ΥΓΕΙΑ
Γιατί έχετε αυξημένες εναλλαγές στη διάθεσή σας
Οι εναλλαγές της διάθεσης μπορεί να είναι ξαφνικές, έντονες και να προκαλούν σύγχυση, που εκδηλώνεται ως γρήγορες αλλαγές συναισθημάτων χωρίς σαφή αιτία.
Αυτές οι εναλλαγές στη διάθεση μπορούν να συνδεθούν τόσο με ψυχικές όσο και σωματικές καταστάσεις υγείας, καθώς και με παράγοντες του τρόπου ζωής.
Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε τι συμβαίνει στο σώμα κατά τις εναλλαγές της διάθεσης, την μεγάλη ποικιλία των αιτιών πίσω από αυτές και τις διαθέσιμες επιλογές θεραπείας. Επιπλέον, θα συζητήσουμε πότε είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια για εναλλαγές της διάθεσης, που μπορεί να σηματοδοτούν πιο σοβαρές ανησυχίες για την υγεία σας.
Τι συμβαίνει στο σώμα κατά τη διάρκεια μιας ξαφνικής εναλλαγής της διάθεσης
Οι εναλλαγές της διάθεσης συμβαίνουν όταν το σώμα βιώνει διακυμάνσεις σε χημικές ουσίες, που ρυθμίζουν τη διάθεση -κυρίως νευροδιαβιβαστές- όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη.
Αυτές οι χημικές ουσίες επηρεάζουν το πώς νιώθουμε και ανταποκρινόμαστε συναισθηματικά. Οι ορμονικές αλλαγές -όπως αλλαγές στα οιστρογόνα ή στην τεστοστερόνη- επίσης επηρεάζουν τη συναισθηματική ισορροπία. Για παράδειγμα, το στρες ωθεί τα επινεφρίδια να απελευθερώσουν κορτιζόλη, μια ορμόνη που αυξάνει το άγχος και τη συναισθηματική αντιδραστικότητα. Οι ξαφνικές αλλαγές σε αυτές τις χημικές ουσίες μπορεί να οδηγήσουν σε απότομες εναλλαγές στη διάθεση χωρίς προφανή ερεθίσματα.
Ψυχικές και σωματικές καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν εναλλαγές της διάθεσης
Οι εναλλαγές της διάθεσης μπορεί να προκύψουν από μια ποικιλία καταστάσεων ψυχικής και σωματικής υγείας, όπως:
- Διπολική διαταραχή: Χαρακτηρίζεται από ακραίες εναλλαγές της διάθεσης, που κυμαίνονται από καταθλιπτική κατάπτωση έως μανιακά επεισόδια.
- Κατάθλιψη: Οι περίοδοι βαθιάς θλίψης ή απελπισίας μπορεί να εναλλάσσονται με σύντομες στιγμές θετικότητας, με αποτέλεσμα εναλλαγές της διάθεσης.
- Αγχώδεις διαταραχές: Το άγχος μπορεί να προκαλέσει αυξημένες συναισθηματικές αντιδράσεις, οδηγώντας σε διακυμάνσεις της διάθεσης.
- Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ): Η ΔΕΠΥ συχνά περιλαμβάνει συναισθηματική απορρύθμιση, συμβάλλοντας στην αστάθεια της διάθεσης.
- Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας (BPD): Η BPD χαρακτηρίζεται από έντονη συναισθηματική αστάθεια, που προκαλεί συχνές και ξαφνικές εναλλαγές της διάθεσης.
- Ορμονικές ανισορροπίες: Καταστάσεις όπως το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, η εμμηνόπαυση και οι διαταραχές του θυρεοειδούς (π.χ. υποθυρεοειδισμός ή υπερθυρεοειδισμός) μπορεί να προκαλέσουν ορμονικές διακυμάνσεις, οδηγώντας σε εναλλαγές στη διάθεση.
- Χρόνιο στρες: Η μακροχρόνια έκθεση στο στρες μπορεί να βλάψει την ικανότητα του σώματος να διαχειρίζεται τα συναισθήματα, καθιστώντας πιο πιθανές τις εναλλαγές της διάθεσης.