Η κληρονομικότητα σοβαρός παράγοντας εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας

Επίσης, παρατήρησαν ότι οι απόγονοι των ανθρώπων που είχαν υποβληθεί σε ολική αρθροπλαστική γόνατος ήταν υπέρβαροι και ασκούνταν λιγότερο από τους γονείς τους.

Η κληρονομικότητα της οστεοαρθρίτιδας μπήκε στο μικροσκόπιο των ερευνητών στην Αυστραλία οι οποίοι διαπίστωσαν ότι άτομα των οποίων οι γονείς είχαν υποβληθεί σε ολική αρθροπλαστική γόνατος λόγω οστεοαρθρίτιδας, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να υποφέρουν από πόνο στο γόνατο όταν φτάσουν στη μέση ηλικία, από εκείνους που δεν είχαν οικογενειακό ιστορικό.

Επίσης, παρατήρησαν ότι οι απόγονοι των ανθρώπων που είχαν υποβληθεί σε ολική αρθροπλαστική γόνατος ήταν υπέρβαροι και ασκούνταν λιγότερο από τους γονείς τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και το 2012, μια συγκριτική έρευνα σε 7.400 ασθενείς με σοβαρή νόσο και 11.000 υγιείς εθελοντές, η οποία είχε χρηματοδοτηθεί από την Arthritis Research UK, είχε αποκαλύψει 8 νέες γενετικές περιοχές που παίζουν ρόλο στον αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης οστεοαρθρίτιδας. Πριν από αυτή, ήταν γνωστά μόνο τρία γονίδια που συνδέονταν με την ασθένεια.

Μετά από τη συγκεκριμένη έρευνα ακολούθησαν κι άλλες με τη μεγαλύτερη εξ αυτών να γίνεται από επιστήμονες του Ινστιτούτου Wellcome Sanger, οι οποίοι, για να κατανοήσουν περισσότερα σχετικά με τη γενετική βάση της οστεοαρθρίτιδας, μελέτησαν 16,5 εκατομμύρια παραλλαγές DNA από τη βρετανική πηγή Biobank. Μετά από συνδυασμένη ανάλυση 30.727 ατόμων με οστεοαρθρίτιδα και σχεδόν 300.000 χωρίς τη νόσο, ανακάλυψαν εννέα νέα γονίδια που σχετίζονται με την οστεοαρθρίτιδα.

Συμπερασματικά, όλες οι μέχρι στιγμής μελέτες που έχουν διεξαχθεί δείχνουν ότι υπάρχει προδιάθεση ορισμένων ατόμων στην ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας και έχουν αποκαλύψει ότι η γενετική κατέχει σπουδαίο ρόλο σε αυτό.

Όπως μας εξηγεί ο ορθοπαιδικός χειρουργός Δρ. Αθανάσιος Τσουτσάνης, δυστυχώς, η οστεοαρθρίτιδα δεν μεταδίδεται από γενιά σε γενιά λόγω μετάλλαξης σε ένα και μόνο γονίδιο, όπως συμβαίνει με άλλες ασθένειες. Γι αυτό, για τον εντοπισμό των γονιδίων ευπάθειας βρίσκονται σε εξέλιξη πολλές μελέτες και ορισμένα από αυτά έχουν ήδη εντοπιστεί. Ωστόσο, είναι απαραίτητη η συνεχής αναζήτηση των γονιδίων που σχετίζονται με την οστεοαρθρίτιδα για την κατανόηση των μηχανισμών της νόσου και για την ανάπτυξη νέων θεραπειών.

Σύμφωνα με το Δρ. Τσουτσάνη, εκτός της κληρονομικότητας εμπλέκονται κι άλλοι παράγοντες όπως είναι το υπερβολικό βάρος, η έλλειψη άσκησης και οι τραυματισμοί.

Ευτυχώς όμως σήμερα, η πρόοδος της επιστήμης επιτρέπει την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πάθησης με τα καλύτερα εμφυτεύματα και επεμβάσεις με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους που έχουν αυξήσει το ποσοστό επιτυχίας ακόμα και σε ασθενείς σε πολύ προχωρημένα στάδια οστεοαρθρίτιδας.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ