Ελλείψεις φαρμάκων και στα Χανιά

Από 2 εβδομάδες έως 1,5 μήνα η αναμονή

Με καλή διαχείριση προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την έλλειψη φαρμάκων στα Χανιά οι φαρμακοποιοί ,καθώς το φαινόμενο των ελλείψεων σκευασμάτων δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο τον νομό μας. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις η αναμονή μπορεί να διαρκέσει από δύο εβδομάδες έως και 1,5 μήνα προκειμένου να βρεθεί το φάρμακο.

«Πολλές φορές στέλνουμε τις συνταγές στην φαρμακαποθήκη για να πάρουμε σειρά προτεραιότητας» αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών ν. Χανίων κ. Μανώλης Κατσαράκης ενώ συνεχίζει λέγοντας πως «τηρούνται λίστες αναμονής και στα φαρμακεία και στην φαρμακαποθήκη. Όταν εφοδιαστεί δηλαδή η φαρμακαποθήκη με την καινούργια ποσότητα θα δώσει με φειδώ τα κουτιά στα φαρμακεία και πάλι οι φαρμακοποιοί θα εξυπηρετήσουν τις περιπτώσεις εκείνες που έχουν απόλυτη προτεραιότητα. Το φαινόμενο της έλλειψης φαρμάκων είναι πανελλαδικό και απλά στα Χανιά προσπαθούμε να κάνουμε μία καλή διαχείριση σε επίπεδο φαρμακαποθήκης. Επειδή υπάρχει μια κεντρική, συνεταιριστική φαρμακαποθήκη η οποία φροντίζει για την επάρκεια των φαρμακείων κάνει ότι καλύτερο μπορεί για να διαχειριστεί την έλλειψη».
Σύμφωνα με τον κ. Κατσαράκη «η έλλειψη σε φάρμακα δεν είναι ένα τωρινό φαινόμενο, τα αίτια του εστιάζονται κυρίως στις χαμηλές τιμές της οποίες έχουν τα σκευάσματα αυτά τα οποία είναι σε έλλειψη. Τα φάρμακα αυτά στην συνέχεια γίνονται στόχος επανεξαγωγών, δηλαδή κάποιοι χονδρέμποροι τα προωθούν στο εξωτερικό, κάτι το οποίο είναι νόμιμο».

ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΛΛΕΙΨΗ

Τα φάρμακα τα οποία βρίσκονται σε έλλειψη συνήθως είναι φάρμακα εισαγόμενα, πολυεθνικών εταιριών, τα οποία δεν έχουν αντίγραφο (γενόσημο φάρμακο) και δεν υπάρχει κάτι άλλο αντίστοιχο να δοθεί για αντικατάσταση τους. Πρόκειται για αναπνευστικά σκευάσματα, εμβόλια, κολλύρια, φάρμακα για ηπατοπάθειες, αντιπηκτικές αγωγές νεότερου τύπου για την καρδιά, μια ευρεία γκάμα σκευασμάτων τα οποία φτάνουν περίπου τα 100 σκευάσματα ανά περιόδους.
Σύμφωνα με τον κ. Κατσαράκη οι συνεχόμενες ελλείψεις δημιουργούν ταλαιπωρία αλλά και πανικό στους ασθενείς «οι πολίτες κάθε φορά που ακούγεται για ένα προϊόν ότι είναι σε έλλειψη, πανικοβάλλονται με αποτέλεσμα να θέλουν να δημιουργήσουν ένα μικρό απόθεμα. Κάτι που προσπαθούν να κάνουν όλες οι αλυσίδες του εφοδιασμού, οι φαρμακαποθήκες, τα φαρμακεία, οι ασθενείς στο σπίτι και αυτό επιτείνει το πρόβλημα των ελλείψεων. Επίσης αυτό σημαίνει αυτόματα ταλαιπωρία για τον ασθενή καθώς παίρνει με την σειρά τα φαρμακεία προσπαθώντας να βρει σε κάποιο το σκεύασμα του. Ακόμα και οι φαρμακοποιοί ρωτάνε τους συναδέλφους τους μήπως κάποιος έχει το φάρμακο προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς».

ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΛΥΣΗ

Για την ανεύρεση ουσιαστικής και αποτελεσματικής λύσης στο πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων, δεσμεύθηκε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σε συνάντηση με το ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), αναφέρουν οι φαρμακοποιοί.
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κυριάκος Θεοδοσιάδης, τονίζει ότι «οι ελλείψεις αφορούν ποσότητες που διατίθενται από τις εταιρείες στα φαρμακεία και φαρμακαποθήκες, οι οποίες χρόνο με τον χρόνο βαίνουν συνεχώς μειούμενες».

Από τον Σύλλογο επισημάνθηκε ότι πλέον είναι αναγκαιότητα η λήψη καθοριστικών αποφάσεων σε πολιτικό, θεσμικό και ελεγκτικό επίπεδο και η εφαρμογή της νομοθεσίας που υπαγορεύει την τήρηση τρίμηνων αποθεμάτων φαρμάκων από πλευράς εταιρειών.
Για να τονίσει την έκταση του προβλήματος των ελλείψεων, ο κ. Θεοδοσιάδης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι έως και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιούν πλέον οι φαρμακοποιοί μεταξύ τους για την ανεύρεση των φαρμάκων, που λείπουν, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ