Οι γυναίκες που καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες χολίνης κατά τη διάρκεια της κύησης αυξάνουν τα γνωστικά οφέλη για τους απογόνους τους, σύμφωνα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology.
Η χολίνη εμπεριέχεται στους κρόκους των αβγών, στο άπαχο κόκκινο κρέας, στα ψάρια, τα πουλερικά, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς και τα σταυρανθή λαχανικά.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Κορνελ της Νέας Υόρκης μελέτησαν τα γνωστικά οφέλη της χολίνης στους απογόνους εγκύων που κατανάλωναν καθημερινά διπλάσια από τη συνιστώμενη ποσότητα, κατά το τρίτο τρίμηνο της κύησης.
Συγκεκριμένα 26 γυναίκες με τυχαία επιλογή χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Αν και όλες έκαναν την ίδια διατροφή, η πρόσληψη της χολίνης και άλλων θρεπτικών συστατικών ήταν αυστηρά ελεγχόμενες, καθοριστικό γεγονός για τον μεταβολισμό της χολίνης και τις δράσεις της.
Οι μισές γυναίκες πήραν 480 mg/ημέρα χολίνης και οι άλλες μισές πήραν 930 mg/ημέρα.
Η ταχύτητα επεξεργασίας των πληροφοριών και η οπτικοακουστική μνήμη των βρεφών ελέγχθηκαν σε ηλικία4, 7 10 και 13 μηνών.
Αν και τα βρέφη και των δύο ομάδων γυναικών είχαν γνωστικά οφέλη, η ταχύτητα επεξεργασίας πληροφορίων ήταν σημαντικά μεγαλύτερη όταν οι μητέρες κατά την κύηση είχαν καταναλώσει 930 mg/ημέρα χολίνης, συγκριτικά με την άλλη ομάδα που είχαν πάρει μικρότερη ποσότητα.
Κι ενώ το δείγμα της μελέτης είναι μικρό, δείχνει ότι η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα χολίνης είναι ανεπαρκής για την επίτευξη ανώτερων γνωστικών ικανοτήτων από τους απογόνους, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Σήμερα οι ισχύουσες συστάσεις για την ημερήσια ποσότητα χολίνης είναι λίγο κάτω από τα 480 mg/ημέρα και έχουν ως στόχο την πρόληψη της ηπατικής δυσλειτουργίας και έχουν καθοριστεί βάσει μελετών που έγιναν σε άνδρες, λόγω έλλειψης μελετών σε εγκύους.