Εντείνει τους φόβους για τρίτο κύμα πανδημίας το μεταλλαγμένο στέλεχος

Τί φοβούνται οι επιστήμονες - "Συναγερμός" στην Ευρώπη

Ιδιαίτερα ανήσυχη εμφανίζεται η επιστημονική κοινότητα με το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος κορωνοϊού το οποίο έχει εντοπιστεί και στη χώρα μας. Ο εντοπισμός του νέου στελέχους στην Ελλάδα φαίνεται να αποτελεί ακόμα έναν «πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση, με το υπουργείο Υγείας μάλιστα να συγκαλεί την Παρασκευή έκτακτη σύσκεψη.

Μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί 26 περιπτώσεις της βρετανικής μετάλλαξης ενώ δημιουργείται δίκτυο όπου θα αποστέλλονται δείγματα από όλη τη χώρα στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών, όπου θα γίνεται η ταυτοποίηση του στελέχους του ιού το οποίο προέρχεται από συγκεκριμένες περιοχές, από συγκεκριμένα άτομα.

Υπενθυμίζεται ότι η προσοχή των ειδικών μάλιστα στρέφεται στην Κρήτη μετά τον εντοπισμό του νέου στελέχους του κορωνοϊού σε μια ηλικιωμένη γυναίκα στο Ηράκλειο, όπως έγινε γνωστό την Τρίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες έχει ανιχνευθεί διψήφιος αριθμός ύποπτων δειγμάτων για μετάλλαξη του ιού από το Ιολογικό Εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Τα δείγματα αυτά έχουν σταλεί στο ΙΙΒΕΑΑ της Αθήνας (Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών) και αναμένονται τα αποτελέσματα  για το αν τελικά είναι πράγματι θετικά στο νέο στέλεχος του ιού.

Εφιάλτης πέρα από τα σύνορα

Η νέα μετάλλαξη, που εκτόξευσε τα κρούσματα του κορωνοϊού στη Βρετανία φαίνεται πως είναι και πιο φονική, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής επιστημονικό σύμβουλο της βρετανικής κυβέρνησης, το ποσοστό θνησιμότητας από τον μεταλλαγμένο κορωνοϊό είναι 30 έως 40 % υψηλότερο από το αρχικό ιό.

Με περισσότερα από 40.000 νέα κρούσματα και 1.400 νεκρούς μόνο χθες, τα βρετανικά νοσοκομεία βρίσκονται υπό πρωτόγνωρη πίεση. Η κυβέρνηση καλεί τους πολίτες όχι μόνο να τηρούν τα μέτρα προστασίας αλλά και να αναλογιστούν τις συνέπειες κάθε επαφής με πιθανό κρούσμα.

Οι αρχές εκτιμούν ότι τα δύο εμβόλια που χορηγούνται στη Βρετανία είναι αποτελεσματικά εναντίον και της βρετανικής μετάλλαξης. 

Το πρώτο κρούσμα της βραζιλιάνικης μετάλλαξης του κορωνοϊού κατέγραψαν οι γερμανικές αρχές στο κρατίδιο της Έσσης σε ασυμπτωματικό ασθενή που επέστρεψε από τη χώρα της Λατινικής Αμερικής την περασμένη Πέμπτη.

Με την ανησυχία που προκαλούν οι εξαιρετικά μολυσματικές μεταλλάξεις να αυξάνεται, το Βερολίνο δεν σχεδιάζει να χαλαρώσει τα μέτρα του lockdown παρόλο που τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται επιβράδυνση στο ρυθμό εξάπλωσης του ιού.

Η γαλλική κυβέρνηση έχει στόχο να εμβολιάσει 70 εκατομμύρια ανθρώπους έως το τέλος Αυγούστου, όμως για την ώρα η διαδικασία προχωρά με ρυθμό χελώνας. Μέχρι χθες είχε εμβολιαστεί μόλις το 1,21% του πληθυσμού ενώ μεγάλα κέντρα έκλεισαν λόγω έλλειψης σκευασμάτων.

Προς το παρόν στη Γαλλία εμβολιάζονται γιατροί και νοσηλευτές άνω των 50 και ηλικιωμένοι άνω των 75 ετών.

Στην Πορτογαλία, ουρά σχηματίζουν τα ασθενοφόρα μπροστά στo νοσοκομείο Σάντα Μαρία στη Λισαβόνα.

Τουλάχιστον 10 οχήματα περίμεναν για ώρα μέχρι να βρεθούν κρεβάτια για τους ασθενείς.

Η χώρα της Ιβηρικής παλεύει με το δεύτερο κύμα της πανδημίας με σχεδόν 14.000 νέα κρούσματα να καταγράφονται μόνο χθες.

Από τις 15 Ιανουαρίου η Πορτογαλία ζει σε συνθήκες σκληρού lockdown, ενώ η κυβέρνηση έκλεισε προχθές όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια για δυο εβδομάδες.

Έρχονται ταξιδιωτικοί περιορισμοί στη Βρετανία

Οι Βρετανοί υπουργοί θα συζητήσουν τη Δευτέρα περαιτέρω ενίσχυση των ταξιδιωτικών περιορισμών, μετέδωσε σήμερα το BBC, προσθέτοντας ότι μπορεί να αξιωθεί από αυτούς που φτάνουν στη χώρα να μένουν σε καραντίνα σε ξενοδοχεία.

Βάσει των μέτρων που ισχύουν σήμερα στη Βρετανία απαγορεύονται τα περισσότερα διεθνή ταξίδια, ενώ νέοι κανονισμοί που τέθηκαν σε ισχύ νωρίτερα αυτόν τον μήνα αξιώνουν από τους περισσότερους ταξιδιώτες που φτάνουν στη χώρα να έχουν ένα αρνητικό τεστ που θα έχουν κάνει πριν από την αναχώρησή τους, όπως και να μείνουν σε καραντίνα.

Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να καταστήσει υποχρεωτικό για τους ταξιδιώτες να περνούν αυτήν την 10ήμερη περίοδο καραντίνας σε ξενοδοχείο για το οποίο θα πρέπει να πληρώνουν οι ίδιοι, ως ένα μέσο να επιβάλλει την εφαρμογή των κανόνων της καραντίνας, σύμφωνα με το BBC.

Οι τρεις μεταλλάξεις που απασχολούν τους λοιμωξιολόγους

Οι μεταλλάξεις από Βρετανία και Νότια Αφρική, αλλά και από τη Βραζιλία, απασχολούν ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα, όπως εξήγησε ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας Χαράλαμπος Γώγος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε μια πόλη στη Βραζιλία το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού επικράτησε στο 50% των περιπτώσεων, ενώ έχει σημειωθεί ως τώρα και ένα κρούσμα στη Γερμανία.

«Από τα τρία αυτά στελέχη προκύπτει, ιδίως για τα δυο τελευταία που δεν τα ξέρουμε, ότι έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να μπουν στα κύτταρά μας και να κάνει λοίμωξη ο ιός, έχουν δυνατότητα να προσδένονται πιο εύκολα και ταχύτερα με την πρωτεΐνη ακίδα και να προκαλούν νόσο» σημείωσε ο κ. Γώγος.

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ