Ακόμη ψάχνουν...διοικητές! Στις 95 οι αιτήσεις για τα νοσοκομεία της Κρήτης

Ακέφαλα μέχρι το Μάιο τα νοσοκομεία, όπως φαίνεται από τη διαδικασία

Στις...95 έφτασαν οι αιτήσεις για τις διοικήσεις των νοσκομείων της Κρήτης! Το υπουργείο πάντως ψάχνει ακόμη να βρει τους κατάλληλους αν και έχουν περάσει 5 μήνες απ' όταν ξεκίνησε η διαδικασία "αξιολόγησης”, όπως την ονόμασε το υπουργείο Υγείας, των προηγούμενων διοικητών και των υποδιοικητών των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας

Από τη διαδικασία αυτή και μετά από το μεγάλο σάλο που δημιουργήθηκε για τον τρόπο με τον οποίο έγιναν οι προφορικές συνεντεύξεις (οι διοικητές που πέρασαν την προφορική συνέντευξη έκαναν λόγο για παραμονή λίγων λεπτών μόνο, για άτομα στην επιτροπή που δεν είχαν καμία σχέση με το χώρο της Υγείας και για αδιαφορία αναφορικά με τη λειτουργία των νοσοκομείων και την τήρηση των προϋπολογισμών) από τους συνολικά 71 διοικητές του ΕΣΥ, οι 59 απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντά τους και μόλις 12 παρέμειναν στις θέσεις τους. 

Αυτό έγινε στα μέσα του Δεκεμβρίου, ενώ στα τέλη του ίδιου μήνα δημοσιεύτηκε και η προκήρυξη για την κάλυψη των κενών θέσεων, με καταληκτική προθεσμία κατάθεσης των αιτήσεων τις 19 Ιανουαρίου 2016, όπου στα απαραίτητα προσόντα περιλαμβανόταν μόνο η κατοχή πτυχίου ΑΕΙ ή ΤΕΙ, ενώ μεταπτυχιακοί τίτλοι ή προϋπηρεσία απλά συνεκτιμούνταν.

Από τότε μέχρι και σήμερα, τα δημόσια νοσοκομεία παραμένουν ουσιαστικά και πρακτικά... ακέφαλα, καθώς όλους αυτούς τους μήνες χρέη διοικητή έχουν αναλάβει προσωρινά οι διευθυντές των ιατρικών υπηρεσιών. Και η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί: μετά την υποβολή των αιτήσεων, οι υποψήφιοι που επιλέχθηκαν περνούν πάλι από προφορική συνέντευξη- με τις ίδιες προϋποθέσεις-, με τη διαδικασία να τραβά όπως όλα δείχνουν σε μάκρος. Και αυτό γιατί η διαδικασία των νέων συνεντεύξεων ξεκίνησε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας και δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη Μαΐου, γεγονός που σημαίνει πως τα νοσοκομεία μένουν χωρίς διοικήσεις για τουλάχιστον έξι μήνες, σύμφωνα πάντα με το αισιόδοξο σενάριο. 

Όπως μάλιστα ανέφερε στην «Καθημερινή» ο πρόεδρος της Επιτροπής και γενικός γραμματέας Υγείας του υπουργείου, Πέτρος Γιαννουλάτος, η Επιτροπή συνεδριάζει κάθε Πέμπτη και Παρασκευή και σε κάθε συνεδρίαση καλούνται  για συνέντευξη περίπου 30 υποψήφιοι. Συνολικά αναμένεται να εξετασθούν περί τους 700 υποψηφίους, τα προσόντα των οποίων βάσει των βιογραφικών τους, κρίθηκαν ικανοποιητικά από την πρώτη επεξεργασία των αιτήσεων.


Με βάση λοιπόν τα επίσημα στοιχεία, τα οποία έφτασαν στην αρμόδια επιτροπή αξιολόγησης από τις υγειονομικές περιφέρειες ο αριθμός των αιτήσεων για τις θέσεις διοικητών και υποδιοικητών  έφτασε τις 1.632  (1η Υ.ΠΕ. 505 αιτήσεις, 2η Υ.ΠΕ. 220 αιτήσεις, 3η Υ.ΠΕ. 206 αιτήσεις, 4η Υ.ΠΕ. 206 αιτήσεις, 5η Υ.ΠΕ. 154 αιτήσεις, 6η Υ.ΠΕ. 246 αιτήσεις και 7η Υ.ΠΕ Κρήτης 95 αιτήσεις).  Από αυτούς, οι περίπου 700 θα περάσουν από τη διαδικασία της προφορικής συνέντευξης από την επιτροπή αξιολόγησης, πρόεδρος της οποίας έχει οριστεί ο γενικός γραμματέας Υγείας του υπουργείου, Πέτρος Γιαννουλάτος, πρώην γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας, συνδικαλιστής του ΣΥΡΙΖΑ. Οι συνεντεύξεις διενεργούνται μόνο δύο ημέρες την εβδομάδα, οπότε πριν το καλοκαίρι θεωρείται πολύ δύσκολο να έχουν ολοκληρωθεί.

Το ζήτημα παραμένει κρίσιμο, δεδομένου πως τα δημόσια νοσοκομεία έχουν πολλά θέματα ανοιχτά, όπως των προμηθειών των υλικών, με βασικότερο εντούτοις τη χρηματοδότηση από το υπουργείο Υγείας. Είναι μάλιστα ενδεικτικό πως οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των νοσοκομείων έφθασαν τα 1,02 δισ. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου από 931 εκατ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2015, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 89 εκατ. ευρώ μέσα στον Ιανουάριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νοσοκομεία ξεκίνησαν μόλις στα μέσα του προηγούμενου μήνα να λαμβάνουν τις πρώτες επιχορηγήσεις από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας, γεγονός που εκτιμάται πως ανέβασε το ύψος των χρεών προς τους προμηθευτές υλικών και τις εταιρείες του φαρμάκου.

Πηγή: capital

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ