ΥΓΕΙΑ
Έγκυος στην καραντίνα: Συμβουλές προς ... εγκυμονούσες εν μέσω πανδημίας
Τί ισχύει για τις εγκυμονούσες; Αλλάζει κάτι ως προς τον τοκετό; Ο μαιευτήρας-γυναικολόγος Σταύρος Σηφάκης δίνει οδηγίες και μια εγκυμονούσα περιγράφει πως βιώνει την κατάσταση
Της Κατερίνας Παντινάκη
Οι τελευταίες ημέρες έφεραν νέα δεδομένα αλλά και νέα άγχη και αγωνίες. Ο κορωνοϊός ήρθε για να μας κλείσει μέσα, να μας προκαλέσει να αναζητήσουμε τρόπους για να μην αφήσουμε την κατάσταση να μας "ρίξει", αλλά και - αναπόφευκτα - να μας δημιουργήσει ερωτηματικά. Αν βρίσκετε όλη αυτή την κατάσταση αποκαρδιωτική, σκεφτείτε ότι στο διπλανό σπίτι, στη διπλανή γειτονιά, υπάρχει μια εγκυμονούσα που από τις πρώτες στιγμές αυτο-απομονώθηκε, μην περιμένοντας κανένα να της το επιβάλλει.
Ποια είναι, αλήθεια, η καθημερινότητα στην καραντίνα για μια έγκυο; Τί διαφορετικό ισχύει για τις γυναίκες που διανύουν αυτό το 9μηνο της κύησης; Πρέπει να προσέχουν ... παραπάνω; Κινδυνεύουν περισσότερο οι ίδιες και το έμβρυο;
Ο μαιευτήρας-γυναικολόγος Σταύρος Σηφάκης εξηγεί πως οι εγκυμονούσες θα πρέπει - όπως και το σύνολο του πληθυσμού - να κάνουν κτήμα τους το "Μένουμε Σπίτι", όχι γιατί κινδυνεύουν περισσότερο από τους άλλους, αλλά γιατί η εγκυμοσύνη, σε ένα μικρό ποσοστό γυναικών μπορεί να διαφοροποιήσει το πως το σώμα διαχειρίζεται σοβαρές λοιμώξεις. Αυτό δεν είναι καινούριο για τους γιατρούς - το ξέρουν εδώ και χρόνια.
Τίποτα πάντως, μέχρι στιγμής, δεν υποδεικνύει ότι ο Sars-Cov-2 (ή αλλιώς, ο νέος κορωνοϊός, όπως έχουμε συνηθίσει να τον ακούμε) θέτει τις εγκυμονούσες σε μεγαλύτερο κίνδυνο για επιπλοκές από ότι οποιονδήποτε άλλο υγιή οργανισμό. "Για τις εγκυμονούσες ισχύει ότι και για τον υπόλοιπο πληθυσμό, γιατί υπάρχει πιθανότητα να υποστούν λοίμωξη, αλλά θα την περάσουν είτε ασυμπτωματικά είτε με ήπια συμπτώματα, κυρίως γιατί είναι νέα άτομα" - εξηγεί ο κ.Σηφάκης, σημειώνοντας πάντως ότι σε κάποιες περιπτώσεις η εγκυμονούσες είναι επιρρεπείς σε πάσης φύσεως λοιμώξεις.
Κινδυνεύει το έμβρυο;
Ο πλακούντας προστατεύει ... και σε αυτή την περίπτωση το έμβρυο; Για αυτό τον νέο ιό, τα ερευνητικά δεδομένα είναι λιγοστά, ωστόσο ως τώρα δεν υπάρχει στοιχείο που να υποδεικνύει κίνδυνο αποβολής ή συνεπειών στο έμβρυο. "Με βάση τα περιορισμένα στοιχεία που έχουμε από έρευνες από την Κίνα, διαπιστώνεται ότι δε γίνεται κάθετη μετάδοση, δηλαδή ο ιός δεν περνάει στον πλακούντα" - αναφέρει ο Σταύρος Σηφάκης, εξηγώντας ότι με βάση περιστατικά - και στην Ελλάδα - "δεν καταγράφεται μετάδοση του ιού στο έμβρυου, καθώς λειτουργεί ο διαπλακουντιακός φραγμός".
Πάντως οι εγκυμονούσες συστήνεται να παραμείνουν στο σπίτι, περιορίζοντας κάθε κοινωνική επαφή, αν εργάζονται, ει δυνατόν, να εφαρμόσουν την τηλε-εργασία, αλλά να τηρούν τις προγραμματισμένες επισκέψεις τους στο γιατρό που παρακολουθεί την εξέλιξη της εγκυμοσύνης.
Όσο για τον τρόπο τοκετού, οι οδηγίες και από το Βρετανικό Κολλέγιο μαιευτήρων - γυναικολόγων αλλά και άλλους επίσημους φορείς, εξηγούν πως ο sars-cov-2 δε συνιστά λόγο να μην γίνει κολπικός τοκετός και δεν αποδεικνύεται ότι η καισαρική τομή θα ήταν ασφαλέστερη, αν φυσικά δε συντρέχουν άλλοι λόγοι, που ο γιατρός σας γνωρίζει. Ακόμη κι αν υπάρχει πιθανότητα η εγκυμονούσα να είναι φορέας του νέου κορωνοϊού, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξουν τα "πλάνα" για τον τοκετό, εκτός αν, βέβαια, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα που επιβάλλει επίσπευση του τοκετού.
Πάντως, για ... τις εναλλακτικές μέλλουσες μητέρες, δε συστήνεται εν μέσω πανδημίας ο τοκετός σε πισίνα, για λόγους ασφαλείας και προστασίας.
Μέτρα στα μαιευτήρια
Τα μέτρα στα μαιευτήρια δεν ήρθαν μαζί με το lockdown. Οι επαγγελματίες υγείας μάλλον ... έβλεπαν μπροστά και ήδη από τον Φεβρουάριο είχαν ληφθεί μέτρα, τα οποία εξελίχθηκαν προοδευτικά, από τον περιορισμό στην απαγόρευση του επισκεπτηρίου.
Μάλιστα, λόγω της κατάστασης, όπως εξηγεί ο Στ.Σηφάκης "στο φυσιολογικό τοκετό δεν επιτρέπεται να παρίσταται ο μπαμπάς", ενώ κατόπιν, είναι και "ο μοναδικός στον οποίο επιτρέπεται η είσοδος στο θάλαμο της λεχωίδος". "Ακούγεται σκληρό αλλά είναι αναγκαίο", αναφέρει ο ίδιος, στηρίζοντας τα θέματα ασφάλειας που προφανώς και προέχουν.
Με τα μάτια ... της εγκύου
"Η καραντίνα είναι δύσκολη, αλλά προσπαθώ να το βλέπω αισιόδοξα! Πέρα από τις ορμόνες που είναι στο ζενίθ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, έχω να αντιμετωπίσω και πρακτικά ζητήματα: από τις δουλειές του σπιτιού, στις οποίες δεν μπορώ να έχω βοήθεια, μέχρι το να απασχολώ τον τρίχρονο γιο μου, που - σε αντίθεση με εμένα - είναι γεμάτος ενέργεια, όλη μέρα!" - λέει η Κρίστη Μαργαριτοπούλου, που σε λίγους μήνες πρόκειται να φέρει στον κόσμο το δεύτερο παιδί της οικογένειας.
Άλλη δυσκολία κι αυτή! Και έγκυος και με ένα μικρό "σίφουνα" ήδη στο σπίτι, αφού τα σχολεία παραμένουν κλειστά ως τις 10 Απριλίου (και βλέπουμε). "Ως μητέρα, πέρα απο την ψυχοσύνθεση του παιδιού που έχω να διαχειριστώ - δηλαδή γιατί δεν πάμε βόλτα - πρέπει να ακολουθώ κατά κάποιο τρόπο τη ρουτίνα που είχε στον παιδικό σταθμό, όπου έπαιζε, έτρεχε και περνούσε δημιουργικά τη μέρα του. Συνεπώς το σπίτι έχει μετατραπεί ... σε παιδική χαρά, κάτι το οποίο με εξαντλεί διότι η ενέργεια που χρειάζεται δεν υπάρχει από μέρους μου... Είναι δύσκολο για τον γιο μου, στα 3 του χρόνια, να αντιληφθεί πλήρως την κατάσταση, οπότε φροντίζω να του εξηγώ ότι για να είμαστε υγειείς θα πρέπει να μείνουμε μαζί στο σπίτι για λίγες μέρες και σιγά σιγά θα επιστρέψουμε στην καθημερινότητα μας... Κάτι καταλαβαίνει απο τξν στάση μας γιατί ειναι - ακόμα - αρκετά συνεργάσιμος..." - περιγράφει η 33χρονη Ηρακλειώτισσα.
"Ευαγγέλιο οι οδηγίες του ΕΟΔΥ"
Διανύοντας τον 5ο μήνα της εγκυμοσύνης της, φαίνεται πως θα περάσει όλη τη δύσκολή περίοδο του εγκλεισμού, κι αν φανούμε όλοι υπεύθυνοι, ίσως προλάβει να βγει έξω πριν χτυπήσει το "καμπανάκι" του τοκετού.
Η ίδια φαίνεται να έχει ξεπεράσει το πρώτο στάδιο της αγωνίας μπροστά στο άγνωστο και σε αυτό συνέβαλε και ο γιατρός της, ο οποίος της εξήγησε την κατάσταση και την καθησύχασε, εφιστώντας την προσοχή στα μέτρα πρόληψης και υγιεινής και φυσικά στην αυτο-απομόνωση.
"Ο γιατρός μου πέρα απο τις οδηγίες του ΕΟΔΥ μου ζήτησε να είμαι ιδιαίτερα προσεκτική με τον κοινωνικό μου περίγυρο, ο οποίος πλέον οπως καταλαβαίνετε περιορίζεται στον σύζυγο μου και το παιδί μου, διότι ειναι σε έξαρση και άλλες ιώσεις οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση. Κατά τα άλλα συνιστά ψυχραιμία" - προσθέτει.
"Αυτό με ανησυχεί περισσότερο και από τον ίδιο τον κορωνοϊό είναι η κοινωνική ευαισθησία απέναντι στις ευπαθείς ομάδες και κατόπιν απέναντι στις εγκύους. Ο κόσμος δεν αντιμετωπίζει με την δέουσα σοβαρότητα την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Δυστυχώς επικρατεί ο "ωχαδερφισμός" " - αναφέρει η 33χρονη γυναίκα, η οποία εξηγεί πως - αυτονόητα - έχει περιορίσει τις μετακινήσεις της αποκλειστικά και μόνο στα ιατρικά ραντεβού με συνέπεια να βγαίνει ελάχιστα από το σπίτι.
Συμπέρασμα; Οι γιατροί κάνουν τη δουλειά τους όπως καλά ξέρουν και οφείλουμε να ακολουθούμε τις οδηγίες τους. Από την πλευρά τους οι μέλλουσες μητέρες που καλούνται ... να κλειστούν στο σπίτι, μια ώρα αρχύτερα, επιδίδονται στην προετοιμασία για τον ερχομό του νέου μέλους της οικογένειας ... ιντερνετικά!
Τελικά ... η Γη θα συνεχίσει να γυρίζει, όσο κι αν κάποιοι (καταστροφολόγοι, συνωμοσιολόγοι;) επιμένουν ... πως ήρθε το τέλος. Ο κορωνοϊός δε σταματάει το χρόνο, φέρνει μόνο αλλαγές στη ζωή μας, οι οποίες θα διαρκέσουν όσο ... εμείς οι ίδιοι - σαν μονάδες αλλά και συλλογικά - καθορίσουμε, υιοθετώντας τις οδηγίες των επιστημόνων για να ξεφορτωθούμε το γρηγορότερο τον νέο αυτό ιό.