ΥΓΕΙΑ

Ασπίδα προστασίας για το παιδί ο θηλασμός

Με αφορμή την Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού η οποία στη χώρα μας εορτάζεται την 1η εβδομάδα του Νοέμβρη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), τονίζει τη σημασία της υιοθέτησής του από όλες τις μητέρες.

No profile pic

Όπως αναφέρει ο ΠΟΥ, ο μητρικός θηλασμός προστατεύει το παιδί από πολλές ασθένειες, ενώ ενδυναμώνει τη σύνδεση μητέρας και βρέφους βοηθώντας με αυτό τον τρόπο στη βέλτιστη ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού και τη διαμόρφωση μιας υγιούς προσωπικότητας στο μέλλον.

Το μητρικό γάλα σύμφωνα με τους ειδικούς είναι κάτι περισσότερο από τροφή, είναι ένας ζωντανός ιστός με αμυντικούς παράγοντες. Όλα τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι τα παιδιά που δεν θηλάζουν έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για:

  • οξείες λοιμώξεις των αφτιών 100%
  • έκζεμα ή αλλιώς ατοπική δερματίτιδα 47%
  • διάρροιες και έμετους 178%
  • άσθμα 35%
  • παιδική παχυσαρκία 32%
  • σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 64%
  • σύνδρομο αιφνιδίου βρεφικού θανάτου 56%
    νεκρωτική εντεροκολίτιδα στα πρόωρα βρέφη 138%

Το μητρικό γάλα αποτελεί, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το 1ο ισχυρό εμβόλιο του κάθε παιδιού. Η ποσότητα που θα λάβει, έστω και μικρή, έχει μεγάλη αξία, καθώς περιέχει ανοσοσφαιρίνες και ανοσοποιητικούς παράγοντες που προστατεύουν το μωρό από κάθε είδους αλλεργίες, λοιμώξεις, πιθανές διάρροιες και γαστρεντερίτιδες.

Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει οι νέες μητέρες να θηλάζουν τα μωρά τους μία ώρα μετά τον τοκετό.

Αναφορικά με την ποσότητα που παράγει μία μητέρα σε μητρικό γάλα, οι ειδικοί εξηγούν ότι είναι κάτι σαν προσφορά και ζήτηση, δηλαδή, όσο πιο συχνά θηλάζει το μωρό τόσο περισσότερο γάλα παράγει η μητέρα. Ωστόσο, υπάρχουν παράγοντες όπως το στρες, η μεγάλη κούραση και το άγχος που δυστυχώς επηρεάζουν αρνητικά τη μητέρα και τον θηλασμό.

Το πρώτο γάλα ή πύαρ όπως είναι η επιστημονική του ονομασία παράγεται από τον 5ο μήνα της εγκυμοσύνης. Το γάλα αυτό, περιέχει λίπος που το κάνει εύπεπτο και συγχρόνως καθαρτικό ώστε να βοηθά στην αποβολή του μηκωνίου. Τρεις μέρες μετά τον τοκετό, γίνεται μεταβατικό γάλα και μεταξύ της 7ης και 10ης ημέρας γίνεται ώριμο γάλα. Το χρώμα του όταν γίνεται γάλα είναι προς το λευκό και η σύστασή του πιο λεπτόρρευστη από το πύαρ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει μικρότερη θρεπτική αξία. 

Το μητρικό γάλα είναι τέλειο ποιοτικά σύμφωνα με τους επιστήμονες, γιατί περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τη φυσιολογική ανάπτυξη ενός μωρού, στις σωστές αναλογίες λευκωμάτων, λιπών, υδατανθράκων, αλάτων και βιταμινών. Ενώ, οι ανοσοσφαιρίνες που περιέχει καλύπτουν το βλεννογόνο του εντέρου, εμποδίζοντας τη διέλευση και την απορρόφηση αλλεργιογόνων παραγόντων, όπως είναι η καζεΐνη, μία πρωτεΐνη που εμπεριέχεται  στο αγελαδινό γάλα, προστατεύοντας έτσι το μωρό από  άσθμα και έκζεμα, αναιμία και μικροαιμορραγίες αλλά και από το σύνδρομο δυσαπορρόφησης. Επίσης, περιέχει βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και 4.000 ζωντανά κύτταρα που βοηθούν σε πολλές λειτουργίες, όπως είναι η καταστροφή βακτηριδίων και η μεταφορά σημαντικών αντισωμάτων και σύμφωνα με τους ειδικούς, προστατεύουν και τη μητέρα από τον καρκίνο του μαστού.

Κύριος υδατάνθρακάς του είναι η λακτόζη που βοηθά την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού, ενώ αυξάνει την απορροφητικότητα του ασβεστίου για γερά οστά και δόντια και μειώνει και τον κίνδυνο εμφάνισης νεανικού διαβήτη. Επιπροσθέτως, περιέχει έναν ακόμα υδατάνθρακα, τον παράγοντα Bifidus, που ευνοεί την ανάπτυξη των γαλακτοβακίλων στο έντερο, οι οποίοι είναι ένα είδος «καλών» βακτηριδίων, που προστατεύουν το έντερο από την ανάπτυξη «κακών» βακτηριδίων που ευθύνονται για τους κολικούς και τις γαστρεντερίτιδες.

Οι ορμόνες που περιέχει το μητρικό γάλα, όπως είναι οι προσταγλανδίνες παίζουν σημαντικό ρόλο στην πέψη ενώ, χάρη στην καλεομορφίνη, μία φυσική ορμονική ουσία το μωρό κοιμάται ήρεμο μετά το θηλασμό.

Σύμφωνα με μελέτες, τα μωρά που θηλάζουν έχουν ψηλότερο δείκτη νοημοσύνης, ενώ οι ουσίες ταυρίνη, κυστίνη και καρνιτίνη καθώς και τα λιπαρά οξέα, που περιέχονται στο μητρικό γάλα, συμβάλλουν στην ανάπτυξη του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ) και του εγκεφάλου τους.

Τέλος, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες τα παιδιά που έχουν θηλάσει δεν κινδυνεύουν από στεφανιαία νόσο ως ενήλικες.



naftemporiki.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση