ΥΓΕΙΑ

Γιατί δεν πρέπει να βράζουμε ζωντανούς τους αστακούς και τα καβούρια

Οι επιστήμονες ζητούν να απαγορευτεί

αστακός

Ζωολόγοι από το Πανεπιστήμιο της Γκέτεμποργκ καλούν σε άμεση απαγόρευση του βρασμού των ζωντανών καβουριών και αστακών έπειτα από μια ανακάλυψη που έκαναν.

Γιατί δεν πρέπει να βράζουμε τα καβούρια και τους αστακούς;

Οι ερευνητές απέδειξαν ότι τα καβούρια μπορούν πραγματικά να αισθάνονται πόνο, ακριβώς όπως και οποιοδήποτε άλλο ζώο, πράγμα που σημαίνει ότι ο βρασμός τους είναι πιθανώς ένας αφόρητα επώδυνος θάνατος.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Ελευθέριος Κασιούρας, υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο της Γκέτεμποργκ, δήλωσε στην MailOnline:  Πιστεύουμε ότι ο βρασμός των ζωντανών καβουριών θα πρέπει να απαγορευτεί και να εφαρμοστούν άλλες τεχνικές, όπως ο ηλεκτρισμός τη στιγμή που τα πιάνουν».

Υπάρχει μια γνωστή μέθοδος όπου μέσω ηλεκτρισμού κάνουν τα ζώα να χάνουν τις αισθήσεις τους και να μην αντιλαμβάνονται τον θάνατο τους.

«Υπάρχουν όλο και περισσότερα στοιχεία που έρχονται στην επιφάνεια, περιλαμβανομένης της δικής μας έρευνας, που δείχνουν ότι τα καβούρια βιώνουν πόνο, οπότε θα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε όπως θα αντιμετωπίζαμε άλλα ζώα», εξηγεί.

Τι έδειξε η μελέτη για τα οστρακοειδή

Στη μελέτη τους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν εγκεφαλικά σκάνερ για να παρακολουθήσουν πώς αντιδρούν τα νευρικά συστήματα των καβουριών όταν εκτίθενται σε επώδυνα ερεθίσματα.

Τα πρώτα στοιχεία έδειξαν ότι τα καβούρια επεξεργάζονται τον πόνο με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως οι άνθρωποι.

Οι ερευνητές πήραν καβούρια και τοποθέτησαν ηλεκτρόδια σε συστάδες νεύρων, γνωστά ως γάγγλια, που αποτελούν το κεντρικό τους νευρικό σύστημα. Στη συνέχεια, τα καβούρια υποβλήθηκαν σε επώδυνα χημικά ή φυσικά ερεθίσματα με τη χρήση διαλυμάτων οξικού οξέος.

Ανακάλυψαν ότι η ζημιά ή το άγχος στις δαγκάνες, τις κεραίες και τα πόδια προκαλούσε μια αύξηση της ηλεκτρικής δραστηριότητας στα αντίστοιχα γάγγλια. Ο κ. Κασιούρας αναφέρει:

«Τα ευρήματά μας έδειξαν ότι όταν εφαρμόστηκε ένα επώδυνο ερέθισμα στους ιστούς των καβουριών της ακτής, το ερέθισμα αυτό μεταδόθηκε στον εγκέφαλο. Αυτές οι αντιδράσεις ήταν παρατεταμένες και έντονες».

Οι ερευνητές δοκίμασαν τις ίδιες περιοχές με μη επώδυνα ερεθίσματα, όπως αλμυρό νερό, αλλά δεν παρατήρησαν την ίδια αντίδραση. «Δεν λάβαμε καμία αντίδραση, οπότε αυτό που είδαμε σίγουρα δεν ήταν ένα αντανακλαστικό. Από τα ευρήματά μας, είδαμε ότι αυτές ήταν αντιδράσεις στον πόνο», εξηγεί ο κ. Κασιούρας.

Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι είναι πιθανό τα καρκινοειδή, όπως τα καβούρια, οι γαρίδες και οι αστακοί, να αισθάνονται πόνο. Αυτό που κάνει αυτή τη νέα μελέτη διαφορετική είναι ότι είναι η πρώτη που καταγράφει πώς το νευρικό σύστημα ενός καρκινοειδούς πραγματικά αντιδρά σε καταστροφικά ερεθίσματα.

Στο σώμα μας και στα σώματα πολλών άλλων ζώων εξειδικευμένοι υποδοχείς ανιχνεύουν τη ζημιά και στέλνουν σήματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, τα οποία ερμηνεύονται ως πόνος. Στο άρθρο τους, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η ύπαρξη των υποδοχέων είναι ένα «κλειδί» για το αν ένα ζώο αισθάνεται πόνο.

Η νευρική δραστηριότητα που παρατήρησαν οι ερευνητές είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι πρέπει να υπάρχουν υποδοχείς πόνου στους ιστούς του, οι οποίοι στέλνουν αντιδράσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Συνεπώς, ό,τι ισχύει για τα καβούρια, ισχύει σχεδόν σίγουρα και για άλλα καρκινοειδή με παρόμοια δομή και νευρικό σύστημα.

Αυτό, επομένως, είναι ισχυρή απόδειξη ότι τα καβούρια, οι γαρίδες, οι καραβίδες και οι αστακοί είναι όλα ικανά να αισθάνονται και να επεξεργάζονται τον πόνο.

Οι ερευνητές ζητούν προστασία για τα καβούρια

Με βάση αυτά τα ευρήματα, οι ερευνητές λένε ότι υπάρχει άμεση ανάγκη για περισσότερη νομική προστασία της ευημερίας των καβουριών.

Μια εκ των συγγραφέων, η Δρ. Λιν Νέντον, ειδικός στον πόνο των ζώων στο Πανεπιστήμιο της Γκέτεμποργκ, αναφέρει: «Πρέπει να βρούμε λιγότερο επώδυνους τρόπους να σκοτώσουμε τα οστρακοειδή αν πρόκειται να συνεχίσουμε να τα τρώμε γιατί τώρα έχουμε επιστημονικά στοιχεία ότι αυτά τα ζώα βιώνουν και αντιδρούν στον πόνο».

Στην ΕΕ, τα καρκινοειδή δεν καλύπτονται από νόμους ευημερίας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές για το πώς να τα χειριζόμαστε στο εργαστήριο ή στην κουζίνα. Αυτό σημαίνει ότι είναι νόμιμο να κόβουμε ή να βράζουμε καβούρια ενώ είναι ακόμα ζωντανά, κάτι που δεν ισχύει για κανένα από τα θηλαστικά που τρώμε.

Αν και οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι η δική τους έρευνα ήταν σίγουρα επώδυνη, επισημαίνουν ότι χρησιμοποιήθηκαν όσο το δυνατόν λιγότερα καβούρια με την ελπίδα να βελτιωθεί η ευημερία όλων των καρκινοειδών στο μέλλον.

Πηγή: oloygeia.gr

Ο κ. Κασιούρας καταλήγει: «Απαιτείται περισσότερη έρευνα σε αυτό το θέμα και ελπίζουμε να μπορέσουμε να ανακοινώσουμε κάποιες κατευθυντήριες γραμμές στο μέλλον».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση