ΥΓΕΙΑ

Η πανδημία επιδείνωσε τη νοητική κατάσταση του 78% των ατόμων με άνοια στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα σήμερα, ζουν 200.000 άτομα με άνοια και ήταν και είναι αναγκασμένα να ζουν απομονωμένα στα σπίτια τους τηρώντας αυστηρά μέτρα υγιεινής και προφυλάξεις.

No profile pic

Η πανδημία ανάγκασε τις κοινωνίες σε μερικό ή ολικό αποκλεισμό για μεγάλο ή μικρό χρονικό διάστημα. ο αποκλεισμός αυτός και η απομόνωση επέφεραν σοβαρά ψυχικά προβλήματα σε χιλιάδες συμπολίτες μας, ειδικά σε άτομα με άνοιες καθώς η μειωμένη επικοινωνία με τους οικείους τους, τους προκαλεί επιπλέον νοητικά προβλήματα και δυσκολίες στην διαχείριση της καθημερινότητας.

Στην Ελλάδα σήμερα, ζουν 200.000 άτομα με άνοια και ήταν και είναι αναγκασμένα να ζουν απομονωμένα στα σπίτια τους τηρώντας αυστηρά μέτρα υγιεινής και προφυλάξεις.

Σύμφωνα με στοιχεία από το Alzheimer’s Disease International και το Alzheimer Europe, η κυριότερη πρόκληση που αντιμετώπισαν τα κράτη και οι κυβερνήσεις είναι τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού και οι θάνατοι στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Η ηλικία είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου και για τη νόσο Covid-19 όπως και για την άνοια.

Το 78% των ασθενών βιώνει αυξημένο ψυχολογικό φορτίο

Σύμφωνα με μελέτη που έκανε η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών σε 204 οικογένειες ατόμων με άνοια στη χώρα μας, η πανδημία επιδείνωσε τη διανοητική κατάσταση και τη συμπεριφορά των ατόμων με άνοια και αύξησε το ψυχολογικό και το πρακτικό φορτίο των φροντιστών.

Συγκεκριμένα, η πανδημία είχε ως συνέπεια τη συνολική νοητική επιδείνωση του 78% των ασθενών με άνοια στην Ελλάδα.

Οι τομείς στους οποίους επηρεάστηκαν περισσότερο τα άτομα με άνοια ήταν ότι εξέφρασαν περισσότερες ανησυχίες, είχαν χειρότερη επικοινωνία, μειωμένη διάθεση και κινητικότητα. Παρατηρήθηκε επίσης, αυξημένη δυσκολία στη συμμόρφωση με τα νέα μέτρα.

Ενώ, διαπιστώθηκε ότι, κατά την περίοδο της πανδημίας Covid-19, οι φροντιστές των ατόμων με άνοια, σε ποσοστό 64% βίωσαν αυξημένο σωματικό φορτίο και σε ποσοστό 79% αυξημένο ψυχολογικό φορτίο.

Το 59% των φροντιστών δεν είχαν καμία πηγή βοήθειας, ενώ για τους υπόλοιπους, οι Εταιρείες Alzheimer ήταν η κύρια πηγή.

«Φροντίδα στο Σπίτι για άτομα με άνοια»

Η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών επικεντρώνει τις προσπάθειές της στην επέκταση των δράσεων του προγράμματος  «Φροντίδα στο Σπίτι για άτομα με άνοια» και στην ανάπτυξη νέων διαδικτυακών υπηρεσιών. Από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα, πραγματοποίησε 17535 ομαδικές και ατομικές διαδικτυακές συνεδρίες για άτομα με άνοια και τους φροντιστές τους: ασκήσεις ενδυνάμωσης μνήμης, προγράμματα φυσικής άσκησης, θεραπείες τέχνης, συνεδρίες συμβουλευτικής και εκπαίδευσης φροντιστών κ.ά. ενώ, η υπηρεσία «Φροντίδα στο Σπίτι για άτομα με άνοια» εξυπηρέτησε κατ’ οίκον πάνω 200 οικογένειες!

Τα άτομα με άνοια παντού και στη χώρα μας χρειάζονται άμεσα υποστήριξη, πληροφόρηση και πρακτική βοήθεια. Η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών ζητά τη βοήθεια όλων για να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερες οικογένειες που έχουν ανάγκη,  ώστε να μην νιώθουν απομονωμένοι και ξεχασμένοι.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση