Ανησυχητικά τα ποσοστά των εφήβων στην Κρήτη που λένε "ναι" στο αλκοόλ

Η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών “αγγίζει” το 60% στις ηλικίες 15 - 18 ετών

Η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών από εφήβους ηλικίας 15 – 18 ετών στην Κρήτη “αγγίζει” το 60% σύμφωνα με την κοινωνική λειτουργό του Πα.Γ.Ν.Η συνεργάτη του Αλκοολογικού Ιατρείου και μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου “η Επιστροφή” Νεκταρία Λιοδάκη, σε δήλωσή της, στη διάρκεια της μουσικοχορευτικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, στο πλαίσιο της 12ης Εβδομάδας Πρόληψης Αλκοόλ με σύνθημα: “Φρένο στο αλκοόλ”.

H κα Λιοδάκη υπογράμμισε ότι «για δώδεκα χρόνια πραγματοποιούνται αυτές οι εβδομάδες πρόληψης, με στόχο τη σωστή ενημέρωση – ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη σωστή χρήση του αλκοόλ χωρίς να προσπαθούμε να το δαιμονοποιήσουμε και να προσπαθούμε να πούμε ότι είμαστε κατά, αλλά αυτό που πρωτίστως μάς ενδιαφέρει είναι η ευαισθητοποίηση γώστε το αλκοόλ να μη δημιουργεί προβλήματα. Εμείς λέμε ποτέ αλκοόλ κάτω των 18 ετών, ποτέ όταν πρόκειται να οδηγήσω, όταν είμαι έγκυος, όταν θηλάζω και ποτέ όταν ο γιατρός για κάποιον λόγο μου έχει συστήσει να μην καταναλώνω αλκοόλ».

Η κα Λιοδάκη υπογράμμισε ότι «ο λόγος που καταναλώνουν οι έφηβοι οινοπνευματώδη ποτά στις εξόδους τους, είναι για να διασκεδάσουν καλύτερα, να είναι αρεστοί στην παρέα, ενώ τ’ αγόρια θέλουν να ανδρωθούν. Αν ρωτήσουμε έναν ενήλικα, γιατί καταναλώνει αλκοόλ θα μας πει, για να διασκεδάσω, να χαλαρώσω, να κάνω καλή παρέα. Αρα βλέπουμε ότι τα παιδιά για μία ακόμα φορά μιμούνται τους μεγάλους». Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Βαρβάρα Περάκη έστειλε το μήνυμα: «Ναι, λοιπόν, στη ζωή, στην ποιότητα, στη διασκέδαση, στο μέτρο της χρήσης του αλκοόλ, ναι στη διάσωση της εφηβείας».

Σε δήλωσή της η προϊσταμένη σχολικών δραστηριοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων Αρετή Μαρματάκη επεσήμανε «θέλουμε να περάσουμε μηνύματα για τη σωστή χρήση του αλκοόλ, στις ηλικίες που επιτρέπεται, με στόχο να μειωθούν οι βιολογικές, οι οργανικές, ψυχολογικές, οικογενειακές και κοινωνικές επιπτώσεις στη ζωή μας που σημαίνει ότι τα παιδιά μας βιώνουν όλα αυτά τα προβλήματα και κυρίως θέλουμε να περάσουμε μηνύματα και στους ενηλίκους».

Το μέλος του Δ.Σ. της Ενωσης Γονέων του Δήμου Χανίων Αναστασία Κωστοπούλου σημείωσε ότι «τέτοιες εκδηλώσεις μάς βρίσκουν σύμφωνους, αφού χρόνια τώρα προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο και να ενημερώνουμε για τις καταστροφικές συνέπειες από την αλόγιστη χρήση του αλκοόλ, που δυστυχώς είναι ένα σοβαρό θέμα και για την πόλη μας, ειδικά για τους νέους ανθρώπους. Ως Ενωση Γονέων έχουμε καταφέρει να κλείσουμε κάποια καταστήματα που σέρβιραν ποτό σε ανηλίκους, ενώ έχουν πάρει τον δρόμο προς τα δικαστήρια ανάλογες υποθέσεις από μηνύσεις που έχουν υποβάλει κάποιοι γονείς».

Η κα Κωστοπούλου υπογράμμισε ότι «θέλουμε τα παιδιά κοντά μας, κοντά στο εαυτό τους, τα παιδιά στη ζωή και η χρήση του αλκοόλ με μέτρο». Οι δράσεις ενημέρωσης από το Αλκοολογικό Ιατρείο του Πα.Γ.Ν.Η. σε συνεργασία με τον Σύλλογο “η Επιστροφή” με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και υπό την αιγίδα της 7ης Υ.ΠΕ. και τη συνεργασία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, μέσω της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου Αγωγής Υγείας “Μαθαίνω για τη ζωή, συνθέτοντας τις ψηφίδες της υγείας μου”.

Πηγή: Χανιώτικα Νέα

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ