ΥΓΕΙΑ
2,5 εκ. ευρώ η ζημιά για το Δημόσιο από παράνομες συνταγογραφήσεις
Πραγματοποίησαν δύο γιατροί του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Έβρου
SHARE:
Κατά 2,5 εκ. ευρώ τουλάχιστον υπολογίζεται ότι ζημιώθηκε το Δημόσιο από τις παράνομες συνταγογραφήσεις που πραγματοποίησαν δύο γιατροί του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Έβρου, εναντίον των οποίων ασκήθηκαν πειθαρχικές διώξεις και από σήμερα τέθηκαν σε αναστολή άσκησης των καθηκόντων τους.
Παράλληλα, ο φάκελός τους διαβιβάστηκε στην εισαγγελία για την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης, ενώ επίκειται και η κατάθεση αγωγής για την αποζημίωση του Δημοσίου. Την υπόθεση των δύο γιατρών επιβεβαίωσε και επίσημα σήμερα, με ανακοίνωσή του, ο διοικητής του Νοσοκομείου, Δημήτρης Αδαμίδης, υπογραμμίζοντας πως «με τα νέα ηλεκτρονικά συστήματα της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Υγείας είναι πλέον εφικτό να διασταυρωθούν με πολλαπλό τρόπο στοιχεία από διάφορες πηγές και να αποκαλυφθεί οποιαδήποτε κομπίνα σε βάρος του Δημοσίου».
Ο ίδιος διαβεβαιώνει ότι «τόσο η Διοίκηση του Π.Γ.Ν.Ε. όσο και το Υπουργείο είναι αποφασισμένοι να τσακίσουν τη διαφθορά», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ανακοίνωσή του. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε μετά από έλεγχο που διενήργησε η Διοίκηση του Νοσοκομείου Έβρου σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και την Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, που διαπίστωσαν σωρεία παράνομων συνταγογραφήσεων. Συγκεκριμένα, αποκαλύφθηκε ότι οι δύο γιατροί, σε προφανή συνεργασία με φαρμακευτικές εταιρείες, χρησιμοποίησαν πλαστές φωτογραφίες έλκους κατακλίσεων σε δεκάδες περιπτώσεις ασθενών που δεν είχαν κατακλίσεις, προκειμένου να συνταγογραφηθούν επιθέματα κατακλίσεων.
Διαπιστώθηκε επίσης ότι τέθηκαν ψευδείς διαγνώσεις προκειμένου να δοθεί αγωγή για δήθεν επιπλοκές διαβήτη σε ασθενείς που δεν έπασχαν από διαβήτη, χορηγήθηκαν χιλιάδες συνταγές για σκευάσματα ειδικής διατροφής με την ψευδή διάγνωση της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, η οποία, όπως επισημαίνεται, θα δικαιολογούνταν μόνο αν ο Έβρος είχε το "προνόμιο” να έχει πεντηκονταπλάσια συχνότητα της νόσου από την υπόλοιπη Ελλάδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας και μόνον γιατρός κατόρθωσε να χορηγήσει σε διάστημα 14 μηνών περίπου 4.900 συνταγές για ασθενείς εκ των οποίων το 50% κατοικούσε σε περιοχή που κάλυπτε υγειονομικά άλλο νοσοκομείο, ενώ μετά από έλεγχο διαπιστώθηκε ότι η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών δεν είχε εξεταστεί ποτέ και οι περισσότεροι από τους δήθεν ασθενείς δεν ήξεραν καν ότι συνταγογραφήθηκαν φάρμακα στο όνομά τους.