ΥΓΕΙΑ
Ε.Παπαδάκη: Μεγάλος στόχος η κάλυψη της Κρήτης από τη Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων
Πόρισμα - φωτιά για τις ιδιωτικές τράπεζες βλαστοκυττάρων
«Δύσκολα βρίσκει μοσχεύματα ο πληθυσμός της Κρήτης, όπως και ο πληθυσμός της Κύπρου, της Μάλτας και άλλων μεσογειακών χωρών» - αναφέρει η διευθύντρια της Αιματολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Ελένη Παπαδάκη. Ο μεγάλος στόχος της Δημόσιας Τράπεζας Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης, της οποίας υπεύθυνη είναι η κ.Παπαδάκη είναι, με τη στήριξη του κράτους, να επιτευχθεί η απόλυτη διασφάλιση του πληθυσμού της Κρήτης. Να γίνει μια χαρτογράφηση της γενετικής ταυτότητας του νησιού προκειμένου να εμπλουτιστεί η «δεξαμενή» μοσχευμάτων της Δημόσιας Τράπεζας και «να μην ξεφεύγει κανένα δείγμα».
Η κ.Παπαδάκη ως μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΜ επισημαίνει ότι το πόρισμα που συνέταξε η Επιτροπή για τις ιδιωτικές τράπεζες Βλαστοκυττάρων και το οποίο βρίσκεται ήδη στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Παύλου Πολάκη θέτει θέματα επιστημονικά σε σχέση με τις συνθήκες φύλαξης των δειγμάτων όσο και νομικά σε σχέση με την αδειοδότησή τους από το Υπουργείο Υγείας.
«Από την έρευνα που κάναμε προέκυψε ότι καμία ιδιωτική εταιρεία δεν είχε ζητήσει άδεια από το υπουργείο Υγείας, ως όφειλε βάσει νόμου του 2011, ο οποίος προβλέπει ότι πρέπει οι εν λόγω εταιρείες να λάβουν άδεια από το υπουργείο Υγείας μετά τη σύμφωνη γνώμη του ΕΟΜ» δήλωσε στο «Βήμα» ο Συνήγορος του Καταναλωτή, Λευτέρης Ζαγορίτης, ο οποίος την Πέμπτη κατέθεσε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών μηνυτήρια αναφορά για τη διερεύνηση τέλεσης αξιόποινων πράξεων και τον ενδεχόμενο καταλογισμό ποινικών ευθυνών. Στο πόρισμα που παραδόθηκε στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας αναφέρεται σαφώς ότι οι υπάρχουσες ιδιωτικές τράπεζες ΟΠΑ λειτουργούν χωρίς νόμιμη άδεια.
Η κ.Παπαδάκη εξηγεί ότι η αδειοδότηση που έχουν λάβει είναι από τη Γ.Γ. Εμπορίου και πλέον υποχρεούνται να αδειοδοτηθούν και από το Υπουργείο Υγείας υπό τον ΕΟΜ.
Εν τω μεταξύ, οι Κρητικοί προτιμούν, ολοένα και περισσότερο, τη Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης καθώς πλέον, ενημερώνονται για το επιστημονικό πλαίσιο και τις ιατρικές ενδείξεις κι επιλέγουν τη δωρεά. «Δεν υπάρχει καμία ιατρική ένδειξη για φύλαξη βλαστοκυττάρων για το ίδιο το παιδί, πλην μίας περίπτωσης: της κατευθυνόμενης φύλαξης για ένα άρρωστο παιδάκι από το αδερφάκι του που θα γεννηθεί» - είπε η καθηγήτρια αιματολογίας, υπεύθυνη της Δημόσιας Τράπεζας, Ελένη Παπαδάκη. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση όμως, οι Δημόσιες Τράπεζες εκτελούν εξαιρετικά και με το απαραίτητο επιστημονικό υπόβαθρο και αυτές τις περιπτώσεις.