Τα Χριστούγεννα, το φαγητό είναι μαραθώνιος, όχι σπριντ. Να υπολογίζετε, λοιπόν, τι τρώτε όλη την ημέρα, όχι μόνο σε ένα μεμονωμένο γεύμα. Να θυμάστε, επίσης ότι χρειάζονται περίπου 20 λεπτά για να δώσει ο εγκέφαλός σας σήμα ότι είστε χορτάτοι, οπότε ίσως να θέλετε να κάνετε ένα διάλειμμα -ακόμα και μια βόλτα- ανάμεσα στο κυρίως πιάτο και το επιδόρπιο.
Τέλος, όπως και τον υπόλοιπο χρόνο, προσπαθήστε να τρώτε όσο το δυνατόν περισσότερες φρέσκες τροφές, φυτικές ίνες, φρούτα και λαχανικά. Ίσως ακόμη και να προσπαθήσετε να μαγειρέψετε χωρίς βούτυρο.
Η καθαριότητα πάει χέρι με χέρι με την υγεία
Θέλετε να αποφύγετε την τροφική δηλητηρίαση; «Βεβαιωθείτε ότι μαγειρεύετε σωστά το φαγητό», λέει η γιατρός Sarah Jarvis. «Ακόμα κι αν έχετε καθυστερήσει, μην μπείτε στον πειρασμό να βάλετε ένα μισοψημένο λουκάνικο στο τραπέζι», τονίζει.
Πρέπει επίσης να χωρίζετε το ωμό και το μαγειρεμένο κρέας και να ξαναβάζετε τα υλικά στο ψυγείο αμέσως μόλις τελειώνετε με αυτά. «Μην τα αφήνετε στην άκρη για τις επόμενες οκτώ ώρες, γιατί τότε πολλαπλασιάζονται τα μικρόβια», προσθέτει η γιατρός.
Επίσης, αν και μπορεί να ακούγεται προφανές, να πλένετε τα χέρια σας. Και αν νιώθετε ναυτία, κάνετε εμετούς ή έχετε διάρροια, μην πλησιάσετε την κουζίνα για τουλάχιστον δύο ημέρες αφού έχει φύγει και το τελευταίο σύμπτωμα.
Μην πίνετε πολύ
«Αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό είναι να αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ από νωρίς. Γίνονται πάρα πολλά ατυχήματα τα Χριστούγεννα και πάρα πολλά από αυτά έχουν να κάνουν με κοψίματα, εγκαύματα και άλλα πράγματα που συμβαίνουν στην κουζίνα.
Αν πρόκειται να πιείτε, προσπαθήστε να το αφήσετε μέχρι να σερβιριστεί το φαγητό, να πλυθούν τα πιάτα και να τα βάλετε στην άκρη (ή και στο νεροχύτη). Αν έχει πιει κανείς πολύ, κρατήστε τον μακριά από αιχμηρά, καυτά και σπασμένα αντικείμενα.
Δώστε μια ευκαιρία στον ύπνο
Ο ύπνος είναι εξαιρετικά σημαντικός για το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο είναι κι αυτό που, σε τελική ανάλυση, θα σας προφυλάξει από όλα τα άσχημα που θα μπορούσατε να κολλήσετε τα Χριστούγεννα. Το Βασιλικό Κολλέγιο Ψυχιατρικής (Royal College of Psychiatrists) συμβουλεύει να φροντίσετε ώστε η κρεβατοκάμαρα και το κρεβάτι σας να είναι άνετα (όχι πολύ ζεστά, όχι πολύ κρύα και χωρίς θορύβους), να ασκείστε τακτικά, να καταγράφετε οτιδήποτε σας προβληματίζει και, αν δεν μπορείτε να το αντιμετωπίσετε αμέσως, να λέτε στον εαυτό σας ότι θα το αντιμετωπίσετε αύριο. Αποφύγετε επίσης την πολλή καφεΐνη (η οποία δεν υπάρχει μόνο στον καφέ, αλλά και σε ορισμένα ανθρακούχα ποτά, όπως και το τσάι).
Ζητήστε βοήθεια
Τέλος, αν αισθανθείτε αδιαθεσία, αλλά δυσκολεύεστε να βρείτε γιατρό, απευθυνθείτε σε κάποιον φαρμακοποιό για να σας βοηθήσει και να εκτιμήσει την κατάσταση.