ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ

Ανησυχία για τα κρούσματα πανώλης - Το μεγάλο στοίχημα για τον περιορισμό της εξάπλωσης

«Δεν τίθεται θέμα δημόσιας υγείας», διευκρίνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Ανησυχία για τα κρούσματα πανώλης - Το μεγάλο στοίχημα για τον περιορισμό της εξάπλωσης

Σε εγρήγορση βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανώλης, που φαίνεται ότι λαμβάνει διαστάσεις μετά τον εντοπισμό κρούσματος και σε μονάδα αιγοπροβάτων στον Ασπρόπυργο.

Το μεγάλο στοίχημα τον αρμόδιων Αρχών είναι να απομονωθεί ο ιός, κάτι το οποίο μπορεί να γίνει μέσω της διαρκούς ιχνηλάτησης.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως, μετά τον εντοπισμό του κρούσματος στην Αττική, θα χρειαστεί να θανατωθεί, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα μέτρα, όλο το κοπάδι των αιγοπροβάτων.

Ήδη, όπως έχουν γνωστοποιήσει οι αρμόδιοι φορείς, έχουν θανατωθεί πάνω από 9.000 ζώα, προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού.

Σε απόλυτη επιφυλακή

Όπως επεσήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο ιός έχει 22 ημέρες επώαση. «Αυτό σημαίνει ότι εφόσον βρίσκουμε ένα κρούσμα τουλάχιστον σε αυτές τις περιοχές για τουλάχιστον 22 ημέρες – που τις κάνουμε 30 – πρέπει να είμαστε σε απόλυτη επιφυλακή».

«Αυτό σημαίνει επίσης ότι πάντα εφόσον καταγράφεται ένα κρούσμα και ακολουθούνται όλα αυτά τα οποία προβλέπονται από την ευρωπαϊκή οδηγία, εμείς θα πρέπει να περιμένουμε αυτές τις 30 ημέρες προκειμένου να κλείσει ο κύκλος», είπε.

«Άρα λοιπόν, όταν θα δούμε ποιο θα είναι το τελευταίο κρούσμα και επαναλαμβάνω αυτή τη στιγμή γίνονται ουσιαστικά έλεγχοι σε σημεία που η ιχνηλάτηση μας δείχνει ότι έχουν πάει ζώα τα οποία πιθανόν έχουν μολυνθεί με τον ιό, θα μπορέσουμε να κλείσουμε όλη αυτή την υπόθεση», κατέληξε.

«Δεν τίθεται ζήτημα δημόσιας υγείας»

Σε κάθε περίπτωση, όμως διευκρίνισε ο υπουργός «δεν τίθεται θέμα δημόσιας υγείας».

«Ο άνθρωπος μπορεί να το μεταφέρει, αλλά δεν κολλάει, δεν νοσεί ο άνθρωπος. Όταν όμως τα παπούτσια του, τα ρούχα του έρθουν σε επαφή με ένα βιολογικό υλικό του ζώου, θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι αυτός ο οποίος θα μεταφέρει σε ένα άλλο κοπάδι».

«Αυτή τη στιγμή η μάχη που δίνουμε είναι μια μάχη απομόνωσης του ιού με τον χρόνο», τόνισε ο κ. Τσιάρας μιλώντας στην ΕΡΤ.

Άρα λοιπόν, όπως εξήγησε ο Υπουργός ένα κρούσμα σε ένα κοπάδι, σημαίνει πως πρέπει να θανατωθούν όλα τα ζώα του κοπαδιού, πρέπει επίσης να υπάρξουν οι ζώνες επιτήρησης.

«Αντιλαμβάνεστε ότι αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο ουσιαστικά οδηγηθήκαμε στο να ληφθεί μια απόφαση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να μην υπάρξει μετακίνηση ζώων για κανέναν από τους γνωστούς λόγους, ακριβώς για να περιορίσουμε την πιθανότητα της μετάδοσης του ιού, άρα και της νόσου», δήλωσε.

Η προέλευση των κρουσμάτων

Σχετικά με την προέλευση του ιού δήλωσε ότι, «την ώρα της εξαγωγής από τη χώρα και της εισαγωγής στην άλλη, είναι πιθανόν τα ζώα να εμφανίζονται ως υγιή, αλλά παρόλα αυτά αυτό είναι ένα θέμα το οποίο θα το δούμε και θα το εξετάσουμε μέσα από τη σύσταση κάποιας επιτροπής η οποία θα γίνει αυτές τις μέρες».

Υπενθύμισε πως το ζήτημα, δεν είναι αυτή τη στιγμή «από πού προήλθε το πρώτο κρούσμα, αλλά να απομονώσουμε τον ιό».

Στο πλευρό των κτηνοτρόφων η κυβέρνηση

Μιλώντας για το τι μέλλει γενέσθαι με τους ανθρώπους που χάνουν τα αιγοπρόβατά τους διαβεβαίωσε «τους ανθρώπους του μόχθου ότι η κυβέρνηση, θα βρεθεί στο πλευρό τους».

Σχετικά με τις αποζημιώσεις και για ενδεχόμενη στήριξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Τσιάρας είπε: «Μέχρι τώρα δεν υπήρχε η πρόβλεψη σε επίπεδο Ευρώπης για αποζημιώσεις για την πανώλη και για όλα αυτά. Ωστόσο, νομίζω ότι επειδή πλέον μιλάμε για σημαντική απομείωση του ευρωπαϊκού πλέον ζωικού κεφαλαίου και για ένα ζήτημα το οποίο πλήττει τον πρωτογενή τομέα σε περισσότερες από μία χώρες, πιθανότατα θα εξελιχθεί σε μία ευρωπαϊκή συζήτηση και θα δούμε ποια θα είναι η εξέλιξη».

«Όσο πιο γρήγορα ξεμπλέξουμε με τον ιό της πανώλης, τόσο θα διασφαλίσουμε καλύτερα δεδομένα για την οικονομία του πρωτογενούς τομέα», εξήγησε ο κ. Τσιάρας.

Πρόσθεσε πως, «πρέπει να εκτιμήσουμε το μέγεθος. Ξεκινάμε από αυτό. Αυτό όμως που μπορώ να πω και αυτό για το οποίο μπορώ να διαβεβαιώσω όλους αυτούς τους ανθρώπους του μόχθου, τους κτηνοτρόφους που αγωνίζονται και που βλέπουν ενδεχομένως το ζωικό τους κεφάλαιο να καταστρέφεται αυτή τη στιγμή, είναι ότι η κυβέρνηση, όπως το έκανε σε όλες τις αντίστοιχες κρίσεις, θα βρεθεί στο πλευρό τους, θα τους στηρίξει, θα τους βοηθήσει, θα τους ενισχύσει».

Πηγή:cnn.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση