Ανησυχητικά στοιχεία για τη χρήση ναρκωτικών

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τη χρήση ναρκωτικών στις εφηβικές ηλικίες και μάλιστα από 12 ετών, όπως επισημάνθηκε σε εκδήλωση που διοργανώθηκε χθες στο ΕΒΕΧ από το Παράρτημα του ΕΣΥΝ στα Χανιά με θέμα «Το κοινωνικό πρόβλημα των ναρκωτικών και οι επιπτώσεις από τη νομιμοποίηση της κάνναβης» με ομιλήτρια την πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) Μαρίνα Τσίγκα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την ψήφιση του Νόμου για την νομιμοποίηση της ιατρικής χρήσης της κάνναβης.

Ο πρόεδρος του παραρτήματος Χανίων του ΕΣΥΝ, κ. Γιώργος Τσαουσάκος επεσήμανε ότι στα Χανιά «υπάρχει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα ως προς τον αριθμό των εξαρτημένων γιατί είναι ρευστή η κατάσταση που επικρατεί και ως προς το θέμα των ουσιών που διακινούνται. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι η ηλικιακή σύνθεση έχει μειωθεί καθώς ξεκινάνε να μπαίνουν στον κόσμο των εξαρτήσεων ηλικίες από 12 ετών. Έχουμε κάποιες εμπειρίες από δεδομένα τα οποία μας αναφέρανε στα σχολεία- συμμετέχοντας πέρυσι στην θεματική εβδομάδα κατά των εξαρτήσεων- και ήταν πολύ ανησυχητική η εικόνα που παρουσιάστηκε καθώς μέσα στα Γυμνάσια αρχίσανε και κυκλοφορούν ουσίες από το πιο “αθώο” το χασίς μέχρι κάποιες περίεργες, σύνθετες ουσίες – πολύ φθηνές- που κάνουν φοβερή ζημιά. Επικρατεί μεγάλη ανησυχία για την νεολαία της πόλης μας και του Νομού γενικότερα».

“ΣΤΡΟΦΗ” ΣΕ ΦΘΗΝΕΣ, ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ
Από την πλευρά της η πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) Μαρίνα Τσίγκα, τόνισε ότι στα χρόνια της κρίσης υπήρξε εξάπλωση της χρήσης των ναρκωτικών καθώς και άλλων μορφών εξάρτησης, επιδείνωση της κατάστασης των εξαρτημένων που χαρακτηρίζεται από την στροφή τους σε νέες, οικονομικότερες αλλά και ιδιαίτερα επικίνδυνες για την υγεία και την ζωή τους ουσίες («σίσα»). Επίσης παρατηρήθηκε μείωση του κινήτρου για θεραπεία αφού η οικονομική κρίση συνθλίβει τις ελπίδες για κοινωνική επανένταξη.
Μάλιστα η πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών αναφέρθηκε στα ευρήματα τελευταίας πανελλήνιας έρευνας για την χρήση παράνομων ουσιών από 15-16χρονους μαθητές στην Ελλάδα, του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής ( ΕΠΙΨΥ) Πανεπιστημίου Αθηνών όπου καταγράφονται τα εξής:
• Το 10,6%, δηλαδή ένας στους εννιά 16χρονους μαθητές αναφέρει χρήσης κάποιας παράνομης ουσίας τουλάχιστον μία φορά.
• Το 9,1%, δηλαδή ένας στους έντεκα μαθητές, αναφέρει χρήση κάνναβης τουλάχιστον μία φορά.
•Οι μισοί εξ’ αυτών (4,6%) επανέλαβαν τη χρήση της ουσίας πάνω από 3 φορές
Αντίστοιχα έρευνα του 2010 που κάλυπτε τις ηλικίες 15-19 ετών παρουσίασε υψηλότερα ποσοστά:
•Ένας στους επτά μαθητές (15,2%) αναφέρει χρήση οποιασδήποτε παράνομης ουσίας έστω και μια φορά.
• Αυξάνεται διαχρονικά το ποσοστό των εφήβων που θεωρούν “ακίνδυνη” τη χρήση κάνναβης.
Επίσης, στις εκθέσεις του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ) καταγράφεται μείωση της ηλικίας έναρξης χρήσης, πειραματισμού στα 13.5 έτη. Μεταξύ 1984 και 2011 έχει τριπλασιαστεί το ποσοστό των μαθητών που έχουν κάνει χρήση ναρκωτικών. Όπως επεσήμανε η κα Τσίγκα, την τελευταία 10ετία έχουμε διπλασιασμό της συστηματικής χρήσης κάνναβης σε μαθητές και έχει τριπλασιαστεί η χρήση ναρκωτικών στις μαθήτριες (με ανοδική τάση).

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ
Ανησυχητικά ήταν και τα στοιχεία έρευνας του ΕΣΥΝ που έγινε σε μαθητικό πληθυσμό και συγκεκριμένα πάνω από 50 Γυμνάσια και Λύκεια, το σχολικό έτος 2016-2017 όπου οι ίδιοι οι μαθητές λένε τα εξής:
• Το 22-28% θεωρούν πολύ ή αρκετά εύκολη την πρόσβαση σε κάνναβη και ηρεμιστικά.
•10% θεωρούν εύκολη την πρόσβαση σε οπιούχα, κοκαΐνη και αμφεταμίνες.
• 7,8% Ελλήνων μαθητών θεωρεί τη συστηματική χρήση κάνναβης ακίνδυνη, 23% περιστασιακή και 36,5 δοκιμή! (Το 2003 τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν: 1,5%, 10,7% και 22,6%).
Η κα Τσίγκα επεσήμανε ότι για τον περιορισμό του προβλήματος είναι αναγκαίο να δοθεί προτεραιότητα στην πρόληψη. Παράλληλα τόνισε ότι το επίμαχο Νομοσχέδιο δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα, αντίθετα έχει δημιουργήσει ήδη πολλά, καθώς η ψήφιση του και η επιχειρηματολογία που αναπτύσσεται για την υπεράσπιση του, διευκολύνουν στην αθώωση στη συνείδηση των νέων και την αποδοχή της χρήσης κάνναβης.

Πηγή: Χανιώτικα Νέα

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ