ΥΓΕΙΑ

Ευλογιά των πιθήκων: Καθησυχάζουν οι ειδικοί αλλά προτείνουν προσοχή

Το ECDC ετοιμάζεται να προτείνει εμβολιασμό ωστόσο δεν συμφωνούν όλοι οι επιστήμονες

Ευλογιά των πιθήκων: Καθησυχάζουν οι ειδικοί αλλά προτείνουν προσοχή

Παρά το γεγονός ότι η ευλογιά των πιθήκων είναι μια γνωστή ασθένεια -είναι ενδημική σε χώρες της Αφρικής- η διαρκής εμφάνιση κρουσμάτων στην Ευρώπη και τη Β. Αμερική έχει αυξήσει την ανησυχία. Οι Έλληνες ειδικοί επισημαίνουν ότι πρέπει να δείξουμε ψυχραιμία, ωστόσο υπάρχει ένα καθεστώς επιφυλακής, καθώς η κατάσταση είναι σε πλήρη εξέλιξη και εμβόλιο για τη συγκεκριμένη νόσο δεν υπάρχει.

Και μπορεί το ECDC να ετοιμάζεται να προτείνει εμβολιασμό με το εμβόλιο της ευλογιάς, που φέρεται να παρέχει προστασία, ωστόσο δεν συμφωνούν όλοι οι επιστήμονες για τη χορήγησή του.

 

Αλ. Μπουρλά: Ο κορωνοϊός είναι σοβαρότερη απειλή

Μιλώντας σε εκδήλωση στον Σύνδεσμο Φιλίας Ελλάδας-Ισραήλ, ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, σε ερώτηση για την ευλογιά των πιθήκων, επισήμανε ότι «όλα τα ζητήματα υγείας μας απασχολούν. Και φυσικά, είχα την ευκαιρία, από τις πρώτες στιγμές που ανακοινώθηκε, να το κοιτάξω με τους συνεργάτες μου. Δεν ανησυχούμε αυτή τη στιγμή ότι κάτι τέτοιο θα αποτελέσει μεγάλο κίνδυνο».

«Νομίζω ότι ο στόχος όλων μας αυτή τη στιγμή θα πρέπει να είναι η αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Αυτός είναι ο πραγματικός κίνδυνος», πρόσθεσε.

Θεοδωρίδου: Δεν τίθεται θέμα εμβολίου

Στο θέμα του εμβολιασμού κατά της ευλογιάς των πιθήκων αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία επισήμανε ότι εγκεκριμένο εμβόλιο με αποκλειστική στόχευση την ανοσοποίηση του πληθυσμού από τη νόσο της ευλογιάς των πιθήκων, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει.

Μιλώντας στον ιστότοπο iatropedia.gr, τόνισε: «Δεν έχουμε εμβόλιο. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει. Στην Αμερική έχουν παρασκευάσει ένα εμβόλιο με εξασθενημένους ιούς και έχουν κάποια εκατομμύρια δόσεις. Θέμα εμβολίου επί του παρόντος, δεν γνωρίζω καμία χώρα να έχει, όπως δεν έχει και η χώρα μας».

Σπ. Πουρνάρας: «Δεν υπάρχει τάση μεγάλης εξάπλωσης»

Καθησυχαστικός είναι και ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο νοσοκομείο «Αττικόν», Σπύρος Πουρνάρας, που επισήμανε ότι ευλογιά των πιθήκων δεν έχει τάση μεγάλης εξάπλωσης, είναι ήπια νόσος ενώ υπάρχουν σε ερευνητικό στάδιο δύο εμβόλια. Ένα εξ αυτών είναι σε προχωρημένο στάδιο έρευνας. Τα εμβόλια αυτά, είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και πριν την έκθεση αλλά και μετά την έκθεση στον ιό.

Ωστόσο εξήγησε, καθώς μέσα σε 10-15 ημέρες, τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων παγκοσμίως έφτασαν τα 140, «αυτά πολύ εύκολα μπορεί να γίνουν 5.000 – 10.000».

 

 

Θύμισε ότι η νόσος μεταδίδεται παγίως με το αναπνευστικό και με τη στενή επαφή, ακόμη και από τα κλινοσκεπάσματα, και κάποιος πρέπει να μείνει πολύ ώρα με τον άνθρωπο που νοσεί προκειμένου να κολλήσει. Όσον αφορά τη μετάδοση μέσω της σεξουαλικής επαφής, είπε ότι αυτός ο τρόπος δεν υπήρχε έως τώρα στη βιβλιογραφία.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να πρέπει να επιστρέψουν οι μάσκες, ως μέτρο προστασίας για την ευλογιά των πιθήκων, ο Σπύρος Πουρνάρας είπε ότι «είναι ακραίο μέτρο» και πως δεν θα πρέπει να δημιουργείται πρώιμη αναστάτωση.

«Ας περιμένουμε όμως λίγο να ισορροπήσει. Ας μην είμαστε βιαστικοί. Ούτε να φοβόμαστε, ούτε να εφησυχάζουμε», πρόσθεσε.

Γκ. Μαγιορκίνης: Κίνδυνος από τους ασυμπτωματικούς

Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, επισημαίνει ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη μετάδοση του ιού είναι με την πολύ στενή επαφή με ασυμπτωματικά άτομα.

Με ανάρτησή του στο Facebook, ο καθηγητής επισημαίνει ότι οι ασυμπτωματικοί φορείς είναι υπερδιπλάσιοι από τους συμπτωματικούς φορείς και «ο κίνδυνος μετάδοσης από ασυμπτωματικούς αυξάνεται δραματικά με την πολύ στενή επαφή με άμεση ανταλλαγή σωματικών υγρών όπως είναι η σεξουαλική επαφή».

Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι θα προκύψουν και αρκετά γεγονότα που δεν εξηγούνται με τη σεξουαλική επαφή και πιθανώς δεν θα μπορούμε να βρούμε την πηγή της μετάδοσης. Και τόνισε ότι δεν πρέπει να επικρατήσει πανικός, καθώς το νόσημα είναι γνωστό, δεν μεταδίδεται με ταχύτητα και μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε.

 

Δείτε επίσης:

Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ ευλογιάς των πιθήκων και ανεμοβλογιάς

Τζανάκης: Διαφορετική νόσος η ευλογιά των πιθήκων από την παιδική ανεμοβλογιά
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση