ΥΓΕΙΑ

Αντικαταθλιπτικά και αντισταμινικά: Ποια μπορεί να επηρεάσουν τη σεξουαλική λειτουργία

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη σεξουαλική λειτουργία και να δημιουργήσουν παρενέργειες σε άνδρες και γυναίκες.

Αντικαταθλιπτικά και αντισταμινικά: Ποια μπορεί να επηρεάσουν τη σεξουαλική λειτουργία

Αντισταμινικά φάρμακα, οπιοειδή και αντικαταθλιπτικά μπορεί να επηρεάσουν τη σεξουαλική σας ζωή, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί.

Από αυτά τα φάρμακα μπορεί να επηρεαστούν τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες, αλλά αυτό που τονίζουν οι ειδικοί είναι ότι σε περίπτωση που καταλάβετε συμπτώματα σεξουαλικής δυσλειτουργίας λόγω των φαρμάκων, μην σταματήσετε την αγωγή σας πριν συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Ορισμένες από τις πιο κοινές κατηγορίες φαρμάκων που έχουν συνδεθεί ή σχετίζονται με τη στυτική δυσλειτουργία μπορεί να περιλαμβάνουν αντικαταθλιπτικά, φάρμακα κατά του άγχους, οπιοειδή, φάρμακα για την αρτηριακή πίεση και σκευάσματα για αντιμετώπιση της φαλάκρας ή της υγείας του προστάτη.

Αντικαταθλιπτικά

Οι αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs) είναι μια κατηγορία φαρμάκων που συνταγογραφούνται κυρίως για τη διαχείριση διαταραχών της διάθεσης, όπως η κατάθλιψη και το άγχος. Λειτουργούν αυξάνοντας τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Ωστόσο, μπορεί επίσης να έχουν αντίκτυπο στη σεξουαλική ορμή και τη σεξουαλική λειτουργία.

Εκτός από τη μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας, τα SSRI μπορούν να εμποδίσουν την ικανότητα σεξουαλικής διέγερσης, διατήρησης της διέγερσης και επίτευξης οργασμού.

Αγωγή για την αρτηριακή πίεση

Η αρτηριακή πίεση και η στυτική δυσλειτουργία συνδέονται συχνά, καθώς οι άνδρες με υψηλή πίεση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σεξουαλικά προβλήματα. Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί επίσης να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Είναι σημαντικό για τους άνδρες να ελέγχουν την αρτηριακή τους πίεση για να ελέγχουν μακροπρόθεσμα τη στυτική λειτουργία. Τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση που συνδέονται συχνότερα με τη στυτική δυσλειτουργία είναι τα διουρητικά και οι β-αναστολείς.

Αντιισταμινικά

Τα αντιισταμινικά είναι μια ομάδα φαρμάκων που φημίζονται για την αποτελεσματικότητά τους στη διαχείριση διαφόρων προβλημάτων υγείας, κυρίως για τις αλλεργίες.

Όταν χρησιμοποιούνται χρόνια, οι αναστολείς των υποδοχέων Η2 ισταμίνης είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν σεξουαλική δυσλειτουργία στις γυναίκες, όπως χαμηλή επιθυμία, προβλήματα διέγερσης (στεγνότητα κόλπου) και δυσκολία στην επίτευξη οργασμού».

Οπιοειδή

Τα οπιοειδή χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του οξέος πόνου που σχετίζεται με τραυματισμό, χειρουργική επέμβαση, τοκετό κ.ά. Η χρόνια χρήση οπιοειδών δεν έχει να κάνει πλέον με την διαχείριση του πόνου, αλλά επειδή προκαλείται εξάρτηση.

Τα οπιοειδή προκαλούν σεξουαλική δυσλειτουργία κυρίως μειώνοντας τα επίπεδα τεστοστερόνης και τα επίπεδα/λειτουργία της ντοπαμίνης, επηρεάζοντας αρνητικά το σύστημα ανταμοιβής/απόλαυσης του εγκεφάλου.

Τι να κάνετε εάν έχετε παρενέργειες στη σεξουαλική λειτουργία

Οι παρενέργειες στη σεξουαλική υγεία που προκαλούνται από φάρμακα δεν είναι μόνιμες. Υπάρχουν διάφορες επιλογές για τη διαχείριση αυτών των προβλημάτων, αλλά είναι σημαντικό να μην σταματήσετε τη φαρμακευτική αγωγή σας χωρίς να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Δώστε χρόνο στο σώμα και στον οργανισμό σας να προσαρμοστεί στο φάρμακο που παίρνετε. Αν αναφέρετε τα ανεπιθύμητα συμπτώματα στον γιατρό σας μπορεί να σας μειώσει τη δόση του φαρμάκου, ή να σας χορηγήσει κάποιο άλλο με λιγότερες παρενέργειες.

Πηγή:iatropedia.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση