ΥΓΕΙΑ
Φτάνουμε στο τέλος του καρκίνου; Τα ποσοστά επιβίωσης ίσως διπλασιαστούν σε μια δεκαετία
Τα ποσοστά επιβίωσης σε βάθος δεκαετίας για ορισμένους καρκίνους έχουν διπλασιαστεί ή και τριπλασιαστεί σε σύγκριση με τη διάγνωση στη δεκαετία του 1970.
Λίγες φράσεις μπορούν να προκαλέσουν μεγαλύτερο τρόμο από το να ακούει κανείς ότι έχει καρκίνο. Αλλά κορυφαίοι επιστήμονες λένε τώρα ότι η ασθένεια μεταμορφώνεται σιγά σιγά σε μια ελεγχόμενη κατάσταση αντί για τον δολοφόνο που έχει προκαλέσει φόβο στις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων εδώ και δεκαετίες.
Τα ποσοστά επιβίωσης για ορισμένες μορφές καρκίνου θα μπορούσαν να διπλασιαστούν μέσα στην επόμενη δεκαετία, πιστεύουν ορισμένοι ογκολόγοι. Ειδικοί από το Ινστιτούτο Ερευνών για τον Καρκίνο (ICR) και το Royal Marsden NHS Foundation Trust στο Λονδίνο υποστήριξαν σήμερα ότι οι τεχνολογίες αιχμής βρίσκονται στα πρόθυρα να φέρουν επανάσταση στη φροντίδα του καρκίνου για πάντα, θεραπεύοντας ορισμένους ασθενείς και βοηθώντας άλλους να ζήσουν πολύ περισσότερο.
Οι ανακαλύψεις θα μπορούσαν να δουν τους ασθενείς να «μολύνονται» με γενετικά τροποποιημένους ιούς που σκόπιμα αναζητούν και καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα, παράλληλα με τις υπάρχουσες θεραπείες όπως η ακτινοθεραπεία.
Καθορίζοντας μια στρατηγική για τα επόμενα πέντε χρόνια, οι επιστήμονες δήλωσαν ότι οι καρκίνοι θα μπορούσαν να «εξαφανιστούν» σε έναν ασθενή διαταράσσοντας το «οικοσύστημα» στο οποίο βασίζονται οι όγκοι για να επιβιώσουν μέσα στο σώμα.
Τα ποσοστά επιβίωσης από τον καρκίνο έχουν ήδη κάνει άλματα τα τελευταία 50 χρόνια
Συναρπαστικά στοιχεία από το Cancer Research UK δείχνουν ότι στη δεκαετία του 1970 οι ασθενείς που πάλευαν με καρκίνο του μαστού ή του προστάτη, δύο από τις πιο συχνές μορφές της νόσου, είχαν μόνο 40% και 25% πιθανότητες επιβίωσης για μια δεκαετία μετά τη διάγνωση, αντίστοιχα. Όμως, αν διαγνωστούν σήμερα, το ποσοστό δεκαετούς επιβίωσης για αυτούς και άλλους καρκίνους έχει πλέον σχεδόν διπλασιαστεί. Σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν ακόμη και τριπλασιαστεί. Ωστόσο, εξακολουθούμε να περιμένουμε αποτελεσματικές θεραπείες για ορισμένους τύπους καρκίνου, όπως ο παγκρεατικός, όπου τα ποσοστά μακροχρόνιας επιβίωσης εξακολουθούν να είναι κάτω του 10%.
Ορισμένοι καρκίνοι θα μπορούσαν ακόμη και να εξαφανιστούν τα επόμενα χρόνια, προέβλεψαν με τόλμη οι ερευνητές. Οι ειδικοί έχουν προβλέψει ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας θα μπορούσε σχεδόν να εξαφανιστεί χάρη στην επιτυχία του προγράμματος εμβολιασμού του NHS. Τα κρούσματα της νόσου έχουν μειωθεί κατά 87% ως αποτέλεσμα του εμβολίου για τον HPV.
Μεταξύ των γυναικών που βρίσκονται τώρα στα είκοσί τους -η πρώτη γενιά που έλαβε το εμβόλιο- τα κρούσματα μειώθηκαν από περίπου 50 ετησίως σε μόλις πέντε. Το εμβόλιο για τον HPV αποτρέπει τη μόλυνση από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων, μια κοινή ομάδα ιών που είναι υπεύθυνη για το 90% των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Λαμβάνοντας υπόψη όλους τους τύπους καρκίνου, ο καθηγητής Sikora προέβλεψε ότι τα ποσοστά ίασης θα αυξηθούν στο 60% την επόμενη δεκαετία, προτού ανέλθουν στο 80% το 2045. Ωστόσο, ο καθηγητής δήλωσε ότι μια βασική πτυχή της βελτίωσης των ποσοστών επιβίωσης από καρκίνο είναι η ικανότητα ταχείας διάγνωσης και θεραπείας. «Αν πραγματικά θέλετε να διατηρήσετε το ποσοστό ίασης σε υψηλά επίπεδα, είναι πολύ σημαντικό να εντοπίζετε τον καρκίνο όσο το δυνατόν νωρίτερα. Οι καθυστερήσεις είναι άσχημα νέα», είπε.
Και είναι αυτός ο τομέας της φροντίδας του NHS για τον καρκίνο για τον οποίο οι ειδικοί ανησυχούν περισσότερο. Τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι οι στόχοι για τη φροντίδα του καρκίνου μειώθηκαν και πάλι τον Σεπτέμβριο. Μόλις το 60,5% των ασθενών ξεκίνησαν θεραπεία για τον καρκίνο εντός δύο μηνών από τη στιγμή που παραπέμφθηκαν για χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία, το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ και χρονολογείται από τον Οκτώβριο του 2009.
Υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι η αναστάτωση που προκάλεσε η πανδημία της CoViD-19 στη διάγνωση του καρκίνου θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους. Πρόσφατα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν δείχνουν ότι εκατοντάδες περισσότεροι θάνατοι από καρκίνο συμβαίνουν πλέον στην Αγγλία κάθε εβδομάδα, σύμφωνα με τα συντριπτικά στατιστικά στοιχεία που οι ειδικοί λένε ότι αποκαλύπτουν τις καταστροφικές επιπτώσεις της Covid. Έως και 230 επιπλέον θάνατοι λόγω της νόσου καταγράφονται εβδομαδιαίως, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Γραφείου Βελτίωσης της Υγείας.
Οι έλεγχοι για τον καρκίνο ουσιαστικά σταμάτησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και οι ασθενείς αντιμετώπισαν καθυστερήσεις για θεραπεία, καθώς οι ογκολόγοι τοποθετήθηκαν σε θαλάμους CoViD-19 και οι ασθενείς ενημερώθηκαν να μείνουν στο σπίτι για να προστατεύσουν το εθνικό σύστημα υγείας, γεγονός που αποτρέπει ορισμένους από το να επισημάνουν πιθανά συμπτώματα στους γιατρούς. Οι ειδικοί έχουν υπολογίσει ότι 40.000 καρκίνοι έμειναν αδιάγνωστοι μόνο κατά το πρώτο έτος της πανδημίας. Και χιλιάδες λιγότεροι άνθρωποι από ό,τι αναμενόταν ξεκίνησαν θεραπεία για τον καρκίνο από την έναρξη της πανδημίας – παρά το γεγονός ότι οι επιδόσεις του NHS ανέκαμψαν ελαφρώς αυτό το καλοκαίρι.
Οι γενικοί γιατροί διατάχθηκαν την περασμένη εβδομάδα να στέλνουν χιλιάδες περισσότερους ύποπτους για καρκίνο ασθενείς για σπινθηρογράφημα, παρακάμπτοντας τους νοσοκομειακούς γιατρούς, σε μια προσπάθεια να επιταχυνθούν οι διαγνώσεις.
Ο καθηγητής Σικόρα δήλωσε ότι για ορισμένους από τους 40.000 «αγνοούμενους» καρκινοπαθείς οι προσπάθειες για την επιτάχυνση της διάγνωσης θα έρθουν πολύ αργά και θα παρουσιάσουν αναπόφευκτα προχωρημένες μορφές της νόσου.
«Με τη νέα τεχνολογία που αφορά ολόκληρη την πορεία του καρκίνου αυξάνοντας το ποσοστό των περιπτώσεων που διαγιγνώσκονται σε πρώιμο στάδιο και θεραπεύοντας αποτελεσματικότερα τους καρκίνους σε όλα τα στάδια μπορεί να επιτευχθεί πολύ υψηλή επιβίωση σε βάθως δεκαετίας για πολλούς καρκίνους», δήλωσε.
Για ορισμένους καρκίνους, περισσότεροι από 9 στους 10 ανθρώπους αναμένεται ήδη να επιβιώσουν από την ασθένειά τους για 10 χρόνια ή περισσότερο: Αυτό περιλαμβάνει τον καρκίνο του δέρματος, μελάνωμα στις γυναίκες και τον καρκίνο των όρχεων.
«Για ορισμένους άλλους τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων του μαστού, του θυρεοειδούς και του λεμφώματος Hodgkin, η δεκαετής επιβίωση είναι πάνω από 70% και η βελτίωση της έγκαιρης ανίχνευσης, διάγνωσης και θεραπείας μπορεί να βελτιώσει περαιτέρω το ποσοστό αυτό». Επανέλαβε επίσης τις ανησυχίες ότι οι άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο περιμένουν πολύ καιρό για τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου.
«Οι άνθρωποι που πάσχουν από καρκίνο συνεχίζουν να περιμένουν πάρα πολύ καιρό για διαγνωστικές εξετάσεις, αποτελέσματα εξετάσεων ή για να ξεκινήσουν θεραπεία για τον καρκίνο. Αυτό είναι ανησυχητικό, καθώς οι όποιες καθυστερήσεις μπορεί να προκαλέσουν περαιτέρω άγχος σε μια ήδη αγχωτική περίοδο, και μερικές εβδομάδες μπορεί να είναι αρκετές για να προχωρήσουν ορισμένοι καρκίνοι, επηρεάζοντας τα αποτελέσματα για ορισμένους ασθενείς», είπε.
«Αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση κινδυνεύει να μην τηρήσει την υπόσχεση που έδωσε στο μανιφέστο της για τη βελτίωση της επιβίωσης από τον καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Κάθε μέρα που αναλώνεται περιμένοντας ένα πλήρως χρηματοδοτούμενο, ολοκληρωμένο σχέδιο για τον καρκίνο είναι μια χαμένη μέρα που θα μπορούσε να αφιερωθεί στην αντιμετώπιση της κρίσης που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες καρκίνου ενώ οι άνθρωποι που πλήττονται από τον καρκίνο αξίζουν κάτι καλύτερο».
Πηγή: https://www.dailymail.co.uk/health
Photo by National Cancer Institute on Unsplash