Γιατί ο υποθυρεοειδισμός επηρεάζει την αρτηριακή πίεση

Newsroom
Newsroom

Τα χαμηλά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών προκαλούν πολλές αλλαγές στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας για υψηλή αρτηριακή πίεση.

Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας που βρίσκεται στο κάτω μέρος του λαιμού. Απελευθερώνει ορμόνες που βοηθούν στη ρύθμιση πολλών συστημάτων στο σώμα: διατήρηση του καρδιακού παλμού, του μεταβολισμού, του πεπτικού συστήματος και της υγείας των οστών.

Μερικές φορές, ο θυρεοειδής μπορεί να μην παράγει αρκετές θυρεοειδικές ορμόνες. Όταν τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών σας είναι χαμηλά, μπορεί να λάβετε διάγνωση υποθυρεοειδισμού. Έρευνες δείχνουν ότι περίπου το 5% των ανθρώπων έχουν αυτή τη διάγνωση και ένα άλλο 5% μπορεί να έχει αδιάγνωστο υποθυρεοειδισμό.

 

Μπορεί ο υποθυρεοειδισμός να προκαλέσει υπέρταση;

Ναι, υπάρχει σχέση μεταξύ του υποθυρεοειδισμού και της υπέρτασης. Δεν θα εμφανίσουν υπέρταση όλοι όσοι έχουν υποθυρεοειδισμό, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι αυτό μπορεί να συμβεί.

Η αρτηριακή σας πίεση μπορεί να ποικίλλει λίγο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αλλά όταν η αρτηριακή σας πίεση παραμένει υψηλή, είναι γνωστή ως υπέρταση. Ο υποθυρεοειδισμός είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη υπέρτασης.

Οι ορμόνες του θυρεοειδούς εμπλέκονται στη ρύθμιση του καρδιακού παλμού και στη διατήρηση της υγείας των αιμοφόρων αγγείων. Τα χαμηλά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών μπορεί να σας κάνουν πιο επιρρεπείς στην υψηλή αρτηριακή πίεση.

 

Πώς ο θυρεοειδής επηρεάζει την αρτηριακή πίεση

Μεταξύ των πολλών άλλων λειτουργιών τους στο σώμα, οι ορμόνες του θυρεοειδούς βοηθούν να διατηρείται σταθερός ο καρδιακός ρυθμός και τα αιμοφόρα αγγεία υγιή.

Όταν ο θυρεοειδής δεν παράγει αρκετές ορμόνες, ο καρδιακός ρυθμός επιβραδύνεται. Τα χαμηλά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών μπορούν επίσης να κάνουν τα αιμοφόρα αγγεία λιγότερο εύκαμπτα. Όταν συμβεί αυτό, η αρτηριακή σας πίεση αυξάνεται καθώς η καρδιά εργάζεται σκληρότερα για να αντλήσει επαρκώς το αίμα σε όλο το σώμα.

Ο υποθυρεοειδισμός έχει επίσης συσχετιστεί με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Με την πάροδο του χρόνου, η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να προκαλέσει στενότητα των αιμοφόρων αγγείων, αυξάνοντας περαιτέρω την αρτηριακή πίεση.

 

 

 

 

Περισσότερα στο onmed.gr

 

 

Φωτογραφία από tomwieden από το Pixabay

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ