmed.gr

 

Φωτογραφία από Jeanette Atherton από το Pixabay

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ