ΥΓΕΙΑ
Κανακάκης: Σε πολύ υψηλά επίπεδα η αντιμετώπιση του εμφράγματος στην Ελλάδα
Αν κάποιος πάει σε επαρχιακό νοσοκομείο χωρίς αιμοδυναμικό εργαστήριο, θα λάβει θεραπεία για το έμφραγμα, και ένα 40% θα μεταφερθεί για να αντιμετωπιστεί επεμβατικά.
Η αντιμετώπιση του εμφράγματος στη χώρα μας δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, αφού τα περισσότερα νοσοκομεία της Ελλάδος διαθέτουν αιμοδυναμικό εργαστήριο και στο 70% των περιπτώσεων γίνεται πρωτογενής αγγειοπλαστική. Ακόμα όμως και αν κάποιος πάει σε επαρχιακό νοσοκομείο χωρίς αιμοδυναμικό εργαστήριο, θα λάβει θεραπεία για το έμφραγμα, και ένα 40% θα μεταφερθεί για να αντιμετωπιστεί επεμβατικά.
Τα συμπεράσματα προκύπτουν από την μελέτη Ηλιακτίς των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων (εμφραγμάτων), η οποία διεξήχθη σε 50 ελληνικά νοσοκομεία, με τη συμμετοχή 150 και πλέον καρδιολόγων και δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό «Hellenic Journal of Cardioloy». Ο κύριος ερευνητής της μελέτης, πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής, στο Γ.Ν.Α «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ» κ. Ιωάννης Κανακάκης, ανέφερε στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντούβαλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ», ότι ένα 15% των ασθενών με έμφραγμα πάνε καθυστερημένα στο νοσοκομείο κι ένα 53% διακομίζεται με το ασθενοφόρο, «ενώ το σύνθημα μας είναι να διακομίζεται η πλειονότητα με το ασθενοφόρο».
Διαφορές μεταξύ των δύο φύλων
Όσον αφορά τις ηλικίες των εμφραγμάτων η μέση ηλικία, όπως προκύπτει από τη μελέτη, είναι τα 64 έτη. «Οι γυναίκες παρουσιάζουν έμφραγμα σε μεγαλύτερη ηλικία. Δηλαδή η μέση ηλικία των αντρών είναι 62, ενώ των γυναικών είναι 70. Στην πλειονότητα οι γυναίκες παρουσιάζουν το έμφραγμα μετά τα 65 έτη, ενώ στους άντρες μοιράζεται μεταξύ 45 και 65 ετών και πάνω από τα 65 στο ίδιο ποσοστό». Ένα άλλο σημαντικό εύρημα της μελέτης όπως λέει ο κύριος Κανακάκης είναι ότι σε ένα ποσοστό κοντά στο 10% μπορεί να παρουσιαστεί έμφραγμα σε μικρή ηλικία, δηλαδή κάτω 45 ετών. Και σε αυτή την περίπτωση, όπως εξηγεί, είναι στην πλειονότητά τους καπνιστές, αν εξαιρέσει κανείς τα κληρονομικά νοσήματα και την κληρονομική υπερλιπιδαιμία. «Επίσης οι γυναίκες με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου έχουν σε μεγαλύτερο ποσοστό από τους άνδρες υπέρταση και σακχαρώδη διαβήτη, ενώ οι άντρες είναι ή πρώην καπνιστές ή τρέχοντες καπνιστές σε μεγαλύτερο ποσοστό».