ΥΓΕΙΑ

Βάζουμε λιγότερο αντηλιακό απ’ ό,τι χρειάζεται!

Πόσο σημαντική είναι η αντηλιακή προστασία και πώς πρέπει να χρησιμοποιούμε το αντηλιακό

No profile pic

Καλεσμένες του Μιχάλη Κεφαλογιάννη ήταν η Ανίτα Μπραντ και η δερματολόγος, Παναγιώτα Ρήγα οι οποίες μίλησαν για τη σημασία της αντηλιακής προστασίας και τους σωστούς τρόπους εφαρμογής του αντηλιακού.

Όπως εξήγησε η δερματολόγος, το δέρμα του κάθε ανθρώπου ορίζεται από έναν συγκεκριμένο φωτότυπο. Όλοι οι φωτότυποι χρειάζονται αντηλιακή προστασία, αυτό όμως που αλλάζει είναι ο δείκτης προστασίας.

«Και το χειμώνα αντηλιακό, γιατί έχουμε την ακτινοβολία UVA. H UVA είναι το τμήμα της υπεριώδους ακτινοβολίας που διαπερνά τα σύννεφα, τα τζάμια του αυτοκινήτου μας και μας προκαλεί φωτογήρανση» σημείωσε η κ. Ρήγα.

Συνέχισε απαριθμώντας τους λόγους για τους οποίους καιγόμαστε:

Βάζουμε λιγότερο αντηλιακό απ’ ό,τι χρειάζεται

Θεωρούμε πως το αντηλιακό αυτό μας προστατεύει πολλές ώρες, στην πραγματικότητα μας προστατεύει για 2 ώρες και στην περίπτωση που ιδρώσουμε ή κολυμπήσουμε, για πολύ λιγότερο

Η Ανίτα Μπραντ είπε πως πέραν του αντηλιακού χρησιμοποιεί και καπέλο και γυαλιά ηλίου, καθώς λόγω του ανοιχτόχρωμου χρώματος των ματιών της, είναι και αυτά επιρρεπή στην ηλιακή ακτινοβολία.

Η δερματολόγος μίλησε και για τον «κανόνα της σκιάς» που σημαίνει πως όταν η σκιά μας είναι μεγαλύτερη του ύψους μας, αυτό σημαίνει πως οι ακτίνες είναι πλάγιες και δεν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, ενώ όταν δεν έχουμε σκιά, τότε πρέπει να αναζητήσουμε επειγόντως σκιερό μέρος καθώς οι ακτίνες είναι κάθετες.

Σε ό,τι αφορά τα ρούχα που μας προστατεύουν από τον ήλιο, είναι όσα είναι πυκνά σε ύφανση και όχι απαραίτητα ανοιχτόχρωμα ή σκουρόχρωμα.

UVA και UVB ακτινοβολία

Η κ. Ρήγα ανέφερε πως βάσει νομοθεσίας όλα τα αντηλιακά προστατεύουν από την UVA, οπότε δεν υπάρχει λόγος να μας απασχολεί ο συγκεκριμένος τύπος ακτινοβολίας.

Στον αντίποδα, η UVB είναι αυτή που προκαλεί το έγκαυμα, κάνει κυτταρικές αλλαγές και μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του δέρματος.

«Η UVA πάει λίγο πιο βαθιά στο δέρμα, δεν κάνει ηλιακό έγκαυμα, αλλά κάνει πολλές κυτταρικές αλλαγές, κάνει ανοσολογικές διαταραχές, μια ανοσοκαταστολή στο δέρμα και προκαλεί φωτογήρανση αλλά και καρκίνο του δέρματος» τόνισε.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση